Pytanie o zapach cocker spanieli angielskich
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dziękuję bardzo za wiadomość : )
Tak, macie rację, nie warto brać szczeniaka, który już teraz nam nie odpowiada. Kiedy opiekowaliśmy się psem sąsiadki, w całym domu po dwóch dniach bardzo mocno śmierdziało, tak samo we wszystkich kątach, w których pies przebywał, mimo że był kochany. Szkoda, bo cockery mają naprawdę słodkie pyszczki.
Cześć! Jeśli o mnie chodzi, to hodowałam cockery angielskie i nie miałam problemów z ich zapachem. Minusem w hodowlach bywa jednak kwestia higieny – czasem zapach miejsca po prostu wsiąka w sierść. Zwróć też dużą uwagę na uszy, bo w hodowlach nie zawsze mają czas, żeby je regularnie czyścić, co może powodować taki dość ostry, nieprzyjemny zapach. A przede wszystkim, dla dobra maluchów, warto zostawić szczeniaka z mamą do 3. miesiąca życia.
Moje szczeniaki poszły do nowych domów w wieku 13 tygodni i nigdy nie płakały za rodzeństwem, bardzo szybko się do wszystkiego przystosowały.
Trzeba też koniecznie patrzeć na to, w jakich warunkach żyją maluchy, czy psia mama dobrze je socjalizuje i czy mają zapewnione jak najwięcej różnych bodźców, żeby dobrze „stanęły na łapy”.
Powodzenia w poszukiwaniach!
Dzień dobry,
U niektórych psów zapach może być intensywniejszy. Przypuszczam, że zależy to również od aktywności organizmu, otoczenia (przestrzeni i klimatu) oraz na przykład częstotliwości kąpieli...
Nie znając się na tym zbyt dobrze, uważam, że nie powinno się wybierać szczeniaka, którego zapach by Państwu przeszkadzał. Mogliby Państwo mieć wtedy pokusę, by kąpać go zdecydowanie za często, a to dla psów nie jest zdrowe...
13 komentarzy na temat 13