Pytanie o zapach cocker spanieli angielskich

D
Delphine627 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć! Od jakiegoś czasu odwiedzamy hodowle, bo planujemy przygarnięcie szczeniaka cocker spaniela. Nigdy wcześniej nie mieliśmy psa, tylko koty.

Oglądaliśmy też hodowle staffików i buldogów francuskich, bo nie jesteśmy jeszcze do końca zdecydowani na konkretną rasę.

Mam jednak jedno pytanie: wydaje nam się, że cockery, nawet te małe, mają bardzo, bardzo intensywny zapach. Silniejszy niż u innych psów – ten zapach zostaje na ubraniach i dłoniach. Pilnowaliśmy też kiedyś spaniela sąsiadki i on też pachniał bardzo mocno. U staffików w ogóle nie czujemy żadnego zapachu.

Czy to normalne? Czy ta rasa ma po prostu skłonność do tak intensywnego zapachu??

Dzięki z góry za odpowiedzi!

Chętnie poznamy więcej szczegółów na temat cockerów.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • D
    Delphine627 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, u niektórych psów zapach może być bardziej intensywny. Przypuszczam, że zależy to też od metabolizmu, otoczenia (przestrzeni i klimatu) oraz na przykład częstotliwości kąpieli... Nie znam się na tym jakoś bardzo, ale lepiej nie wybierać szczeniaka, którego zapach by Wam przeszkadzał. Moglibyście mieć wtedy pokusę, żeby kąpać go zdecydowanie za często, a to psom po prostu nie służy...

Dziękuję bardzo za wiadomość : )

Tak, macie rację, nie warto brać szczeniaka, który już teraz nam nie odpowiada. Kiedy opiekowaliśmy się psem sąsiadki, w całym domu po dwóch dniach bardzo mocno śmierdziało, tak samo we wszystkich kątach, w których pies przebywał, mimo że był kochany. Szkoda, bo cockery mają naprawdę słodkie pyszczki.

Przetłumaczony francuski
    Julie-Cocker
    Julie-cocker Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć! Jeśli o mnie chodzi, to hodowałam cockery angielskie i nie miałam problemów z ich zapachem. Minusem w hodowlach bywa jednak kwestia higieny – czasem zapach miejsca po prostu wsiąka w sierść. Zwróć też dużą uwagę na uszy, bo w hodowlach nie zawsze mają czas, żeby je regularnie czyścić, co może powodować taki dość ostry, nieprzyjemny zapach. A przede wszystkim, dla dobra maluchów, warto zostawić szczeniaka z mamą do 3. miesiąca życia.

Moje szczeniaki poszły do nowych domów w wieku 13 tygodni i nigdy nie płakały za rodzeństwem, bardzo szybko się do wszystkiego przystosowały.

Trzeba też koniecznie patrzeć na to, w jakich warunkach żyją maluchy, czy psia mama dobrze je socjalizuje i czy mają zapewnione jak najwięcej różnych bodźców, żeby dobrze „stanęły na łapy”.

Powodzenia w poszukiwaniach!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

U niektórych psów zapach może być intensywniejszy. Przypuszczam, że zależy to również od aktywności organizmu, otoczenia (przestrzeni i klimatu) oraz na przykład częstotliwości kąpieli...

Nie znając się na tym zbyt dobrze, uważam, że nie powinno się wybierać szczeniaka, którego zapach by Państwu przeszkadzał. Mogliby Państwo mieć wtedy pokusę, by kąpać go zdecydowanie za często, a to dla psów nie jest zdrowe...

Przetłumaczony francuski
  • 13 komentarzy na temat 13

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post