Zostawianie cavaliera king charlesa samego w ciągu dnia

M
Mariannebrd Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Od niedawna poważnie zastanawiam się nad adopcją psa i moją uwagę przykuł cavalier king charles. Zrobiłam już spory research, ale wciąż nie mam pewności, czy taki psiak może zostawać sam w domu (mniej więcej od 9:30 do 16:00) dwa dni w tygodniu. Mam już w domu kota, więc piesek nie byłby zupełnie zdany na siebie, ale i tak się zastanawiam, czy to w ogóle przejdzie. Dodam jeszcze, że mieszkam w dość przestronnym, dwupoziomowym mieszkaniu i mam kilka tarasów (myślę o zostawieniu jednego otwartego na cały dzień, żeby mógł sobie wyjść na świeże powietrze). Ze względu na sytuację epidemiologiczną, adaptacja byłaby stopniowa, bo do czerwca zawsze ktoś będzie na pracy zdalnej.

Dzięki za wasze odpowiedzi :)!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, Cavalier King Charles to moja ukochana rasa i ja również chciałabym go zaadoptować... Nie ma mnie w domu przez około 5 godzin z rzędu dziennie, czy to możliwe bez petsittera, jeśli będę go powoli przyzwyczajać do mojej nieobecności?

Nie. Absolutnie nie, zwłaszcza jeśli to młody pies. Doprowadziłaby Pani u niego do przewlekłego stresu, przez co jego mózg nie rozwijałby się prawidłowo: bycie istotą społeczną to najważniejsza cecha psów. Znacznie bardziej niż u ludzi. A przecież nikt nie brałby pod uwagę zostawiania małego dziecka w izolacji relacyjnej na tyle godzin każdego dnia, zwłaszcza w fazie nauki i poznawania świata.

Przetłumaczony francuski
    J
    Jujujosie Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, Cavalier King Charles to moja ukochana rasa i ja też bardzo chciałabym go zaadoptować... Nie ma mnie w domu przez około 5 godzin z rzędu dziennie. Czy to możliwe bez dog-sittera, jeśli będę go stopniowo przyzwyczajać do mojej nieobecności?
    Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To faktycznie pies bardzo zżyty ze swoim człowiekiem i strasznie energiczny.

Znam jednak takie psiaki, których właściciele normalnie pracują... Dwa dni w tygodniu nie wydają mi się przeszkodą nie do pokonania.

Ale w okresie szczenięcym, tak przynajmniej do 6. miesiąca, trzeba by faktycznie pomyśleć o kimś, kto by go wyprowadzał – może jakiś sąsiad albo emeryt z okolicy? Przy tak słodkim maluchu na pewno ktoś się znajdzie.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Z tego, co wiem, ta rasa kiepsko znosi dłuższą nieobecność właściciela.

Na te dwa dni, kiedy nie będzie Cię tak długo w domu, pomoc dogsittera może być świetnym rozwiązaniem ;)

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post