Sierść mojego cockera jest dosłownie wszędzie

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Mój cocker jest niesamowicie kochany, posłuszny, po prostu genialny! To cudowny pies. Faktycznie trzeba go bardzo często wyprowadzać, gdy mieszka się w bloku, tak jak ja.

Mam pytanie i to jest MÓJ WIELKI PROBLEM: ZNAJDUJĘ SIERŚĆ WSZĘDZIE (nawet w sypialni, która jest zamknięta, a nawet w szafach w pokoju?? Sierść mam nawet w bieliźnie; odkurzacz jest zapchany, a nowa pralka, którą dopiero co kupiłam, już wyświetla czerwoną kontrolkę, co oznacza, że filtry są zapchane – ale są niedostępne, bo znajdują się z tyłu pralki... Czy macie ten sam problem? I błagam, jak sobie z tym radzicie? Sprzątam podłogę 3 razy dziennie, musiałam wyrzucić wszystkie skarpetki... To jest mój koszmar (między innymi dlatego, że wspólnota akceptuje tylko małe psy i musiałam oddać mojego cockera do bardzo dobrego schroniska; serce mi pęka, jedyne o czym marzę, to pobiec po niego, mocno go przytulić i wyprowadzić się stąd. Ale wcześniej muszę rozwiązać problem z sierścią, bo jestem na nią uczulona i nie mogę żyć w takim otoczeniu, to mnie obrzydza, to jest po prostu straszne).

Proszę, POMÓŻCIE MI. Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WASZE ODPOWIEDZI

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

15 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Sąsiedzi nie mają prawa Cię nękać z powodu psa, nie ma żadnego zakazu trzymania psa w mieszkaniu.

Ale jeśli jest w schronisku, to na pewno ktoś inny go adoptuje...

Przetłumaczony francuski
    Gabyn
    Gabyn Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nic z tego nie rozumiem, ale jeśli chodzi o kłaki: cocker spaniel angielski wymaga regularnego szczotkowania i wizyt u groomera. I tak, on gubi sierść przez cały czas i okrągły rok. Ja też mam pełno sierści w całym domu: na ubraniach, meblach, kocach, w łóżku, na dywanach itd. Jest w każdym pomieszczeniu, wliczając w to łazienkę i toaletę.

Moje ubrania „wyjściowe” (do pracy itp.) trzymam w szczelnie zamkniętej szafie (na dodatek uwielbiam ubierać się na czarno, a moje psiaki są białe), oddzielnie od ciuchów, w których chodzę po domu. Przebieram się w łazience, a moje łobuzy mają zakaz wskakiwania na mnie, zanim wyjdę (no, może poza paroma buziakami ;-) ). Odkurzam dwa razy w tygodniu, ale ta sierść i tak jest wszędzie powbijana przez cały czas.

Jeśli jesteś uczulony na sierść, to nie bierz psa tej rasy...

Przetłumaczony francuski
    Tityswood
    Tityswood Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Bardzo Ci współczuję, to musi być strasznie trudny moment w Twoim życiu.

I jeszcze bardziej mi przykro z powodu tego, co teraz napiszę, ale u mnie przy chihuahua odkurzacz jest w ruchu przynajmniej raz dziennie, a i tak wszędzie jest pełno sierści... Niestety, poza pogodzeniem się z tym i dokładnym czyszczeniem wszystkiego rolką do ubrań, nie mam na to innego sposobu... Żeby ograniczyć to nadmierne wypadanie, trzeba porządnie szczotkować psiaka codziennie, bo to sypanie się nigdy tak całkiem nie ustanie...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Kiedy odszedł mój biszon, czułam się fatalnie, więc rodzice podarowali mi angielskiego cocker spaniela z rodowodem. Odkryłam, że to cudowna rasa i bardzo go kocham. Jeśli chodzi o kłaki, to oczywiście poruszyłam niebo i ziemię i poszłam do weterynarza. Dowiedziałam się, że z jednej strony szczeniak, tak jak zęby, wymienia też swój dziecięcy puch na dorosłą sierść; do tego nałożyło się linienie sezonowe plus błąd sprzedawcy w centrum ogrodniczym, który wcisnął mi karmę „dla psów otyłych, niskokaloryczną”. Te trzy rzeczy naraz dały taki efekt; mam więc nadzieję, że kolejne linienia nie będą aż tak drastyczne? Bo nigdy czegoś takiego w życiu nie widziałam (zwłaszcza że biszon to pies, który nie gubi sierści, więc wyobraźcie sobie różnicę). Co do ostatniej kwestii, to tak – pies jest obecnie w schronisku, bo byłam nieustannie nękana, straszona policją, dzwoniono mi do drzwi i śledzono mnie, kiedy uczył się czystości, żeby sprawdzać, czy po nim sprzątam... W końcu, mieszkając w bloku z takimi ludźmi, po prostu pękłam i gorzko tego żałuję. Nie mogłam już wytrzymać, zadzwoniłam do taty, bo tak się tym rozchorowałam, że fizycznie nie byłam w stanie sama go tam odwieźć. Rozmawiałam z ludźmi i faktycznie, ci sąsiedzi przegięli, więc mogę bez obaw zgłosić nękanie, żeby odzyskać psa, a także wysłać list polecony do rejestru zwierząt, żeby go odzyskać. To prywatne osiedle i inny właściciel miał ten sam problem, musiał kupić tę słynną obrożę antyszczekową – ja też przez to przechodziłam, było mi przykro, a teraz rozumiem, co czuł i jaką krzywdę mu zrobili. On się wyprowadził, co ja też biorę pod uwagę. Mój jedyny problem to właśnie ta sierść, bo to mój pierwszy cocker, a nie dałabym rady żyć z kłakami dosłownie wszędzie. Ta sprawa strasznie mnie gryzie, dlatego proszę was o pomoc. Mam nadzieję, że rozjaśniłam sytuację i dziękuję za tak szybką pierwszą odpowiedź.
    Przetłumaczony francuski
    Tityswood
    Tityswood Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Przepraszam, chyba chcieliście pisać krótko, ale przez to moja biedna głowa nie do końca wszystko zrozumiała.

Czy moglibyście, proszę, przedstawić nam jeszcze raz chronologię tej historii? Skąd wziął się ten pies? Czy on jest teraz w schronisku?

Dlaczego zdecydowaliście się na psa?

A co z tą sierścią, rozmawialiście o tym z weterynarzem? Nadmierne wypadanie sierści może być sygnałem problemów ze zdrowiem...

No cóż, w każdym razie pies po prostu gubi sierść...

Wybaczcie, że tyle tych pytań, ale jeśli mamy ruszyć do przodu, musimy poznać Waszą historię nieco lepiej...

Przetłumaczony francuski
  • 15 komentarzy na temat 15

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post