Jak radzić sobie z atopowym zapaleniem skóry?

L
Llucciole Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Mój dwuipółletni cocker spaniel od zawsze zmaga się z atopowym zapaleniem skóry (AZS)...

Po długich poszukiwaniach i wielu próbach wciąż nie wiadomo, co jest przyczyną, ale jedno jest pewne: gotowe karmy, nawet te wysokiej jakości i hipoalergiczne kupowane u weterynarza, znacznie pogarszają objawy. Dla mojego psa to prawdziwy koszmar! Szybko przestałam go tym karmić... próbowałam różnych marek, ale zawsze jest to samo.

Jedyną rzeczą, która przynosi mu ulgę, jest Apoquel. Przy dawce od jednej do dwóch tabletek 5 mg dziennie, wychodzi to od około 260 do nawet 520 złotych miesięcznie!!! Sami widzicie, o co mi chodzi...

W związku z tym:

* Czy znacie jakiś sposób, żeby kupić Apoquel gdzie indziej (na przykład za granicą) w niższej cenie? Nie dam rady finansować tego w nieskończoność, a gdy tylko przerywamy podawanie leku, swędzenie natychmiast powraca...

- Czy znacie inną metodę leczenia, która byłaby równie skuteczna, ale mniej kosztowna?

- Czy istnieje jakiś ludzki odpowiednik tego leku? Leki dla ludzi są często o wiele tańsze. Moja siostra przez całe życie leczyła swojego psa lekiem na padaczkę dla ludzi – weterynarz był na tyle w porządku, że podał jej nazwę i dawkowanie... Nie każdego stać na tak drogie kuracje, a firmy farmaceutyczne naprawdę przesadzają z cenami...

Z góry dziękuję za podzielenie się swoimi doświadczeniami.

Pozdrawiam serdecznie

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

40 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • L
    Zgłoś

Cześć, wymiziaj ode mnie swojego słodkiego cockera... Też to przerabiałam, mój weterynarz szukał przyczyny w każdym możliwym kierunku, leczyliśmy go nawet na świerzb... Przez trzy miesiące zeszłego lata co dwa dni kąpaliśmy go w szamponie przeciwgrzybiczym... i nic, zero efektów... Wydaje mi się, że próbowałam już wszystkiego, u Léona pomaga tylko Apoquel. Bez niego pies wygryza sobie łapy i płacze całą noc (noce są najgorsze)... Dzięki za odpowiedź. A co to za lek, ten Bravecto?

Przetłumaczony francuski
    Merline
    Merline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Mam cockera angielskiego, u którego rozwinęło się „atopowe zapalenie skóry” po podaniu Bravecto (to i tak mniejsze zło, bo nasz dog niemiecki odszedł po tym leku! ) 😔

Nasz NOWY weterynarz powiedział nam, że to bardziej grzybica niż cokolwiek innego, a w każdym razie, że trzeba to tak traktować, bo żadne leki doustne nie dawały długotrwałych efektów.

Przeszliśmy więc na codzienne mycie płynem CYTEAL – to taki środek w płynie w małej butelce, który w aptece kosztuje około 40-45 zł. Zadziałało to błyskawicznie ✌ a przecież nasz pies męczył się z tym ogromnym problemem od 4 lat!

Od 3 miesięcy nasz cocker znów ma swoje dawne łapki, a co najważniejsze – przestał je lizać i okaleczać się przez to ciągłe wygryzanie...

Trzeba jednak dodać, że wcześniej musiał przejść operację, żeby usunąć „narośla” i inne rany, tak by mógł zacząć kurację na wygojonych łapach…

Mogę wam więc tylko poradzić, żebyście przynajmniej spróbowali... dla nas to było zbawienne rozwiązanie i w dodatku niedrogie… 😉

Z całego serca mam nadzieję, że piesek szybko wyzdrowieje, bo dla tych psiaków to prawdziwe PIEKŁO – to ciągłe cierpienie i nieustanny świąd.

Załączam zdjęcie naszego cockera tuż po operacji... po której stosowaliśmy już tylko CYTEAL

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Cześć

Dzięki za wasze odpowiedzi.

To naprawdę smutne, że ta choroba tak mu uprzykrza życie.

W sumie to słyszałam już o diecie BARF, tylko nazwa wyleciała mi z głowy. Ale to dla mnie zbyt kłopotliwe... nigdy bym się z tym nie zorganizowała, a mój mąż nie może dotykać maszynki do mięsa ze względu na hemofilię. Ja też mam opory przed przygotowywaniem surowizny... dlatego postawiłam na domowe posiłki z warzywami, wypełniaczami i mięsem, do których dorzucam trochę surowego mięsa tuż przed podaniem.

Robiłam mu badania krwi, ale nic nie wyszło... Próbowałam też diety eliminacyjnej przez kilka tygodni, ale bez efektów. Testowałam różne drogie karmy, ale po nich było jeszcze gorzej... biedny pies całą noc płakał i się drapał. Mój weterynarz mówi, że to właśnie nazywa się „atopia”, bo przyczyna jest nieznana... pewnie genetyka. Wychowałam się na gospodarstwie, zawsze mieliśmy psy, ale żaden nigdy nie drapał się tak jak mój Léon – a on nie jest jedyny! To pewnie jakaś wada spowodowana selekcją rasy...

O olejkach eterycznych nic nie wiem...

Będę znów rozmawiać z weterynarzem, ale ona ciągle tylko o tym Apoquelu. Pytałam, czy jest coś tańszego, bo przy cenie około 9 zł za tabletkę (a potrzebuje jednej lub dwóch dziennie!!!), długo tak nie pociągnę. Zdarza mi się trochę oszukiwać i od czasu do czasu przerywam albo zmniejszam dawkę... ale swędzenie szybko wraca.

