Jaki charakter mają Wasze chihuahua?

Eloyze
Eloyze Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! Jak już pewnie nieraz słyszeliście i czytaliście, chihuahua to piesek z charakterem. Wiele osób opisuje ich temperament jako agresywny i aspołeczny, ale te dwa, które ja znam, to prawdziwe aniołki. A jak zachowują się Wasze psiaki? Czekam na Wasze historie! (Tylko bez wzajemnego oceniania, błagam! Każda istota jest inna, zarówno człowiek, jak i pies!)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Osobiście wszystkie chihuahua, które spotykam, są... cięte, agresywne, nerwowe i tak dalej.

Z drugiej strony to modne psy, więc jest ich mnóstwo. A jak jakaś rasa staje się popularna, to trafia na wielu właścicieli, którzy kompletnie nie wiedzą, jak się z nimi obchodzić.

Myślę, że jeśli zapewnisz mu dobrą socjalizację i będziesz go traktować jak każdego innego psa (nie brać na ręce przy każdym nieco większym psie itd.), to nie będzie problemu.

Więc podsumowując, uważam, że to po prostu psy z charakterkiem (pewnie ich mały wzrost sprawia, że częściej się stresują), ale poza tym nie mają poważnych problemów z zachowaniem.

Trzeba też brać pod uwagę to, jak delikatne są chihuahua i że mają sporo problemów zdrowotnych itd.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    W mojej okolicy jest jeden taki, który uwielbia moją sunię, a ona go spławia ^^’ Nie przepada za innymi samcami, ale to pewnie dlatego, że nie jest wykastrowany. Jest jednak posłuszny i choć nie ufa obcym, to nie jest agresywny (po prostu szczeka). Właściciel zabiera go wszędzie ze sobą. Są też dwa inne, ale one nigdy nie wychodzą z ogrodu. Poza tym, że są otyłe, to strasznie się denerwują za każdym razem, gdy jakiś pies przechodzi obok. Znam jeszcze jednego, to mieszaniec z pinczerem (choć bardziej przypomina chihuahua) – jest mega wyluzowany i radosny, kocha wszystkich. Myślę, że dopóki wychodzi się z chihuahua na zewnątrz, żeby go dobrze zsocjalizować i nie przesadza się z nadopiekuńczością, nosząc go na rękach jak Paris Hilton, to są to naprawdę bezproblemowe psiaki ^^
    Przetłumaczony francuski
    Eloyze
    Eloyze Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jasne, zachowanie w domu, ale też w kontaktach z ludźmi i podczas spotkań z innymi psami?

Przetłumaczony francuski
  • 13 komentarzy na temat 13

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post