Spacer ze szczeniakiem chihuahua

Darx
Darx Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Pod koniec maja zostanę szczęśliwym właścicielem chihuahua.

Chciałbym się dowiedzieć, jak długo powinny trwać spacery z pieskiem tej rasy, kiedy jest jeszcze taki malutki...

Oczywiście nie chcę przesadzić, dlatego bardzo potrzebuję waszych porad.

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

16 odpowiedzi
Sortuj według:
  • L
    Lulithette Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Zgadzam się z docline – trzeba pozwolić mu normalnie chodzić po ziemi, spotykać inne psy i odkrywać świat bez nadmiernego trzymania pod kloszem...

To właśnie tak małe pieski stają się „szczekaczami” z agresją lękową, które potem lądują na rękach właściciela i ujadają, dopóki inny pies nie przejdzie obok...

Mały pies, który jest pewny siebie, mija znacznie większe od siebie czworonogi na pełnym luzie...

Pozwól mu na kontakt z psami każdej wielkości. Sama oceń szybko charakter psa z naprzeciwka i jeśli widzisz, że jest spokojny i dobrze skomunikowany, pozwól im na interakcję. Nie uspokajaj go wtedy na siłę, bądź wyluzowana, żeby pokazać mu, że spotykanie innych psów to coś zupełnie zwyczajnego i bezpiecznego...

Co do szczepień, wystarczy po prostu unikać takich naprawdę brudnych miejsc...

Zmieniaj otoczenie, dawaj mu poznawać inne psy, pozwalaj mu wszędzie dreptać samemu, a bierz go na ręce tylko wtedy, gdy faktycznie widać, że jest już bardzo zmęczony...

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Klasyczny błąd = izolowanie szczeniaka od innych psów dokładnie w wieku, w którym powinien się od nich najwięcej uczyć.

Te historie z dawkami szczepionek... to niesamowite, jak wiele niezrównoważonych psów to generuje...

Po raz enty: wystarczy unikać miejsc pełnych odchodów, stojącej wody itp.

Puść go w bezpiecznym miejscu, gdzie będzie mógł spokojnie obserwować świat i wszystkich jego mieszkańców, odkrywając we własnym tempie, że życie jest piękne, a ziemia wcale nie jest pełna wielkich potworów. (Jeśli będziesz z tym zwlekać zbyt długo, zrobisz z niego psiego aspołecznika na długie lata – to naprawdę wielka szkoda i dla niego, i dla ciebie!)

Przetłumaczony francuski
    Puppycatslover
    Puppycatslover Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Osobiście mam małego, dwumiesięcznego szczeniaka chihuahua. Jest bardzo spokojny, wręcz płochliwy. Już teraz zaczynam go wszędzie ze sobą zabierać w torbie transportowej, żeby się przyzwyczajał, i to nawet na kilka godzin. Ze spacerami jest trochę trudniej, bo mały bardziej się cyka, więc trzymamy się blisko domu – siedzimy w parku przez jakieś piętnaście minut, żeby oswoił się ze smyczą, spacerowaniem i w ogóle samym przebywaniem na zewnątrz. U hodowczyni nie miał wcześniej okazji, żeby tak naprawdę samemu swobodnie pobiegać. Nie spuszczam go ze smyczy z prostej przyczyny – park pod blokiem jest przy ruchliwej ulicy. Ale w spokojniejszych miejscach, z dala od aut, daję mu pobiegać luzem, pilnując tylko, żeby w pobliżu nie było innych zwierząt. Wiem, że niektórzy powiedzą, że tak się nie powinno robić, bo pies zrobi się lękliwy wobec innych czworonogów, ale mój maluch jest dopiero po pierwszej dawce szczepienia i po prostu nie chcę, żeby coś złapał przy kontaktach z innymi psami. Jak już będzie w pełni zaszczepiony, to nie mogę się doczekać, aż będzie mógł się wyszaleć z nowymi kumplami!
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hodowca musi zacząć socjalizację, i to nie tylko u siebie

Mam nadzieję, że tak właśnie robi🙂

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Poważne zagrożenia dla szczeniaków w 99% wynikają z przepełnienia w niektórych hodowlach. To trochę jak z cielakami w chowie przemysłowym, które od razu dostają mnóstwo antybiotyków – po prostu taniej jest tak robić, niż zapewnić im dobre warunki...

