Jak radzić sobie z atopowym zapaleniem skóry?

L
Llucciole Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Mój dwuipółletni cocker spaniel od zawsze zmaga się z atopowym zapaleniem skóry (AZS)...

Po długich poszukiwaniach i wielu próbach wciąż nie wiadomo, co jest przyczyną, ale jedno jest pewne: gotowe karmy, nawet te wysokiej jakości i hipoalergiczne kupowane u weterynarza, znacznie pogarszają objawy. Dla mojego psa to prawdziwy koszmar! Szybko przestałam go tym karmić... próbowałam różnych marek, ale zawsze jest to samo.

Jedyną rzeczą, która przynosi mu ulgę, jest Apoquel. Przy dawce od jednej do dwóch tabletek 5 mg dziennie, wychodzi to od około 260 do nawet 520 złotych miesięcznie!!! Sami widzicie, o co mi chodzi...

W związku z tym:

* Czy znacie jakiś sposób, żeby kupić Apoquel gdzie indziej (na przykład za granicą) w niższej cenie? Nie dam rady finansować tego w nieskończoność, a gdy tylko przerywamy podawanie leku, swędzenie natychmiast powraca...

- Czy znacie inną metodę leczenia, która byłaby równie skuteczna, ale mniej kosztowna?

- Czy istnieje jakiś ludzki odpowiednik tego leku? Leki dla ludzi są często o wiele tańsze. Moja siostra przez całe życie leczyła swojego psa lekiem na padaczkę dla ludzi – weterynarz był na tyle w porządku, że podał jej nazwę i dawkowanie... Nie każdego stać na tak drogie kuracje, a firmy farmaceutyczne naprawdę przesadzają z cenami...

Z góry dziękuję za podzielenie się swoimi doświadczeniami.

Pozdrawiam serdecznie

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

40 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ChacalCyan1804
    Chacalcyan1804 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, u mnie to było tak, że zupełnie spontanicznie kliknąłem w reklamę, którą zobaczyłem podczas czytania artykułu. Właśnie tak trafiłem na https://schluesseldienst-muenchen24std.de/. Od razu zauważyłem, że strona nie wydaje się przeładowana. Wszystko jest przedstawione w bardzo przejrzysty i spokojny sposób, przez co czyta się ją znacznie przyjemniej.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry, 

Atopowe zapalenie skóry to choroba przewlekła, która często wymaga leczenia przez całe życie. Apoquel jest skuteczny, ale kosztowny, a niestety nie istnieje żaden bezpieczny ludzki odpowiednik, który można by podać psu. Dostępne są jednak inne opcje, takie jak cyklosporyna czy zastrzyki Cytopoint, które czasem łączy się z leczeniem wspomagającym, np. specjalistycznymi szamponami, kwasami tłuszczowymi czy odpowiednim dbaniem o otoczenie zwierzęcia. Radzę porozmawiać o tym ponownie z Twoim weterynarzem, aby znaleźć rozwiązanie najlepiej dopasowane do Waszej sytuacji i spróbować obniżyć koszty.

Pozdrawiam serdecznie, 

Romane

Przetłumaczony francuski
    H
    Heronexact3861 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Odkąd myję mojego psa szamponami marki EquiPuppy, przestał się drapać jak szalony!! Są naprawdę bio, super się pienią i przede wszystkim spłukiwanie ich to czysta przyjemność. Podrzucam wam link: https://www.equipuppy.fr.

Nie stosuję już żadnych preparatów na pasożyty, teraz zakładam mu zawieszkę TickClip i używam lotionu od EquiPuppy.

Swędzenie może być też związane z kuracją przeciw pchłom od weterynarza. To 100% chemii, której organizm waszego psa nie przyswaja, więc może to powodować drapanie. Czy próbowaliście podać mu trochę białej glinki, żeby oczyścić organizm?

Przetłumaczony francuski
    M
    Mini Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To prawdziwy problem.

