Cześć! Od jakiegoś czasu odwiedzamy hodowle, bo planujemy przygarnięcie szczeniaka cocker spaniela. Nigdy wcześniej nie mieliśmy psa, tylko koty.
Oglądaliśmy też hodowle staffików i buldogów francuskich, bo nie jesteśmy jeszcze do końca zdecydowani na konkretną rasę.
Mam jednak jedno pytanie: wydaje nam się, że cockery, nawet te małe, mają bardzo, bardzo intensywny zapach. Silniejszy niż u innych psów – ten zapach zostaje na ubraniach i dłoniach. Pilnowaliśmy też kiedyś spaniela sąsiadki i on też pachniał bardzo mocno. U staffików w ogóle nie czujemy żadnego zapachu.
Czy to normalne? Czy ta rasa ma po prostu skłonność do tak intensywnego zapachu??
Dzięki z góry za odpowiedzi!
Chętnie poznamy więcej szczegółów na temat cockerów.
Przetłumaczony francuski
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dobry wieczór! Cocker wcale nie gubi więcej sierści niż inne psiaki. Trzeba go po prostu szczotkować. To nie jest duży pies, więc nie ma przy nim aż tak dużo roboty.
Jak najbardziej może mieć kilku opiekunów – ważne tylko, żeby każdy domownik spędzał z nim czas i miał z nim kontakt.
Bez problemu może też biegać przy rowerze, jeśli go tego wcześniej nauczycie.
Mogę Wam potwierdzić, że niektóre psy mogą mieć znacznie intensywniejszy zapach niż inne, jeśli nie są regularnie pielęgnowane. Pies krótkowłosy, kąpany od czasu do czasu, będzie pachniał o wiele mniej niż pies z długą i wełnistą sierścią, która wymaga codziennej i starannej pielęgnacji! Podobnie pies z krótkimi, stojącymi uszami będzie miał znacznie mniej problemów niż taki z oklapniętymi uszami, które trzeba regularnie czyścić.
Bardzo dziękuję za wiadomość : )
Mogę Wam potwierdzić, że niektóre psy mogą mieć znacznie intensywniejszy zapach niż inne, jeśli nie są regularnie pielęgnowane. Pies z krótką sierścią, kąpany od czasu do czasu, będzie pachniał o wiele mniej niż taki z długą i wełnistą sierścią, która wymaga codziennej i starannej pielęgnacji! Tak samo jest z uszami – psiak z krótkimi, stojącymi uszkami będzie miał o wiele mniej problemów niż ten z oklapniętymi uszami, które trzeba regularnie czyścić.
Potwierdzam, nasza bokserka nie ma mocnego zapachu, bo ma krótką sierść... Ale za to musimy jej często czyścić uszy.
Mogę Wam potwierdzić, że niektóre psy mogą pachnieć znacznie intensywniej niż inne, jeśli nie są regularnie pielęgnowane. Pies z krótką sierścią, kąpany od czasu do czasu, będzie wydzielał o wiele mniej zapachu niż taki z długim, wełnistym włosem, który wymaga codziennego i starannego czesania! Tak samo jest w przypadku uszu – pies z małymi, krótkimi i stojącymi uszkami będzie miał z nimi znacznie mniej problemów niż ten z oklapniętymi, które trzeba regularnie czyścić.
Cześć, jeśli o mnie chodzi, to hodowałam cockery angielskie i nie miałam problemów z ich zapachem. Ale minusem w niektórych hodowlach bywa higiena, więc czasem ten zapach po prostu przesiąka w sierść. Zwróć też dużą uwagę na uszy, bo w hodowlach nie zawsze mają czas regularnie je czyścić, co może powodować taki ostry, nieprzyjemny zapach. I przede wszystkim, dla dobra szczeniąt, najlepiej zostawić je z mamą do 3. miesiąca życia. Moje maluchy poszły do nowych domów w 13. tygodniu i wcale nie płakały za rodzeństwem, a do tego bardzo szybko się wszędzie zaaklimatyzowały. Trzeba też uważać na to, w jakich warunkach żyją – czy psia mama dobrze je socjalizuje i czy mają zapewnione różne bodźce, żeby dobrze „stanęły na łapy”. Powodzenia w poszukiwaniach!
Dzięki Julie za odpowiedź : )
W niektórych hodowlach oddają szczeniaki już w 8. tygodniu, a w innych w 10.
Dla mnie 8 tygodni to za wcześnie. To jeszcze takie malutkie kruszynki.