Jeśli chodzi o stres, to nie sądzę, żeby to było to. Mój Léon to szczęśliwy i aktywny pies, dużo spacerujemy, ma też do dyspozycji duże podwórko, po którym biega kilka razy dziennie (śmiesznie wygląda, jak tak pędzi dookoła domu). Jest towarzyski, kocha i inne psy, i ludzi, uwielbia się bawić i straszny z niego pieszczoch. Ma silny charakter, ale to chyba typowe dla cockerów...

Może muszę poszukać innego, bardziej wyrozumiałego weterynarza.

Na razie chciałabym znaleźć gdzieś tańszy Apoquel. Pytałam w innej klinice jakieś 40 km ode mnie, ale powiedzieli, że musiałabym się najpierw umówić na wizytę (no jasne, kolejne 260 zł za konsultację)... to czysty biznes, przecież mam receptę!

Pomyślałam, że może za granicą jest taniej... macie jakiś adres mailowy, gdzie mogłabym go zamówić, zanim znajdę inne rozwiązanie? Apoquel ma tę zaletę, że natychmiast łagodzi swędzenie.

Pozdrawiam serdecznie

W załączniku zdjęcie mojego Léona...

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak, dokładnie, a największy problem w tym, że leki wcale nie pomagają florze bakteryjnej. Jest ona wtedy kompletnie rozjechana, a kiedy nie pracuje tak, jak powinna, pojawia się mnóstwo problemów...

różnych reakcji...

które odbijają się na skórze...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Atopowe zapalenie skóry (AZS) to przewlekła choroba zapalna skóry o podłożu alergicznym. Tak naprawdę jest to druga najczęstsza alergiczna choroba skóry u psów. Reakcje te mogą być wywoływane przez substancje, które zazwyczaj są nieszkodliwe, takie jak trawa, zarodniki pleśni, roztocza kurzu domowego, pchły i inne alergeny środowiskowe, ale także przez dietę. Stres i lęk również mogą powodować AZS, jeśli pies jest na nie narażony przez dłuższy czas lub regularnie. Wczesne pojawienie się objawów często wiąże się z występowaniem alergii skórnych w rodzinie psa. Lek Apoquel redukuje świąd wynikający z drapania, a cyklosporyna pomaga złagodzić swędzenie. Pamiętajcie jednak, że te leki nie leczą przyczyny, a jedynie objawy. Aby całkowicie uporać się z tą chorobą, należałoby dokładnie poznać alergeny, które uczulają waszego psa. Niestety są ich tysiące i znalezienie konkretnej przyczyny jest bardzo trudne, a czasem wręcz niemożliwe. Istnieją jednak skuteczne metody leczenia długofalowego przy wykorzystaniu synergii niektórych olejków eterycznych. Powinniście porozmawiać o tym ze swoim weterynarzem, ponieważ koszt takiej kuracji byłby niewielki, a skuteczność porównywalna do tradycyjnych leków. Ostrzegam jednak: żadnego leczenia na własną rękę! Olejki eteryczne stosowane u ludzi nie zawsze nadają się dla zwierząt. Wiele z nich może działać nefrotoksycznie, hepatotoksycznie lub neurotoksycznie na psy, jeśli nie zostaną zastosowane w bardzo precyzyjnych dawkach. Zawsze skonsultujcie się z lekarzem weterynarii.
    Przetłumaczony francuski
     Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki Doudou! ^^ 👍

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry

atopowe zapalenie skóry od szczeniaka ..

Będę tu wieczorem .. Biedna psinka .. aż serce boli, kiedy się to czyta .. nie może w pełni cieszyć się młodością ..

😔

zanim porozmawiamy dłużej ..

jeśli możesz, zajrzyj na mój Pinterest o surowej diecie. Takie żywienie będzie dla niego znacznie lepsze i pomoże mu wyzdrowieć.

A co do Apoquelu, będę bardzo szczera (może na jakiś czas ...żeby zatrzymać objawy, ukoić), ale na pewno nie na dłuższą metę ...trzeba dążyć do tego, żeby zmniejszać dawki i w końcu go odstawić ...

(nie jestem weterynarzem, ale przy moich dwóch suczkach z alergiami mnóstwo czytałam i szukałam naturalnych metod ..)

on niby łagodzi, ale z drugiej strony, przy zbyt długim stosowaniu, „rozregulowuje” organizm, co wcale nie pomoże Twojemu psu .to błędne koło ....

https://www.pinterest.fr/Doudou229/le-barf-pour-chien/

http://www.b-a-r-f.com

na forum Barf

Ruju, administrator, wie o Apoquelu więcej ode mnie ..

a Viggo wyjaśni Ci, jak działa dieta Barf przy atopowym zapaleniu skóry.

Ale wrócę tu jeszcze wieczorem ..

Hej Sky

Dzięki, że pomyślałaś o mnie w sprawie Llucciole

Zrobię co w mojej mocy, żeby im pomóc

przez to wszystko jeszcze nie pojechałam na zakupy dla Oxane ..

Do wieczora

W sprawie Gandy'ego, odpisałam już odnośnie spiruliny ..

😌

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Nie kojarzę..

ok

dzięki

Przetłumaczony francuski
     Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Jak Doudou tu zajrzy, to myślę, że opowie Ci o innym sposobie żywienia: diecie BARF.

To na pewno pomoże Twojemu psiakowi poczuć się lepiej, a ona naprawdę świetnie się na tym zna. :)

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Lol... karma, a nie kokietki...

Przetłumaczony francuski
  • 40 komentarzy na temat 40

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post