I jestem zmuszony zawsze chodzić do tego samego weterynarza.

Przetłumaczony francuski
    F
    Fabienneselin Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, mam ten sam problem z moim Juju, który w tym miesiącu skończył 10 lat. Od tygodnia nie daję mu już suchej karmy – gotuję mu na cały tydzień ryż z marchewką i odrobiną fasolki szparagowej, a do tego dodaję serek topiony. Od początku tygodnia wcieram mu też pod włos bio-lotion przeciwświądowy z apteki, do tego dostaje jedną tabletkę Apoquelu 5 mg dziennie, którą dzielę na pół: pół rano i pół wieczorem. Ten płyn jest na bazie olejków eterycznych i psikam mu nim łapy, bo ma czerwone miejsca między opuszkami. Robię to głównie wieczorem, bo to go uspokaja przed snem, i trochę rano. Poza tym są laboratoria w Portugalii, z którymi można się kontaktować w sprawie Apoquelu, albo możesz zapytać farmaceutę, jaka substancja czynna (oklacitynib) znajduje się w tym leku i czy jest jakiś ludzki odpowiednik. No cóż, nie ma pewności, czy to, co robię u Juniora, sprawdzi się u Twojego psiaka i może za tydzień znowu zacznie się drapać na całego... ale trzymam mocno kciuki! 😀
    Przetłumaczony francuski
    F
    Fabienneselin Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobrze wiedzieć o tym leku...

😠

🙂

Przetłumaczony francuski
    R
    Roxane34 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

U mojego psa dermatolog zdiagnozowała atopię. Też robiłam mu kąpiele w szamponie (nie używałam kremów, bo ma sierść) 2 lub 3 razy w tygodniu, i to tylko po to, żeby utrzymać te krosty i drapanie na jakimś znośnym poziomie.

Wcześniej próbowałam mnóstwa rzeczy, ale odkąd wszystko myję i piorę w mydle Aleppo (pranie, podłogi itd., dosłownie wszystko), mój pies nie miał już żadnego ataku. Czasem wyskoczy parę krostek, ale to naprawdę nic w porównaniu z tym, co było wcześniej.

Może to nie jest jakiś cudowny środek na wszystko, ale spróbować nie zaszkodzi. U mojego psa to zadziałało super.

Rozmawiałam o tym z weterynarzem, u którego byłam w tym tygodniu, i przyznał, że to ma sens.

Zawsze możecie spróbować, nic nie ryzykujecie i nic to nie kosztuje.

Dzień dobry, czy to mydło Aleppo jest w płynie? Gdzie je kupujesz? Faktycznie, czemu by nie spróbować. Dzięki!

