Szczeniak chodzi bokiem
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzień dobry,
To dość częste, że szczeniaki (a nawet młode dorosłe psy) chodzą bokiem, tak „na kraba”. Widać to zwłaszcza podczas truchtu. Jeśli to tylko kwestia wieku, nie ma się czym martwić – taki sposób poruszania się zazwyczaj nie jest dla psa groźny. Z czasem maluch nauczy się biegać prosto (jednym zajmuje to mniej czasu, innym więcej; niektóre psiaki potrafią „krabować” nawet do 2. roku życia).
Warto jednak obserwować pupila i sprawdzać, czy nie kuleje oraz czy jego łapy są prawidłowo ustawione. Proszę też starać się unikać schodów, dopóki piesek jeszcze rośnie (czyli mniej więcej do 1. roku życia). W razie potrzeby proszę śmiało dopytać o to weterynarza podczas wizyty na szczepienie.
Floriane
Oj nie, Doudou, ja tam uwielbiam tę pozycję SURF, niech on tak nie przestaje, to strasznie niesprawiedliwe 😝
Cześć!
W uszach na pewno nic nie ma? Zapalenie ucha albo stan zapalny mogą zmienić sposób, w jaki pies się porusza czy biega...
Przy długich uszach warto to zweryfikować.
Jeśli to szczeniak, sprawdź mu pazurki (jak układają się na podłożu), opuszki (czy nie wbił się jakiś cierń albo kłos...), a także to, jak stawia łapy, kiedy stoi... Jego postawę.
Dobrze sprawdź, czy to nie jakieś lekkie skręcenie lub nadwyrężenie (u ruchliwych szczeniaków to się zdarza), a u niektórych psiaków może to być ledwo zauważalne...
Bez żartów, widziałem już szczeniaka cockera, który biegł i wywinął orła, bo nadepnął sobie na własne ucho...
Zajrzyj do uszu – nie ma tam żadnego brązowego lub czarnego nalotu?
Możesz nagrać krótki filmik? (i udostępnić go na YouTube).
To by pomogło, a nawet dla twojego weterynarza może to być pomocne...
Sposób, w jaki szczeniaki siadają: zupełnie krzywo (na biodrach), jedno udo na ziemi, jedna (lub dwie) tylna łapa wyciągnięta, druga podwinięta... albo obie wyciągnięte...
Obie nogi „na żabkę”, jakby siedział w fotelu...
Mój labek śpiący na kanapie! Siedzi, zupełnie zgięty w pół, przednie łapy na brzuchu między tylnymi, prawie na tym samym poziomie (wszystkie cztery łapy).
Postawy szczeniaków bywają naprawdę zaskakujące...
Ta „żabka” (albo surfowanie) zazwyczaj mija z wiekiem...
Samo wszczepienie czipa... czasem może mu przeszkadzać, jeśli było robione niedawno...
„Chodzi bokiem”, czyli jak dokładnie? Idzie jak krab czy po prostu łapy uciekają mu na boki?
Mój pies też miał problem z krzywiącą się łapką, jak był mały. Weterynarz przepisał nam leczenie homeopatyczne i wszystko wróciło do normy.
Twój psiak jest jeszcze bardzo młody, więc to mogą być problemy wzrostowe, tak jak u mojego. Jeśli to faktycznie to, trzeba szybko zacząć działać. Ale to może być też coś innego, więc najlepiej skonsultować się z wetem, żeby mieć pewność.
„Był u weta”... u jakiego weterynarza, u swojego???? Zabierz go do TWOJEGO weta... to bardzo dobrze, że idziesz z nim jutro, będziesz spokojniejszy... ale koniecznie wybierz swojego weterynarza!!!
Daj nam znać, co i jak!!
Dobry wieczór, czy kupili go Państwo od hodowcy, czy od osoby prywatnej??? Czy byli już Państwo u weterynarza??? Najlepiej byłoby udać się do weterynarza na pełne badanie.....
9 komentarzy na temat 9