Po jakim czasie od podania preparatu na pchły mogę wykąpać psa?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Po tych wszystkich przebojach z pchłami, po kropelkach Naturly's i ziemi okrzemkowej, z ciężkim sercem zdecydowałam się w końcu na pipetki Advantix, żeby raz na zawsze się ich pozbyć...
Tylko że wczoraj zauważyłam, że znowu drapie się pod brodą i wygryza łapkę (a kropelki dostał 24.03).
Chyba będę musiała zaaplikować je znowu...
U nas jest teraz zatrzęsienie kleszczy i pcheł...
U mnie, przy moich wielkich fanach pływania, czekamy 3 dni przed pierwszą kąpielą i staramy się nie wychodzić nawet w deszcz, jeśli kropelki były podane w ciągu ostatnich 48 godzin.
Tak jak u Doudou, u nas to i tak nie działa zbyt długo. Powiedziałabym, że jakiś tydzień na kleszcze i ze dwa na pchły.
Wydaje mi się, że w zależności od konkretnej pipety i jej składu, kąpiel po aplikacji może jednak osłabić to działanie odstraszające czy ochronne... mimo że producenci piszą, że po 24 godzinach można już psa spokojnie kąpać.
Mam retrievery (labradory i goldeny) i u nas te pipety nigdy nie działają przez pełne 4 tygodnie...
Jasne, wielkie dzięki!
Tak Chichil, porządne wyczesanie i dobre spłukanie powinno wystarczyć...
Nasze psiaki mają się lepiej, jeśli chodzi o skórę, gdy nie przesadzamy z szamponem w ciągu roku... no, chyba że trafi się wytarzanie w padlinie, jakichś odchodach, gnojówce czy śmietniku...
Jasne, bardzo dziękuję!
Podałam mu już kropelki i nie pomyślałam, żeby go najpierw wykąpać, a bardzo chciałam to zrobić, bo był na dworze, gdy padało, i schował się pod żywopłotem z iglaków, więc strasznie się ubrudził. A że wchodzi na kanapy i łóżka, to zależy mi, żeby był czysty... Myślisz, że w takim razie powinnam go tylko opłukać samą wodą?