Przetłumaczony francuski
    R
    Zgłoś
    Dzień dobry! Dziękuję za wasze odpowiedzi. To naprawdę smutne, że ta choroba tak mu uprzykrza życie. Słyszałam już wcześniej o diecie BARF, ale nie zapamiętałam nazwy. Dla mnie to jednak zbyt skomplikowane... Nigdy nie ogarnęłabym logistyki, a mój mąż ma hemofilię i nie może nawet dotknąć maszynki do mięsa. Ja sama też mam problem z babraniem się w surowiźnie... Dlatego zdecydowałam się na domowe posiłki: warzywa, węglowodany i mięso, do którego dodaję odrobinę surowizny tuż przed podaniem. Robiliśmy badania krwi, ale nic nie wyszło... Próbowałam też eliminować niektóre produkty na kilka tygodni, ale bez efektu. Testowałam różne karmy, coraz to droższe, ale po nich jest jeszcze gorzej... Biedny pies płacze i drapie się przez całą noc. Mój weterynarz mówi, że to właśnie nazywa się „atopia”, bo przyczyna jest nieznana... pewnie genetyka. Wychowałam się na wsi i zawsze mieliśmy psy, ale żaden nie drapał się tak jak mój Léon – a on nie jest jedyny! To pewnie jakaś anomalia spowodowana selekcją rasy... Jeśli chodzi o olejki eteryczne, to nie znam się na tym. Muszę znowu iść do weterynarza, ale ona widzi tylko Apoquel. Pytałam, czy jest coś tańszego, bo przy cenie około 8,50-9 zł za tabletkę (a on potrzebuje jednej lub dwóch dziennie!), nie pociągnę tak długo. Prawdę mówiąc, trochę oszukuję i co jakiś czas przerywam lub zmniejszam dawkę... ale swędzenie szybko wraca. Jeśli chodzi o stres, to nie sądzę, żeby to było to. Mój Léon to szczęśliwy pies, ma dużo ruchu, sporo spacerujemy, ma też duże podwórko do biegania (śmiesznie wygląda, jak pędzi wokół domu na pełnej prędkości). Jest towarzyski wobec wszystkich, zarówno psów, jak i ludzi, uwielbia się bawić i bardzo kocha się przytulać. Ma silny charakter, ale to chyba typowe dla cockerów... Może powinnam poszukać innego, bardziej ugodowego weta. Tymczasem chciałabym znaleźć Apoquel gdzieś taniej. Pytałam w innej klinice jakieś 40 km ode mnie, ale powiedziano mi, że musiałabym najpierw umówić się na wizytę (no jasne, kolejne 260 zł za konsultację)... Przecież to czysty biznes, skoro mam już receptę! Myślałam, że może za granicą będzie taniej... Macie jakiś adres mailowy, pod którym mogłabym złożyć zamówienie, zanim znajdę inne rozwiązanie? Apoquel ma tę zaletę, że natychmiast łagodzi swędzenie... Pozdrawiam serdecznie! W załączniku zdjęcie mojego Léona... Dzień dobry! Dopiero dzisiaj trafiłam na Twój post i odpisuję, bo jestem w dokładnie takiej samej sytuacji. Mam 7-letniego pieska rasy lhasa apso, który ma alergie – nie wiadomo na co. Ma alergię pokarmową, konkretnie na kurczaka, ale nie tylko. Tak jak Ty, kupowałam najróżniejsze karmy hipoalergiczne, ale ciągle to samo: ma bardzo czerwone plamy i strasznie się drapie, zwłaszcza rano. W sierpniu poszłam do weterynarz, która leczy takie przypadki fitoterapią. W sierpniu to działało, tyle że pies sikał pod siebie przez sen, bo preparat był oparty na ziołach odwadniających. Potem alergie wróciły. Ma teraz 5-dniową kurację ziołową, ale słabo to idzie, nie przechodzi. Weterynarz radzi dietę domową: indyk, makaron, warzywa. Zastanawiam się tylko: skoro to drób, a on jest uczulony na kurczaka, to po co dawać indyka? Według weterynarza pies uczulony na kurczaka wcale nie musi być uczulony na indyka. Więc od sierpnia jest na domowym jedzeniu, ale czerwone plamy nadal są i strasznie go swędzą. Od rana znów podaję Apoquel przez tydzień, chcę zobaczyć, czy go to uspokoi. A jak tam alergie u Twojego malucha? Dla Twojej informacji: jeśli zamówisz opakowanie Apoquelu w aptece, zapłacisz około 120 zł za 28 tabletek – wychodzi dużo taniej. Ja na szczęście mam ubezpieczenie dla psa, co mnie ratuje, bo mój weterynarz sprzedaje ten lek bardzo drogo. Mają na tym niezłe marże.
    Przetłumaczony francuski
    R
    Zgłoś

Dzień dobry

Dziękuję za wasze odpowiedzi.

Tak, to naprawdę przykre, ta choroba po prostu niszczy mu życie.

