Pies zabity przez innego psa – co robić?

L
Lili_htz Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Czeřć wszystkim,

Piszę na tym forum, bo już sama nie wiem, co robić...

Moja suczka, Cavalier King Charles, została zaatakowana przez innego psa podczas spaceru. Wszystko potoczyło się błyskawicznie – od momentu ataku do řmierci u weterynarza minęło pewnie mniej niż dwadzieřcia minut.

Włařciciel psa podał mi fałszywy numer, więc oczywiřcie nie znam jego tożsamořci. Dowiedziałam się jednak od kilku innych włařcicieli psów z okolicy, że ten pies już wczeřniej sprawiał problemy i atakował inne zwierzaki, a jego włařciciel zupełnie nic sobie z tego nie robi.

Razem z mężem chcieliřmy zgłosić sprawę na policję, ale policjant odmówił przyjęcia zgłoszenia. Jestem kompletnie załamana każdym aspektem tej historii: tym, że ten pies jest wyraŹnie agresywny, faktem, że CAŁE SZCZĘřCIE nie było wtedy ze mną mojego dwuletniego synka, który mógłby ucierpieć zamiast mojej suni, no i samą stratą... Czuję się zupełnie bezradna.

Czy wiecie, co mogę zrobić, żeby namierzyć tego włařciciela? Jak zmusić go do zakładania psu kagańca? Nawet nie zależy mi na zwrocie kosztów leczenia u weterynarza, bo nic nie przywróci życia mojej psince, ale chcę po prostu, żeby nasze psy i dzieci były bezpieczne...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

16 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Gigi397
    Gigi397 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

😔Strasznie mi przykro z powodu Twojego psa, widzę, że zgłaszanie skargi już nic nie daje.

We Francji, tak samo jak u mnie w Belgii, na komisariatach panuje takie lekceważenie, że człowiek aż się zastanawia, po co oni w ogóle są!!!!

Spróbuj zebrać jak najwięcej zeznań świadków i nie zapomnij wspomnieć o tym, że Twoja skarga nie została przyjęta. Koniecznie o tym napisz, to tylko doda wagi Twojej sprawie.

To skandaliczne, rządy obu naszych krajów i tak już błądzą w kompletnej mgle, a teraz jeszcze policja!!! Myślałaś o tym, żeby poprosić weterynarza o zaświadczenie o stanie, w jakim była Twoja sunia po tym ataku?

Głowa do góry, Lili, i dawaj nam znać, co się dzieje, dzięki.

Gigi397

Przetłumaczony francuski
    Chanel
    Chanel Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Bardzo mi przykro z powodu Twojej suczki. Sama też mam cavaliera, to takie kochane psiaki...

Mam nadzieję, że Twoje starania przyniosą oczekiwany skutek. Życzę Ci dużo siły w tym trudnym czasie.

Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Możesz spróbować skontaktować się z takimi organizacjami jak 30 milionów przyjaciół czy Fundacja Brigitte Bardot.

Być może będą w stanie Ci doradzić, a nawet jakoś pomóc.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Życzę Wam dużo siły i wytrwałości w Waszych działaniach, mimo ogromnego smutku.

(tu chodzi o życie innych psów)

Zbierajcie relacje świadków i dowody.

(miejscowi weterynarze, właściciele psów z okolicy, ogłoszenie w piekarni itp.)

Idźcie do urzędu, a jeśli zajdzie taka potrzeba, powiadomcie lokalną prasę i zgłoście tego nieodpowiedzialnego właściciela!

Przetłumaczony francuski
    J
    Jazz17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Bardzo mi przykro z powodu tego, co spotkało Twoją sunię. Tak jak pisze Emla, policjanci mają obowiązek przyjąć Twoje zgłoszenie.
    Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Złóż zgłoszenie przez internet – nie mają prawa odmówić jego przyjęcia i będą musieli Cię przyjąć.

Skontaktuj się też ze swoim urzędem miasta lub gminy, ten pies mógł być już wcześniej zgłaszany.

Z całego serca współczuję straty Twojej suczki...

Przetłumaczony francuski
  • 16 komentarzy na temat 16

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post