Sierść mojego cockera jest dosłownie wszędzie

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Mój cocker jest niesamowicie kochany, posłuszny, po prostu genialny! To cudowny pies. Faktycznie trzeba go bardzo często wyprowadzać, gdy mieszka się w bloku, tak jak ja.

Mam pytanie i to jest MÓJ WIELKI PROBLEM: ZNAJDUJĘ SIERŚĆ WSZĘDZIE (nawet w sypialni, która jest zamknięta, a nawet w szafach w pokoju?? Sierść mam nawet w bieliźnie; odkurzacz jest zapchany, a nowa pralka, którą dopiero co kupiłam, już wyświetla czerwoną kontrolkę, co oznacza, że filtry są zapchane – ale są niedostępne, bo znajdują się z tyłu pralki... Czy macie ten sam problem? I błagam, jak sobie z tym radzicie? Sprzątam podłogę 3 razy dziennie, musiałam wyrzucić wszystkie skarpetki... To jest mój koszmar (między innymi dlatego, że wspólnota akceptuje tylko małe psy i musiałam oddać mojego cockera do bardzo dobrego schroniska; serce mi pęka, jedyne o czym marzę, to pobiec po niego, mocno go przytulić i wyprowadzić się stąd. Ale wcześniej muszę rozwiązać problem z sierścią, bo jestem na nią uczulona i nie mogę żyć w takim otoczeniu, to mnie obrzydza, to jest po prostu straszne).

Proszę, POMÓŻCIE MI. Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WASZE ODPOWIEDZI

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

15 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, chciałbym mieć cocker spaniela, ale moja mama ma 3 kryteria: sierść, musi być dość mały i mało szczekać. Czy to odpowiedni pies?

Nie.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, najlepiej załóż własny wątek w zakładce „wybór psa”, tam na pewno dostaniesz więcej odpowiedzi. 😉
    Przetłumaczony francuski
    Flip-Cockwood
    Flip-cockwood Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To by się mogło sprawdzić...

1. Długa sierść wymaga więcej pielęgnacji, ale jest mniej uciążliwa niż ta krótka. Ale wiesz, powiedz mamie, że niezależnie od psa, sierść i tak będzie w domu. Długa zbija się w kłaczki, które łatwo zebrać, podczas gdy krótka ma tendencję do wbijania się między włókna tkanin.

2. Jest całkiem mały, to prawda.

3. Mało szczeka? Wszystko zależy od tego, jak zostanie wychowany. To rasa, która ma tendencję do szczekania, gdy chce się bawić, zwrócić na siebie uwagę albo gdy jest podekscytowana. Jeśli będziesz go w tym w jakikolwiek sposób zachęcać, to będzie szczekać.

Koniecznie powiedz też mamie, że ta rasa to nie jest typowy „kanapowiec”. To z pochodzenia psy myśliwskie – zawsze były psami rodzinnymi, ale potrzebują sporo ruchu i aktywności. Cocker spaniele często mają kiepską opinię, bo przez długi czas trafiały do osób, które nie zaspokajały ich potrzeb i traktowały je wyłącznie jako psy domowe do towarzystwa.

To poza tym bardzo inteligentny pies, który będzie wiedział, jak obrócić sytuację na swoją korzyść. Nie wiem, ile masz lat, ale wszyscy członkowie Twojej rodziny powinni poczytać o tej rasie, bo te psiaki muszą być naprawdę dobrze wychowane.

Przetłumaczony francuski
    C
    Cassandra Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, marzy mi się cocker spaniel, ale moja mama ma 3 warunki: chodzi o sierść, żeby był dość mały i rzadko szczekał. Czy to będzie odpowiedni wybór?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji. Misanthrope, nic nie zrozumiałeś! Po pierwsze, mam alergię na wszystko, a sierść sprawiała, że czułem się po prostu fatalnie. Czy to w ogóle jest życie? No i czy pies też tego nie odczuje?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji. Misanthrope, nic nie zrozumiałeś! Po pierwsze, mam alergię na wszystko, a sierść sprawiała, że czułem się po prostu fatalnie. Czy to w ogóle jest życie? No i czy pies też tego nie odczuje?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dokładnie tak! Jeśli pies cały czas linieje, to się go pozbywamy! Złota rybka zdecydowanie bardziej by mu pasowała!
    Przetłumaczony francuski
     Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Czyli... nie zamierzasz go już odbierać i zostawiasz go u tej wolontariuszki?

(Sorki, jeśli to brzmi trochę zbyt bezpośrednio, to nie jest żaden wyrzut, po prostu jestem ciekawa, jak kończy się ta historia 😳)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Teraz już wiem, że cocker spaniel gubi sierść przez cały czas. Dzięki Wam mogę w końcu podjąć decyzję. I wielkie dzięki dla kikaah: faktycznie, nie mają do tego prawa, zwłaszcza że mój psiak nie zrobił nic, co mogłoby usprawiedliwić taką reakcję (szczeknął parę razy i od razu go uciszałem; sam też musiałem kupić obrożę antyszczekową, ale po dwóch dniach mu ją zdjąłem). No i tak, na pewno bardzo szybko znajdzie nowy dom, zwłaszcza że jest przepiękny, wspaniały... Dlatego napisałem jak najszybciej na forum (oddałem go do schroniska, gdzie wolontariusze są cudowni, a jedna z wolontariuszek jest wielką pasjonatką cockerów: aż jej się twarz rozpromieniła, jak go zobaczyła i wygląda na to, że sama go adoptuje). Wiem, że jeśli go nie zabiorę z powrotem, mój pies będzie szczęśliwy i pod dobrą opieką, a ja uszczęśliwię jakąś rodzinę. Dzięki wszystkim!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tylko jeden jedyny raz nie miałam wszędzie sierści! To było wtedy, gdy przez rok nie miałam psa, po tym jak straciłam dwa psiaki w ciągu zaledwie trzech miesięcy. Płakałam każdego dnia i dałabym dosłownie wszystko, żeby znowu mieć te kłaki w całym domu. Poza tym, jako była groomerka, gwarantuję wam, że da się ograniczyć wypadanie sierści. Myślę jednak, że jeśli nie znosicie psiej sierści w domu, to lepiej w ogóle nie decydować się na czworonoga. Nikt z nas na to nie narzeka – to po prostu część życia z naszymi towarzyszami. Mnie to nawet bawi i wywołuje uśmiech, kiedy prawie zawsze znajduję kłaka czy dwa na swoim talerzu.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 15

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post