Cześć wszystkim,
Mój dwuipółletni cocker spaniel od zawsze zmaga się z atopowym zapaleniem skóry (AZS)...
Po długich poszukiwaniach i wielu próbach wciąż nie wiadomo, co jest przyczyną, ale jedno jest pewne: gotowe karmy, nawet te wysokiej jakości i hipoalergiczne kupowane u weterynarza, znacznie pogarszają objawy. Dla mojego psa to prawdziwy koszmar! Szybko przestałam go tym karmić... próbowałam różnych marek, ale zawsze jest to samo.
Jedyną rzeczą, która przynosi mu ulgę, jest Apoquel. Przy dawce od jednej do dwóch tabletek 5 mg dziennie, wychodzi to od około 260 do nawet 520 złotych miesięcznie!!! Sami widzicie, o co mi chodzi...
W związku z tym:
* Czy znacie jakiś sposób, żeby kupić Apoquel gdzie indziej (na przykład za granicą) w niższej cenie? Nie dam rady finansować tego w nieskończoność, a gdy tylko przerywamy podawanie leku, swędzenie natychmiast powraca...
- Czy znacie inną metodę leczenia, która byłaby równie skuteczna, ale mniej kosztowna?
- Czy istnieje jakiś ludzki odpowiednik tego leku? Leki dla ludzi są często o wiele tańsze. Moja siostra przez całe życie leczyła swojego psa lekiem na padaczkę dla ludzi – weterynarz był na tyle w porządku, że podał jej nazwę i dawkowanie... Nie każdego stać na tak drogie kuracje, a firmy farmaceutyczne naprawdę przesadzają z cenami...
Z góry dziękuję za podzielenie się swoimi doświadczeniami.
Pozdrawiam serdecznie