Jaki charakter mają Wasze chihuahua?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Cześć,
Mam małą suczkę chihuahua, która właśnie skończyła rok. Kupiłam ją z domowej hodowli, gdy miała 2,5 miesiąca.
To prawdziwa kochana kuleczka... aż za bardzo!!! Rzadko szczeka, chyba że w trybie „obronnym”. Na przykład, gdy brama jest otwarta, wychodzi... patrzy w lewo, potem w prawo i szczeka, nawet jeśli nikogo nie ma – pewnie tylko po to, żeby ogłosić, że „wychodzimy” (?). Oprócz niej mam też małą suczkę maltańczyka i 3 koty... i wszyscy świetnie się dogadują.
Mamy z nią jednak problem: czystość... Mała nie wytrzymuje w nocy, podczas gdy moja maltańczyk była nauczona czystości już w wieku 2,5 miesiąca. To naprawdę uciążliwe... każdego ranka zaczynam dzień z mopem w ręku.
Cześć,
Mam 6-miesięczną sunię chihuahua, mieszka z nami od 3 miesięcy...
Jest jednocześnie strachliwa i nieustraszona...
Zaskakujące jest to, że czasami nie daje się złapać. Mam wrażenie, jakby nasz wzrost ją onieśmielał... Pewnie też po prostu nie chce dać się złapać, ale problem pojawia się na spacerach, gdy w grę wchodzi jakieś niebezpieczeństwo... Przez to nie możemy jej za bardzo puszczać luzem...
Teraz jesteśmy na kempingu i mała zaczęła warczeć i szczekać na ludzi, zwłaszcza gdy w pobliżu są inne psy. To dla nas nowość...
W domu mamy jeszcze 3 inne psiaki, z którymi bardzo dużo się bawi i do tej pory nigdy nie szczekała.
To prawda... stały się po prostu torebkami 😪
No właśnie, musisz zachować czujność, ale mimo wszystko zaspokajać jego psie potrzeby i nie chronić go nadmiernie, nosząc go cały czas na rękach :D
Widziałem ich całe mnóstwo i tylko jeden wydawał się zrównoważony. Biegał luzem obok mojego molosa i innego psa w typie owczarka – no i ten chihuahua zachowywał się zupełnie spokojnie, nie bał się dużych psów i nie miał żadnych agresywnych reakcji...
Trzeba je spuszczać ze smyczy, traktować jak każde inne psy i zapewnić im odpowiednią dawkę ruchu, bo to przecież dynamiczna rasa.
Mam u siebie dwa chihuahua.
Pierwsza to suczka, zaraz skończy 2 lata. Jest spokojna, ale skora do zabawy, choć bywa trochę strachliwa, jak czegoś nie zna. Szczeka, gdy ktoś dzwoni do drzwi. Jest posłuszna.
Drugi to piesek, ma prawie 4 miesiące. Jest bardzo żywiołowy, uwielbia się bawić i też szczeka na dzwonek. Słucha się.
Moje dwa chihuahuy nie są agresywne – są towarzyskie i w ogóle nie są cięte.
Wszystko zależy od tego, jak właściciele wychowają swoje chihuahua.