Mój 6-miesięczny szczeniak gryzie tapety i ściany, kiedy mnie nie ma!

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, co robić? Mój 6-miesięczny szczeniak pod moją nieobecność gryzie tapety i ściany. Wyprowadzam ją przed wyjściem, chodzimy na spacery... zostawiam jej też gryzaki i zabawki typu Kong... co jeszcze mogę zrobić?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Pamiętam, że żeby zachować sobie „nie!” na inne sytuacje, stopowałam próby psocenia, mówiąc właśnie: „Broisz!”, z surową miną i podniesionym palcem wskazującym. Przekaz docierał bezbłędnie.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Wielkie dzięki za Twoje rady, didou13.
    Przetłumaczony francuski
    Didou13
    Didou13 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Przyłap go na gorącym uczynku i powiedz stanowcze „NIE”, przyjmując przy tym groźną postawę. Potem, kiedy już odpuścisz (pamiętaj, że to nie może być nerwowe, tylko opanowane), pokaż mu jego zabawki na posłaniu.

Łapanie za kark jest bardzo, ale to bardzo szkodliwe i kompletnie nie pasuje do tej sytuacji. Pstrykanie czy klepanie w pysk to coś, czego pies zupełnie nie rozumie – to nie są jego „kody” komunikacyjne.

Wychowanie polega na kształtowaniu i tłumaczeniu. Zawsze staraj się nakierować psa na takie zachowanie, które będzie dla Ciebie akceptowalne, a jednocześnie pozwoli mu zaspokoić jego naturalne potrzeby.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To znowu ja, korzystając z okazji, chciałam Was zapytać o kolejną radę. Co powinnam zrobić, żeby powiedzieć mu „nie”? Wystarczy sam głos, czy może lepiej klepnąć go w pyszczek albo złapać za kark? Z góry dzięki!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wielkie dzięki za info, zapisuję sobie wszystko. Miłego dnia, dzięki!

Przetłumaczony francuski
    Didou13
    Didou13 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli chodzi o kocią miskę (czy jakiekolwiek jedzenie, które może znaleźć się na ziemi) – w czym problem, skoro znacie rozwiązanie? Po prostu nauczcie psa, żeby nie brał niczego ze stołu, kanapy itp. Bez wypracowania solidnego odmawiania pokarmu nie widzę innej opcji na to, co leży na podłodze.

Szczeniaki poznają świat łapami i pyszczkami, biorą wszystko do pyska zupełnie jak małe dzieci. Do tego przy ząbkowaniu potrzebują czegoś do gryzienia, żeby przynieść sobie ulgę – drewno i plastik to dla nich idealne materiały. Dlaczego miałoby to być błędem?

Głupotą byłoby raczej nie nauczyć psa, żeby gryzł odpowiednie zabawki, które mu dacie, prawda?

Aha, i jeśli zostawiacie mu matę higieniczną, gdy jesteście w domu, to jak u licha chcecie go nauczyć czystości?! No pewnie, że sika przy was, skoro dokładnie tego go nauczyliście.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć! Mam 3-miesięcznego cockera angielskiego i mam wrażenie, że im jest starszy, tym więcej rozrabia. Pod moją nieobecność gryzie drewniane obramowania szafy, fotel i krzesła. No i przede wszystkim wciąż nie trzyma czystości. Zostawiam mu maty higieniczne, ale trafia na nie raz na dwa razy. Ciągle sika przy nas, jakby to było zupełnie normalne. Ostatni duży problem: panicz wyjada karmę z miski kota, kiedy tylko zapomnimy postawić ją gdzieś wyżej. Czekam na jakieś wasze porady albo wskazówki. Dzięki 🙂
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dobry wieczór, mój patent to zostawianie jej włączonego radia (pół na pół muzyka i audycje), u mojej małej cocker spanielki to się sprawdza!

Powodzenia

Przetłumaczony francuski
    Jador
    Jador Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jak tak naprawdę zachowujecie się przed wyjściem z domu? To bardzo ważne, bo wasze zachowanie ma ogromny wpływ na to, co pies będzie robił pod waszą nieobecność... Jeśli budujecie cały rytuał wyjścia – szykowanie się, układanie zabawek na jego oczach, głaskanie i czułe słówka tuż przed progiem – to robicie duży błąd. W ten sposób fundujecie psu ogromny stres. On już czuje, że zbliża się ten trudny dla niego moment i zaraz zostanie „porzucony”. Najlepiej jest całkowicie ignorować psa przez co najmniej pół godziny przed wyjściem. Żadnych spojrzeń, zagadywania czy głaskania. Żadnej zabawy i niepotrzebnego nakręcania emocji... Zostawcie go w mniejszym pomieszczeniu. To często daje psu większe poczucie bezpieczeństwa niż bycie samemu w całym mieszkaniu, gdzie będzie się tylko niepokoił, biegając z pokoju do pokoju i was szukając. Zabawki na zajęcie czasu przygotujcie tak, żeby pies tego nie widział. Jeśli na przykład pies zostaje w kuchni, połóżcie je tam wcześniej przy zamkniętych drzwiach. Przygotujcie mu tam wygodne legowisko i otwórzcie drzwi dopiero w momencie, gdy pies ma tam zostać. Krótkie „na miejsce” przy otwieraniu drzwi w zupełności wystarczy. Żadnego żegnania się czy proszenia, żeby „był grzeczny”... Trenujcie to na krótkich etapach (2 minuty, 5 minut...). Wróćcie i otwórzcie drzwi, kompletnie nie zwracając uwagi na psa ani na to, co ewentualnie zbroił. Odczekajcie 5 minut i dopiero wtedy zaproponujcie głaskanie, zabawę czy spacer... Jeśli coś nabroił, posprzątajcie to tak, żeby was przy tym nie widział.
    Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post