Problem: czy powinienem wykastrować mojego cockera?

X
Xxomar34xx Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Mam 8-miesięcznego cockera i chciałbym się dowiedzieć, czy kastracja jest konieczna. To piesek, wabi się Bill. Nie sprawia żadnych problemów z zachowaniem, ale zastanawiam się nad tym zabiegiem profilaktycznie.

Czy kastracja ma jakieś wady? I czy wykastrowany cocker traci na urodzie?

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

19 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Balista
    Balista Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak, może to w mniejszym lub większym stopniu wpłynąć na jakość sierści. U psa krótkowłosego różnica nie będzie rzucać się w oczy, a może być wręcz niewidoczna.

W przypadku psa z półdługą lub długą sierścią pewnie będzie to bardziej widoczne, zwłaszcza jeśli lubisz, gdy twój psiak jest zawsze nienagannie wyczesany i „zrobiony na bóstwo”.

Ale czy to aż taki dramat? To już musi ocenić właściciel (samemu psu będzie to przecież zupełnie obojętne)...

Przetłumaczony francuski
    X
    Zgłoś

Tak, problem udało się rozwiązać z pomocą bardzo dobrego behawiorysty

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mój psiak ma zaraz 4 lata. Został wykastrowany około 8. miesiąca życia, zanim go adoptowałem. Wcale nie stracił na urodzie, wręcz przeciwnie! U każdego psa, niezależnie od tego, czy jest po kastracji, czy nie, dobra dieta i odpowiednia dawka ruchu wystarczą, żeby uniknąć nadwagi!
    Przetłumaczony francuski
    Flip-Cockwood
    Flip-cockwood Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Pfff, no tak, przez to też wygląda po prostu brzydko! Między innymi!

https://www.domainehaisha.com/cocker_old/textes/francais/sterilisation.html

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeszcze 5 dni temu martwiłeś się zachowaniem swojego psa, udało się już coś z tym zrobić? Kastracja ma swoje plusy i minusy, sam musisz rozważyć wszystkie za i przeciw. Słyszałem, że u cockerów po kastracji zmienia się struktura sierści, ale nie mogę tego potwierdzić na sto procent.

Przetłumaczony francuski
    X
    Zgłoś
    Jeśli masz wykastrowane cockery, czy możesz podesłać mi ich zdjęcia? Proszę.
    Przetłumaczony francuski
    X
    Zgłoś

Wcale nie mówiłem, że to sprawi, że będzie bardziej posłuszny. Dzięki za Twoje odpowiedzi. Ale czy przez kastrację zrobi się brzydki?

Cukrzycy można uniknąć dzięki odpowiedniej diecie.

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wydaje mi się, że dostałeś już mnóstwo odpowiedzi w swoich innych postach...

Kastracja pozwala jedynie zapobiec ucieczkom psa, gdy poczuje suczkę w rui, i ewentualnie uniknąć spięć między samcami.

Ale w żadnym wypadku kastracja nie sprawi, że Twój pies będzie bardziej posłuszny..

Jeśli chodzi o minusy, kastracja powoduje zachwianie równowagi hormonalnej, co może wiązać się z ryzykiem przybrania na wadze, chorobami typu cukrzyca czy mniej błyszczącą sierścią... krótko mówiąc, to nie jest zabieg obojętny dla organizmu.

Zaznaczam, że nie mam nic przeciwko kastracji – mam dwa wykastrowane samce.

Przetłumaczony francuski
  • 19 komentarzy na temat 19

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post