Za czy przeciw: kuweta do nauki czystości u szczeniaka w mieszkaniu

Odelamusique
Odelamusique Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Gdyby ktoś z Was mógł mi podpowiedzieć, jak korzystać z wyszukiwarki na forum, byłoby super – nie chciałbym dublować tematów, które mogły już być poruszane.

Chciałem zapytać, czy są tu osoby, które testowały kuwetę jako pomoc przy nauce czystości u szczeniaka.

Odbieramy malucha w wieku 8-9 tygodni (chcieliśmy, żeby hodowca przetrzymał go jeszcze tydzień lub dwa, ale nie było to możliwe).

Ponieważ piesek jest naprawdę bardzo młodziutki, nastawiamy się na to, że nauka czystości zajmie nam sporo czasu (nie robimy sobie większych złudzeń). Aby ograniczyć szkody, poza dużą dawką cierpliwości, zastanawialiśmy się, czy warto wypróbować kącik z kuwetą (widziałem sporo specjalnych kuwet dla szczeniąt na stronach zoologicznych, nawet tych rzetelnie wyglądających). Chcieliśmy się dowiedzieć, czy ktoś z Was już to sprawdzał?

Moim zdaniem lepiej tego unikać, żeby nie mącić szczeniakowi w głowie i żeby nie przyzwyczaił się do załatwiania potrzeb wewnątrz, ale jeśli macie inne zdanie lub doświadczenia w tym temacie, chętnie o nich poczytamy.

Z góry dzięki za Wasze odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Kainate
    Kainate Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No cóż, wystarczy po prostu zwinąć dywany na czas nauki czystości, żeby szczeniak nie nabrał złych nawyków :)

U mnie nie było z tym żadnego problemu. Schowaliśmy wszystkie dywany, dopóki używaliśmy mat, a rozłożyliśmy je z powrotem dopiero kilka tygodni po tym, jak zrezygnowaliśmy z podkładów i gdy szczeniak był już w pełni nauczony czystości. Miał 3,5 miesiąca, kiedy już bez problemu wytrzymywał 4 godziny naszej nieobecności w ciągu dnia i całą noc, więc w jego przypadku korzystanie z mat najwyraźniej nie opóźniło nauki przy takim sposobie, w jaki ich używałem.

Ale tak, faktycznie zapomniałem o tym wspomnieć, dobrze, że o tym piszesz. Myślę, że bezpieczniej jest schować dywany na etapie nauki, żeby uniknąć błędnych skojarzeń. Kładziemy je z powrotem dopiero wtedy, gdy pies ma już utrwalony nawyk załatwiania się na dworze.

Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jestem raczej przeciwna używaniu kuwety czy podkładów tylko po to, żeby uniknąć sprzątania. Moi rodzice tak robili, kiedy mieli miot szczeniaków. Efekt jest taki, że teraz nawet dorosłe psy nauczyły się sikać na dywany! Szczeniaki mają już po 6 lat, a matka i ten psiak, którego sobie zostawili, wciąż sikają na dywany... Nawet jak mają swobodny dostęp do ogrodu, to czasem i tak wybierają dywan! Co ciekawe, robią tak tylko u moich rodziców – kiedy ja się nimi opiekuję, nie ma mowy o sikaniu na dywany. Czyli kojarzą to konkretnie z miejscem, w którym im na to pozwalano. Ja nigdy nie stosowałam takich metod i moje szczeniaki szybko nauczyły się czystości. Mój ostatni maluch nasiusiał w domu tylko 4 czy 5 razy, a nastawiałam się na sprzątanie przez długie miesiące lol. Jestem przekonana, że gdybym uczyła go załatwiania się w domu, to cała nauka trwałaby o wiele dłużej.
    Przetłumaczony francuski
    Kainate
    Zgłoś

Podsumowując, myślę, że to może być dobry lub zły pomysł, w zależności od tego, jak go używacie :)

W moim przypadku kluczowe było to, że wcale nie uczyłem psa, żeby tam wchodził (sam z siebie tak wybierał). Dzięki temu z mojej strony nie było żadnej niekonsekwencji – zawsze kładłem nacisk na to, żeby załatwiał potrzeby na dworze, a nie w domu. Jednak w razie jakiejś „wpadki”, miałem 90% szans, że zdarzy się ona właśnie na podkładzie, co było całkiem praktyczne, jeśli chodzi o sprzątanie!

Przetłumaczony francuski
    Kainate
    Zgłoś

Mowa o tym na 2. stronie tego wątku:

https://wamiz.com/chiens/shiba-inu-283/forum/garder-son-attention-pendant-le-dressage-96961/2.html#1673141

Wyjaśniam tam, że przy moim ostatnim szczeniaku, Basile'u, używałem kuwety (no, właściwie to był po prostu zwykły podkład higieniczny). Nie mieliśmy przez to żadnych opóźnień w nauce czystości, ale za to dość szybko go usunąłem, co pewnie pomogło uniknąć psu niepotrzebnego mylenia pojęć.

Przetłumaczony francuski
  • 14 komentarzy na temat 14

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post