Jaki charakter mają Wasze chihuahua?

Eloyze
Eloyze Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! Jak już pewnie nieraz słyszeliście i czytaliście, chihuahua to piesek z charakterem. Wiele osób opisuje ich temperament jako agresywny i aspołeczny, ale te dwa, które ja znam, to prawdziwe aniołki. A jak zachowują się Wasze psiaki? Czekam na Wasze historie! (Tylko bez wzajemnego oceniania, błagam! Każda istota jest inna, zarówno człowiek, jak i pies!)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • L
    Laporteclaude Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Mam małą suczkę chihuahua, która właśnie skończyła rok. Kupiłam ją z domowej hodowli, gdy miała 2,5 miesiąca.

To prawdziwa kochana kuleczka... aż za bardzo!!! Rzadko szczeka, chyba że w trybie „obronnym”. Na przykład, gdy brama jest otwarta, wychodzi... patrzy w lewo, potem w prawo i szczeka, nawet jeśli nikogo nie ma – pewnie tylko po to, żeby ogłosić, że „wychodzimy” (?). Oprócz niej mam też małą suczkę maltańczyka i 3 koty... i wszyscy świetnie się dogadują.

Mamy z nią jednak problem: czystość... Mała nie wytrzymuje w nocy, podczas gdy moja maltańczyk była nauczona czystości już w wieku 2,5 miesiąca. To naprawdę uciążliwe... każdego ranka zaczynam dzień z mopem w ręku.

Przetłumaczony francuski
    Z
    Zoe24 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Mam 6-miesięczną sunię chihuahua, mieszka z nami od 3 miesięcy...

Jest jednocześnie strachliwa i nieustraszona...

Zaskakujące jest to, że czasami nie daje się złapać. Mam wrażenie, jakby nasz wzrost ją onieśmielał... Pewnie też po prostu nie chce dać się złapać, ale problem pojawia się na spacerach, gdy w grę wchodzi jakieś niebezpieczeństwo... Przez to nie możemy jej za bardzo puszczać luzem...

Teraz jesteśmy na kempingu i mała zaczęła warczeć i szczekać na ludzi, zwłaszcza gdy w pobliżu są inne psy. To dla nas nowość...

W domu mamy jeszcze 3 inne psiaki, z którymi bardzo dużo się bawi i do tej pory nigdy nie szczekała.

Przetłumaczony francuski
    Tosca17
    Tosca17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To prawda... stały się po prostu torebkami 😪

Przetłumaczony francuski
    M
    Mimie50 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No właśnie, musisz zachować czujność, ale mimo wszystko zaspokajać jego psie potrzeby i nie chronić go nadmiernie, nosząc go cały czas na rękach :D

Przetłumaczony francuski
    Tosca17
    Tosca17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Wiadomo, ludzie zawsze mówią, że trzeba psy spuszczać i pozwalać im się bawić z innymi, ale to normalne, że człowiek bardziej uważa i się stresuje, jak widzi takie gabaryty... Jak się widzi, że niektóre psy atakują inne, to wiadomo, co taki niewychowany pies mógłby zrobić chihuahule... Ja moją suczkę często puszczam luzem, ale przy szpicach miniaturowych, mopsach czy chihuahua od razu biorę ją na smycz, bo za bardzo się boję, że mogłaby zrobić jakiś niepotrzebny ruch... I co dziwne, im mniejszy piesek, tym bardziej ona się boi lol
    Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś
    Dodałabym jeszcze, że pozwalamy mu po prostu być psem. Na spacerach dajemy mu poznawać inne psiaki, węszyć i zajmować się swoimi sprawami. Kiedy podchodzi inny pies, jesteśmy oczywiście czujni, bo nasz jest malutki, ale jeśli tamten zwierzak ma dobre psie maniery, to pozwalamy im na kontakt (krótko mówiąc: pozwalamy mu po prostu żyć po psiemu, nie trzymamy go non stop na rękach).
    Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś
    Dobry wieczór, Moja mama ma chihuahua długowłosego o imieniu Nemo i jest on naprawdę przeuroczy! Nie jest ani trochę agresywny, bywa jedynie nieco zaborczy i czasem zdarza mu się pilnować zasobów, ale ponieważ mama świetnie sobie z tym radzi, robi to coraz rzadziej. Regularnie go pilnuję i to jest pies, którego można zabrać absolutnie wszędzie! W samochodzie jest spokojny, do innych psów nastawiony przyjaźnie, choć czasem bywa lękliwy. Naprawdę, miałam sporo uprzedzeń co do tej rasy, ale on całkowicie zmienił moje postrzeganie! To prawdziwy słodziak! Z drugiej strony... to ewidentnie żywy alarm na czterech łapach... Czy to w domu, czy w ogrodzie, gdy tylko usłyszy, że ktoś przechodzi, od razu zaczyna szczekać, a jest to szczekanie bardzo piskliwe i dość męczące ^^
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Widziałem ich całe mnóstwo i tylko jeden wydawał się zrównoważony. Biegał luzem obok mojego molosa i innego psa w typie owczarka – no i ten chihuahua zachowywał się zupełnie spokojnie, nie bał się dużych psów i nie miał żadnych agresywnych reakcji...

Trzeba je spuszczać ze smyczy, traktować jak każde inne psy i zapewnić im odpowiednią dawkę ruchu, bo to przecież dynamiczna rasa.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mam u siebie dwa chihuahua.

Pierwsza to suczka, zaraz skończy 2 lata. Jest spokojna, ale skora do zabawy, choć bywa trochę strachliwa, jak czegoś nie zna. Szczeka, gdy ktoś dzwoni do drzwi. Jest posłuszna.

Drugi to piesek, ma prawie 4 miesiące. Jest bardzo żywiołowy, uwielbia się bawić i też szczeka na dzwonek. Słucha się.

Moje dwa chihuahuy nie są agresywne – są towarzyskie i w ogóle nie są cięte.

Wszystko zależy od tego, jak właściciele wychowają swoje chihuahua.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Chihuahua to bardzo aktywny pies. Pierwotnie służył do tępienia drobnych szkodników na polach (serio, chihuahua to z pochodzenia myśliwy, więc to bardzo energiczne stworzenie). To inteligentne psiaki, które tak jak każdy inny pies potrzebują stymulacji i pracy. Wymagają przynajmniej godziny spaceru dziennie. Nie decydujcie się na wersje „mini” tylko dlatego, że są urocze. Chihuahua o prawidłowej budowie jest co prawda delikatny, ale nie jest z cukru – potrafi zeskoczyć z fotela bez robienia sobie krzywdy. Dlatego wybór hodowli musi być naprawdę przemyślany. To świetne małe pieski – inteligentne, wysportowane i bardzo czułe. Ale pamiętajcie, że to „duży pies w małym ciele”, więc moim zdaniem trzeba umieć go poprowadzić i zapewnić mu wszystko, czego potrzebuje.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 13

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post