Wiecie może, dlaczego moja suczka nasiusiała na łóżko?

S
Sandyau Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Może na to pytanie nie ma jednej konkretnej odpowiedzi... ale jeśli to ma jakieś głębsze znaczenie, to wolałabym wiedzieć. Stałam przez dłuższą chwilę jak wryta i zastanawiałam się, dlaczego ona to zrobiła...

Trochę kontekstu:

Mam małą suczkę rasy cavalier, ma około 8 miesięcy i jest „prawie” nauczona czystości (zdarzają się jej jeszcze czasem małe wpadki). Ostatnio na przykład przez 4 dni był spokój i nic nie zrobiła w domu.

Mamy teraz lato, więc drzwi tarasowe są cały czas otwarte, gdy jesteśmy w domu. Może więc swobodnie wychodzić i wracać, kiedy tylko chce, żeby się załatwić albo pobawić.

Wieczorami często oglądamy filmy w łóżku, a ona ma pozwolenie, żeby do nas dołączyć. Potem, kiedy kładziemy się spać, idzie do swojego legowiska.

No i właśnie...

Wczoraj, zwyczajny wieczór, mała pobiegła na dwór ganiać za ćmami, a my położyliśmy się do łóżka obejrzeć film. Wtedy ona wróciła (żeby do nas dołączyć, jak zawsze), wskoczyła na łóżko i bach! Wielkie siku prosto przed nami na kołdrę (choć dosłownie minutę wcześniej była na zewnątrz).

Przyznam, że kompletnie nie rozumiem, o co chodzi... Nigdy wcześniej nic takiego nie zrobiła!

Macie jakieś wytłumaczenie? Czy po prostu jej się „zapomniało”?

Z góry dzięki za każdą odpowiedź!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • S
    Zgłoś

Haha, no tak, skoro nie mieszkają razem, to na pewno ekscytują się na swój widok. Ale ta bokserka jest taka niedelikatna wbrew sobie – widać, że nie chce być brutalna, bo rozumie, że Pixie jest malutka, ale wystarczy jedno pacnięcie łapą i Pixie jest cała rozplaszczona lol... Trzeba przyznać, że moja sunia jest naprawdę malutka (4,2 kg w wieku 8 miesięcy).

Co do głównego pytania, to nie, nie wystraszyła się niczego – po prostu wpadła podekscytowana, żeby wskoczyć na łóżko (uwielbia to robić ^^). A może faktycznie w końcu udało jej się złapać jakąś ćmę i chciała się pochwalić swoim zwycięstwem... lol

Przetłumaczony francuski
    Merline
    Merline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No lolll 😁😁😁 Czekałam na Ciebie, żeby zobaczyć, czy wpadniesz tu zaraz jak szalona w trybie: CZEKAJCIEEEEEEE !!! NIE RUSZAJCIE SIĘ !!! MAM TYLE PYTAŃŃŃŃŃŃ !! 👏👏👏

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@ Merline

😁 Nie mogłam tego tak zostawić! Od paru dni czekałam, żeby w końcu przeczytać coś o Cavalierach, a tu jeszcze bokser w bonusie! Domyślasz się pewnie, że nie wahałam się ani chwili, żeby tu wskoczyć!

Przetłumaczony francuski
    Merline
    Merline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

ADB, ale ja cię widzę z daleka z tymi twoimi bucioraaaaami!!! 😁😁 Ty łobuzie jeden!

EDIT: Wysłałeś wiadomość przede mną, haha!

No dobra, myślę, że ta pierwsza cieczka to bardzo prawdopodobny trop, a jeśli nie to, to może po prostu mocno się czegoś wystraszyła na zewnątrz???

Wróciła pędem, ale nie w panice czy w wielkiej ekscytacji (może spotkała jeża... albo coś innego?). Myślicie, że to możliwe??

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ooo!!!! 😍😍😍 😍

No dobra, najpierw jednak odpowiem na Twój problem! Więc tak, jeśli panienka ma cieczkę, to zawirowania hormonalne mogą powodować dość emocjonalne stany, a wpadki i siusianie z ekscytacji mogą się zdarzać... Róbcie to, co zwykle, i to przejdzie. Do tego dochodzi okres dojrzewania! Więc uważajcie na bunt nastolatka, co? 😉

Dobra, teraz już nie wytrzymam! Ale to 😍😍😍 😍 Ekstra sprawa, bokser z cavalierem (i to najwyraźniej z charakterem boksera! Tak właśnie czułam, że ten maluch jest strasznie skory do zabawy i pełen energii!). Jaki temperament ma Wasz cavalier? Jeśli jest raczej dominująca, to dorastając może zacząć ustawiać tego szalonego boksera, jeśli on jest bardziej uległy... Od pewnego wieku nie ma to już takiego znaczenia, szczeniak dorasta i jego natura oraz energia same wyznaczają mu miejsce w stadzie.

