Mój chihuahua stracił zęby

I
Inès 11 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś
Dobry wieczór! Jestem tu nowa i mam trzy pieski rasy chihuahua. Moja najmłodsza, Chanel, ma 5 lat i właśnie zauważyłam, że nie ma już przednich zębów – zostały jej tylko kły. Zanim pójdę z nią do weterynarza, naczytałam się w internecie różnych rzeczy i teraz strasznie się boję, że to może być jakaś poważna choroba dziąseł. Czy ktoś z Was miał podobny problem? Dziękuję z góry za odpowiedzi!
Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Wypadanie zębów u Twojego psa może być spowodowane chorobą przyzębia. Jest to jednak dla zwierzaka bolesne, zanim jeszcze zęby wypadną: czy zauważyłeś, żeby Twój pies jadł mniej lub z trudnością? Czy ma nieprzyjemny zapach z pyska? Jeśli tak, to bardzo prawdopodobne, że to właśnie parodontoza. Warto wiedzieć, że chihuahua to rasa, u której częściej dochodzi do odkładania się kamienia nazębnego, a w konsekwencji do zapalenia przyzębia (dobrym pomysłem byłaby wizyta u weterynarza na czyszczenie zębów u Twoich pozostałych piesków).

Jednak sam brak zębów nie przeszkodzi Twojemu psu w jedzeniu (o ile nie sprawia mu to bólu). Jeśli jednak zauważysz, że ma trudności z gryzieniem karmy, możesz ją trochę namoczyć wodą, żeby zmiękła.

Co do chorób dziąseł – samo wypadanie zębów świadczy już o problemach z dziąsłami: może to właśnie to rzuciło Ci się w oczy? W każdym razie, dopóki pies je normalnie, to znaczy, że wszystko jest w porządku. Gdyby jednak zaczął jeść mniej, najlepiej udać się do weterynarza, który przepisze leczenie odpowiednie do przyczyny bólu (np. na bakterie czy stan zapalny).

Mam nadzieję, że mogłam pomóc,

Anais

Przetłumaczony francuski
    B
    Bangdji Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeden z moich kotów stracił kiedyś kła. To była miejscowa infekcja dziąsła, w zasadzie mały stan zapalny. Nic poważnego.

Leczenie u weterynarza i już, kocio nie stracił więcej zębów.

Może z Twoim psem będzie podobnie. Uszy do góry, za wcześnie na panikę!

Przetłumaczony francuski
    B
    Bangdji Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

+1 titejava. Ale rozumiem Twoje osłupienie po takim odkryciu 😨

Trzymaj się i poczekaj na opinię weterynarza....!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobra rada: lepiej nie szukajcie informacji w internecie, bo tam można znaleźć dosłownie wszystko i nic. Najlepiej będzie po prostu zapytać o opinię weterynarza.

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post