Problem: czy powinienem wykastrować mojego cockera?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Tak, może to w mniejszym lub większym stopniu wpłynąć na jakość sierści. U psa krótkowłosego różnica nie będzie rzucać się w oczy, a może być wręcz niewidoczna.
W przypadku psa z półdługą lub długą sierścią pewnie będzie to bardziej widoczne, zwłaszcza jeśli lubisz, gdy twój psiak jest zawsze nienagannie wyczesany i „zrobiony na bóstwo”.
Ale czy to aż taki dramat? To już musi ocenić właściciel (samemu psu będzie to przecież zupełnie obojętne)...
Tak, problem udało się rozwiązać z pomocą bardzo dobrego behawiorysty
To cocker?
Pfff, no tak, przez to też wygląda po prostu brzydko! Między innymi!
https://www.domainehaisha.com/cocker_old/textes/francais/sterilisation.html
Jeszcze 5 dni temu martwiłeś się zachowaniem swojego psa, udało się już coś z tym zrobić? Kastracja ma swoje plusy i minusy, sam musisz rozważyć wszystkie za i przeciw. Słyszałem, że u cockerów po kastracji zmienia się struktura sierści, ale nie mogę tego potwierdzić na sto procent.
Wcale nie mówiłem, że to sprawi, że będzie bardziej posłuszny. Dzięki za Twoje odpowiedzi. Ale czy przez kastrację zrobi się brzydki?
Cukrzycy można uniknąć dzięki odpowiedniej diecie.
Wydaje mi się, że dostałeś już mnóstwo odpowiedzi w swoich innych postach...
Kastracja pozwala jedynie zapobiec ucieczkom psa, gdy poczuje suczkę w rui, i ewentualnie uniknąć spięć między samcami.
Ale w żadnym wypadku kastracja nie sprawi, że Twój pies będzie bardziej posłuszny..
Jeśli chodzi o minusy, kastracja powoduje zachwianie równowagi hormonalnej, co może wiązać się z ryzykiem przybrania na wadze, chorobami typu cukrzyca czy mniej błyszczącą sierścią... krótko mówiąc, to nie jest zabieg obojętny dla organizmu.
Zaznaczam, że nie mam nic przeciwko kastracji – mam dwa wykastrowane samce.
19 komentarzy na temat 19