mój chihuahua waży 5 kg – czy to normalne?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Cześć, sama mam chihuahua papillon, którego wzięłam z profesjonalnej hodowli. Ma 2 lata i 4 miesiące i przy ostatnim ważeniu miał około 6 kg. Jego waga i wzrost wciąż mnie zadziwiają, zwłaszcza że widziałam jego rodziców z rodowodem, w przeciwieństwie do mojego Milou, który go nie ma. Swoją drogą zastanawiam się dlaczego. W każdym razie, mam oczywiście pewne pytania co do mojego bobasa, ale nieważne skąd pochodzi i czy jest rasowy, czy nie – nic nie zmieni miłości, jaką do siebie czujemy, nawet jego duży tyłeczek 😉
Mam rasowego chihuahua – niedługo skończy 3 lata. Jest trójkolorowy, długowłosy (maść ruda, karmelowa i kremowa) i waży 5 kg!
Jego tata ważył 2 kg, a mama 4 kg... Mój maluch czuje się świetnie, nie ma ani grama tłuszczu i ma mnóstwo energii!
Oto on na zdjęciach – jak był szczeniakiem i teraz!

Mam 13-letnią suczkę, mieszankę chihuahua, która waży 5 kg (zobacz zdjęcie) – jest wielkości pinczera.
Spotkałam na ulicy chihuahua o podobnych rozmiarach, w tym jednego rudego, długowłosego, który wyglądał jak prawdziwy mały lisek. Był prześliczny.
W programach o psach widziałam, że w USA zdarzają się chihuahua o większych gabarytach. Moim zdaniem tak samo może być w twoim przypadku – twój piesek ma po prostu większe rozmiary niż przewiduje ta dzisiejsza moda na miniaturyzację, z której wynika przecież tyle problemów.
A może twój piesek to po prostu mieszaniec, tak jak moja suczka?
W takim przypadku pozostaje kwestia ceny, jaką przyszło za niego zapłacić.
Jeśli jednak nie będziesz się tym przejmować, możesz mieć – tak jak ja – naprawdę wspaniałego psa.
Ale czy ktoś może mi powiedzieć, jaki wzrost może maksymalnie osiągnąć chihuahua? Osoby, które chcą napisać, że to nie jest chihuahua, proszę o powstrzymanie się – to JEST chihuahua!

Widzieliście w ogóle, z kiedy jest ten post?
No i cóż, brak rodowodu = brak rasy. Autorka wspomniała wcześniej, że oboje rodziców nie miało rodowodu ZKwP, więc jej chihuahua nie był psem rasowym. Nie ma co szukać dziury w całym – to po części wyjaśnia, dlaczego jego waga i wzrost nie mieszczą się we wzorcu rasy. Ale to przecież w żaden sposób nie zmienia miłości, jaką darzy się swojego psiaka.
Ojej, uwielbiam to czytanie, że jak nie ma rodowodu, to nie jest rasowy! Mam chihuahua, który ma 5 i pół miesiąca i waży już 3,3 kg, a w kłębie ma 25 cm. A przecież pochodzi z linii bardzo małych piesków z rodowodem ZKwP. Jego siostra z tego samego miotu waży tylko 1 kg, a brat 1,5 kg. Matka waży 2,4 kg, a ojciec 1,8 kg... No to trafił mi się olbrzym! Ma rodowód, ale pewnie nigdy nie przejdzie przeglądu hodowlanego, bo już przekroczył wagę 3 kg! Ale to PRAWDZIWY chihuahua! To tak jak z ludźmi – jeden ma 1,60 m, a inny 2,20 m, czy to znaczy, że ten drugi nie jest człowiekiem????
Czy ktoś może mi powiedzieć, jaką maksymalną wielkość może osiągnąć chihuahua? Tych, którzy chcą pisać, że to nie jest chihuahua, proszę o powstrzymanie się od głosu – to JEST chihuahua!