W sumie to słyszałam już wcześniej o diecie BARF, ale nie zapamiętałam nazwy. Jednak dla mnie to zbyt kłopotliwe... nigdy nie udałoby mi się tego wszystkiego zorganizować, a mój mąż ze względu na hemofilię nie może dotykać maszynki do mięsa. Ja sama też mam opory przed obrabianiem surowizny... dlatego zdecydowałam się na domowe posiłki z warzywami, wypełniaczami i mięsem, do którego dorzucam trochę surowego mięsa tuż przed podaniem.

Zrobiliśmy badania krwi, ale nic nie wykazały... Próbowałam też izolować niektóre składniki, odstawiając je na kilka tygodni, ale to nic nie dało. Testowałam różne karmy, jedną droższą od drugiej, ale po nich jest tylko gorzej... biedny pies płacze i drapie się przez całą noc... Mój weterynarz mówi, że to się nazywa właśnie „atopia”, bo przyczyna jest nieznana... pewnie genetyka... Wychowałam się na gospodarstwie i zawsze mieliśmy psy, ale nigdy żaden nie drapał się tak jak mój Léon, a przecież on nie jest jedyny! To pewnie jakaś anomalia spowodowana selekcją rasy...

Jeśli chodzi o olejki eteryczne, to zupełnie ich nie znam...

Muszę znów pogadać z moją weterynarz, ale ona upiera się przy Apoquelu. Pytałam ją, czy znajdziemy coś tańszego, bo przy cenie około 9 zł za tabletkę (a on potrzebuje jednej lub dwóch dziennie!!!), nie dam rady tak długo. Prawdę mówiąc, trochę kombinuję i od czasu do czasu przerywam albo zmniejszam dawkę... ale swędzenie szybko wraca.

Co do stresu, to nie sądzę, żeby to był problem. Mój Léon to szczęśliwy i aktywny pies, dużo spacerujemy, ma do dyspozycji duże podwórko, po którym biega kilka razy dziennie (śmiesznie wygląda, jak gania wokół domu na pełnych obrotach...). Jest towarzyski wobec wszystkich, zarówno ludzi, jak i innych psów, uwielbia się bawić i jest wielkim pieszczochem. Ma silny charakter, ale to chyba typowe dla cockerów...

Może powinnam udać się do innego weterynarza, kogoś bardziej wyrozumiałego.

Póki co, bardzo chciałabym znaleźć gdzieś tańszy Apoquel. Pytałam w innej klinice jakieś 40 km ode mnie, ale powiedzieli mi, że muszę się najpierw umówić na wizytę (no jasne, kolejne 260 zł za konsultację)... to czysty biznes, przecież mam receptę!

Pomyślałam, że może za granicą jest taniej... macie jakiś adres mailowy, pod którym mogłabym go zamówić, zanim znajdę inne rozwiązanie? Apoquel ma tę zaletę, że natychmiast łagodzi swędzenie...

Pozdrawiam serdecznie

W załączniku przesyłam zdjęcie mojego Léona...

Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

U mojego psiaka dermatolog zdiagnozował atopię. Też stosowałam kąpiele w szamponie (nie kremy, bo on ma przecież sierść) 2-3 razy w tygodniu, żeby tylko utrzymać drapanie i te krostki na jakimś znośnym poziomie.

Próbowałam wcześniej mnóstwa rzeczy, ale odkąd wszystko myję mydłem Aleppo (pranie, podłogi, dosłownie wszystko), mój pies nie miał już żadnego silnego ataku. Czasem wyskoczy kilka krostek, ale to naprawdę nic w porównaniu z tym, co było wcześniej.

To może nie jest jakieś cudowne rozwiązanie, ale spróbować nie zaszkodzi. U mojego psa to naprawdę zadziałało.

Rozmawiałam o tym z weterynarzem w tym tygodniu i przyznał, że to ma sens.

Zawsze możecie spróbować – nic to nie kosztuje, a na pewno nie zaszkodzi.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 40

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post