Nasza roczna mała zaczyna już dominować nad 8-letnią staruszką, która wcześniej nad nią górowała (ta starsza jest u nas na wakacjach, też bokserka).

Jeśli chodzi o gabaryty, to faktycznie delikatna sprawa. Zależy to też od tego, czy Wasz bokser (po bokserowych rodzicach) był przyzwyczajony do małych psów. Nasza to prawdziwy brutal przy dogu, amstaffie czy akicie... Ale przy yorku bardzo uważa 😅

Trzymacie go na smyczy i pozwalacie podejść tylko wtedy, gdy jest spokojniejszy, tak? Bardzo dobra metoda! Trzeba też często ich rozdzielać, ale to normalne, żeby emocje nie podskoczyły zbyt wysoko, bo inaczej wystarczy jedno uderzenie biodrem boksera i cavalier wyląduje prosto na ścianie! 😁

Ale bokser w końcu zrozumie. To takie siłacze i straszne głuptasy... Haha, ale w końcu dociera do nich, że przy mniejszym trzeba delikatnie, tak jak z dziećmi... Szkoda tylko, że skoro nie mieszkają razem, to przy każdym spotkaniu jest taka ekscytacja w stylu "o, cześć stary!!!". Dobrym pomysłem może być też trochę zmęczyć boksera przed spotkaniem! Wiek niewiele tu zmieni, może odrobinę, bo jak 8-letnia staruszka się rozkręci, to dopiero jest widok!

Ajjj, to niesamowite! Tak, Lacurieuse ma rację, sami myślimy o cavalierze jako o drugim psie! Wasze pojawienie się tutaj to miła niespodzianka! Śmiało piszcie, jeśli macie ochotę o tym pogadać!!! 😁😇

Przetłumaczony francuski
    S
    Zgłoś

Mała fotka Pixie i Niny :) Musimy trzymać Ninę za każdym razem, żeby uniknąć wypadków, to dla nas niezły sport :D

Przetłumaczony francuski
    S
    Zgłoś

Aaaaach, faktycznie, od 2 dni ma swoją pierwszą cieczkę... Może to ma jakiś związek!

Więc tak, mogę wam trochę opowiedzieć o relacji cavaliera z bokserem, bo w mojej rodzinie jest bokser!

Opis mojej suni (nie wiem, czy wszystkie cavaliery takie są). Ta rasa ma swoje plusy i minusy:

- Jest baaaaardzo (wręcz za bardzo) towarzyska. Kocha wszystkich (ludzi i zwierzęta) i w ogóle nie jest nieufna (podchodzi tak samo chętnie do chihuahua, jak i do dobermana...).

- Jest bardzo pieszczotliwa, uwielbia dawać mnóstwo buziaków, ale jest też strasznym „przylepą”. Bywa to nawet trochę męczące, bo chodzi za mną dosłownie wszędzie. Trzeba mieć dla niej sporo czasu.

- Do tego moja jest dosyć uparta i trochę rozbrykana (no cóż, ma dopiero 8 miesięcy). Mój mąż, który od zawsze wychowywał się z bokserami, mówi, że ona ma charakter typowego boksera.

Moja cavalierka regularnie widuje się z bokserką (2,5 roku) moich teściów. Uwielbiają się, ale problemem jest tak naprawdę różnica w wielkości i sile. Jeśli wasz bokser, tak jak ten moich teściów, ma problem z kontrolowaniem swojej siły, to jest ciężko, bo cavalier po prostu zostaje sponiewierany... A jednak obie bardzo chcą się razem bawić, przez co zawsze musimy je rozdzielać. Może trzeba poczekać, aż bokser trochę dorośnie i nie będzie już takim wariatem, żeby ta relacja układała się lepiej.

Przetłumaczony francuski
    L
    Lacurieuse Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Właśnie mnie olśniło! Masz Cavaliera! Koniecznie musisz napisać coś więcej! Jaka ona jest? Jak u niej z aktywnością fizyczną, charakterem, temperamentem, jak dogaduje się z innymi psami, co z zabawkami... Oczywiście, jeśli tylko masz ochotę się podzielić. ADB myśli o wzięciu cavaliera do towarzystwa dla swojej bokserki i dlatego właśnie dopytuje! Rzeczywiście, przyczyną może być ekscytacja, ale też zwykłe zapominalstwo (mojej czasem zdarza się tak zafiksować na spacerze, że zapomina o załatwieniu potrzeb i robi to dopiero w ogrodzie po powrocie)! Znaczenie terenu też jest możliwe, ale osobiście nie miałam z tym do czynienia, więc trudno mi powiedzieć, czy to prawdopodobne w Twojej sytuacji.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 12

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post