Mój chihuahua stracił zęby
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzień dobry,
Wypadanie zębów u Twojego psa może być spowodowane chorobą przyzębia. Jest to jednak dla zwierzaka bolesne, zanim jeszcze zęby wypadną: czy zauważyłeś, żeby Twój pies jadł mniej lub z trudnością? Czy ma nieprzyjemny zapach z pyska? Jeśli tak, to bardzo prawdopodobne, że to właśnie parodontoza. Warto wiedzieć, że chihuahua to rasa, u której częściej dochodzi do odkładania się kamienia nazębnego, a w konsekwencji do zapalenia przyzębia (dobrym pomysłem byłaby wizyta u weterynarza na czyszczenie zębów u Twoich pozostałych piesków).
Jednak sam brak zębów nie przeszkodzi Twojemu psu w jedzeniu (o ile nie sprawia mu to bólu). Jeśli jednak zauważysz, że ma trudności z gryzieniem karmy, możesz ją trochę namoczyć wodą, żeby zmiękła.
Co do chorób dziąseł – samo wypadanie zębów świadczy już o problemach z dziąsłami: może to właśnie to rzuciło Ci się w oczy? W każdym razie, dopóki pies je normalnie, to znaczy, że wszystko jest w porządku. Gdyby jednak zaczął jeść mniej, najlepiej udać się do weterynarza, który przepisze leczenie odpowiednie do przyczyny bólu (np. na bakterie czy stan zapalny).
Mam nadzieję, że mogłam pomóc,
Anais
Jeden z moich kotów stracił kiedyś kła. To była miejscowa infekcja dziąsła, w zasadzie mały stan zapalny. Nic poważnego.
Leczenie u weterynarza i już, kocio nie stracił więcej zębów.
Może z Twoim psem będzie podobnie. Uszy do góry, za wcześnie na panikę!
+1 titejava. Ale rozumiem Twoje osłupienie po takim odkryciu 😨
Trzymaj się i poczekaj na opinię weterynarza....!
Dobra rada: lepiej nie szukajcie informacji w internecie, bo tam można znaleźć dosłownie wszystko i nic. Najlepiej będzie po prostu zapytać o opinię weterynarza.
4 komentarzy na temat 4