(Z moich obserwacji przez 10 lat na Wamiz wynika, że zgłoszono tylko jeden przypadek problemów zdrowotnych pochodzących ze świata zewnętrznego. Za to 40% postów dotyczy problemów behawioralnych, których by nie było, gdyby pies nauczył się psich kodów w odpowiednim momencie swojego rozwoju. Wyobraźcie sobie na przykład małego człowieka – w końcu to też gatunek stadny – wychowywanego przez opiekuńcze zwierzęta, ale pozbawionego kontaktu z ludźmi między 3. a 7. rokiem życia: możecie zatrudnić najlepszych profesorów, gdy skończy 8 lat, a on i tak przez całe życie będzie miał problemy z mową i komunikacją. To jednak spory problem...)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, moja suczka była socjalizowana od razu, jak tylko trafiła do domu w wieku 10 tygodni (kontakt z psem moich rodziców, z kotami, końmi, psami na spacerach...). Po prostu na początku życia szczeniak jest chroniony przez przeciwciała od mamy (obecne w siarze), a potem dochodzi pierwsza szczepionka, która też go chroni. Czekanie na drugą dawkę to dla mnie bezsens, skoro przeciwciała już są – unikamy po prostu stojącej wody i jedzenia jakichś świństw. Czekanie, aż szczeniak skończy 4 miesiące, to gwarantowane problemy behawioralne w przyszłości, a to nic przyjemnego ani dla psa, ani dla człowieka.

Przetłumaczony francuski
    Darx
    Darx Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Będę ją miała u siebie, jak tylko skończy równe dwa miesiące.

Chciałam poczekać do trzeciego miesiąca i wszystkich szczepień, zanim zacznę ją socjalizować, ale teraz sama już nie wiem lol

Jakie choroby jej grożą, jeśli zapoznam ją z innymi psami zbyt wcześnie?

Sąsiad ma owczarka niemieckiego, który ma aktualne szczepienia, a ja chciałabym pójść z nią na szkolenie do ośrodka dla psów.

Do tego dochodzą spacery po lesie – czy to niebezpieczne, jeśli mała nie jest jeszcze zaszczepiona?

Strasznie się tym wszystkim stresuję i stąd te wszystkie pytania...

Miłego dnia!

Przetłumaczony francuski
    S
    Skittles Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

...w przypadku szczeniaka między 2. a 4. miesiącem życia, lepiej wybierać krótkie spacery z dala od innych psów, jeśli nie został jeszcze zaszczepiony...
    No tak... Trzeba jednak mieć świadomość, że izolowanie szczeniaka od innych psów niesie ze sobą spore ryzyko stworzenia psa z problemami na całe życie. (Lękliwe psy zawsze częściej bywają atakowane niż te pewne siebie). Ludzie, którzy znają się na psach, odruchowo unikają ryzykownych miejsc (psich odchodów, stojącej wody itp.), ale dbają o to, by szczeniak oswajał się z obecnością najróżniejszych psów – to naprawdę ułatwi życie zarówno jemu, jak i jego ludziom!

Zdecydowanie się pod tym podpisuję

Bo trzymanie szczeniaka z dala od innych do 4. miesiąca życia to, no cóż, częsta praktyka wielu właścicieli takich psów jak chihuahua czy yorkshire. Dlatego właśnie mamy tyle agresywnych małych psów, bo nie są po prostu zsocjalizowane...

Przetłumaczony francuski
    S
    Skittles Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, chciałbym odnieść się do tego, co napisała powyżej LAURINE, bo wydaje mi się to nieco błędne. Czas spaceru psa czy szczeniaka nie ma żadnego związku z jego wielkością – chihuahua wcale nie potrzebuje mniej aktywności fizycznej niż duży pies, chociaż wielu próbuje nam to wmówić. Małe psy, takie jak chihuahua, są naprawdę aktywne i to tak samo jak te duże! Oczywiście wiek gra tutaj dużą rolę i u 2-miesięcznego malucha ruch musi być dość ograniczony i wydłużany stopniowo aż do 6. miesiąca życia. W tym wieku chihuahua zazwyczaj osiąga już niemal swoją dorosłą wielkość i bez problemu można z nim robić znacznie więcej rzeczy. Ale twierdzenie, że chihuahua w wieku od 4 do 8 miesięcy powinien wychodzić maksymalnie 1 do 2 razy po 20 minut... Proszę mi wybaczyć, Pani, ale pozwalam sobie wątpić w jakość Pani porad... Jeśli kogoś to interesuje, nagrałem ostatnio filmik o tym, co powinno się robić podczas spacerów z naszymi psami. Nie dotyczy on co prawda szczeniaków, ale może się Wam przydać. https://www.youtube.com/watch?v=q_cMATvfFX8
    Przetłumaczony francuski
    R
    Raflesia15 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mój weterynarz i ludzie z psiego przedszkola, do którego chodziłam, powiedzieli mi, że nie ma żadnych przeszkód, żeby inne psy podchodziły do mojej suni. Ryzyko jest bardzo małe, bo dorosłe psy, z którymi miała kontakt, same były szczepione, a nawet między szczeniakami to ryzyko jest znikome. Ja uważam, że najlepiej socjalizować ją jak najwcześniej poprzez bezpośredni kontakt z innymi psami.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 16

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post