Zachowanie po pierwszej wizycie u groomera

D
Dougy-master Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry,

Mamy małego pieska rasy Coton de Tuléar, który ma 8,5 miesiąca. 4 dni temu zabraliśmy go po raz pierwszy do groomera.

Do tej pory nasz piesek był radosny, pełen życia i zawsze „przyklejony” do nas...

Pani groomerka musiała go ostrzyc krótko, ponieważ w podszerstku zrobiło się zbyt wiele kołtunów.

Od powrotu do domu nasz pies jest zupełnie „osowiały”, stracił apetyt, nie chce się bawić, a całe dnie spędza na skomleniu, chowając się pod łóżkiem albo w zakamarkach. Serce się kraje, gdy się na to patrzy!

Czy ktoś z Was spotkał się kiedyś z takim zachowaniem u psa?

Jeśli tak, to jakie kroki podjęliście, żeby mu pomóc?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

P. R.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

24 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Lol, Picco, wielkie brawa za Twoje umiejętności groomerskie, ale już nie za fobię przed obcymi psami!!!
    Przetłumaczony francuski
    M
    Marina2577 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie widziałem Twojej odpowiedzi (i napisałem jeszcze raz...), wielkie dzięki! Na pewno wezmę Twoje rady pod uwagę! Cześć!
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Zgłoś

No proszę! Całe szczęście, że w porę zareagowałeś.

W przyszłości lepiej będzie, jeśli sam będziesz go czesać, tak jest bezpieczniej...

(Kilka razy w tygodniu czeszę mojego biszona hawańskiego metalowymi grzebieniami, mam trzy różne rozstawy ząbków – do tego używam krawieckiej prujki w razie kołtunów czy rzepów).

(Regularnie też podcinam mu włoski na pyszczku nożyczkami z zaokrąglonymi końcami, które są jednak ostre: to takie „nożyczki do wąsów”, które można dostać w niektórych aptekach, ale w sklepie zoologicznym też znajdziesz dobre i bezpieczne nożyczki).

Zazwyczaj staram się nie kąpać psa, chyba że wejdzie w coś naprawdę paskudnego. Wtedy ufam tylko szaremu mydłu – jest super skuteczne, bardzo tanie i zwierzaki świetnie je tolerują.

W razie podrażnień skóry żel aloesowy działa na nasze psiaki tak samo dobrze jak na nas.

Przed zakupem środka na pchły zawsze musisz przypominać weterynarzom o tej alergii, bo organizm ze skłonnością do uczuleń może różnie zareagować na poszczególne produkty (krótko mówiąc: lepiej nigdy nie zapomnieć o tym przykrym zdarzeniu).

Dzięki za wieści!!

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Dobry wieczór, byłam z moim psiakiem u weterynarza i okazało się, że ma reakcję alergiczną na kosmetyki do pielęgnacji. Dostał zastrzyk i leki na 10 dni.

Całe szczęście, że poszłam! Miał stan zapalny uszu i okolic odbytu, a do tego to swędzenie... biedactwo...

Mam nadzieję, że szybko wyzdrowieje i jego zachowanie wróci do normy!

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś
    Tak, dziękuję, dam wam znać później, co powiedział weterynarz.
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Zgłoś

Tak, jeśli jest taki osowiały, to znaczy, że sprawa jest dla weterynarza.

Mam nadzieję, że dasz nam znać, co u Was słychać.

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedź. On nadal jest bardzo zestresowany (nie chce się nawet ruszać w domu, nie chce się bawić, nic), a do tego czasem zdarza mu się zapiszczeć, więc może go coś boli. Myślę, że jednak zabiorę go do weterynarza.
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Zgłoś

E tam, kilka spacerów w nowe i fajne miejsca i znowu będziesz dla niego czarodziejką, która pokazuje mu super rzeczy, i cyk – życie znów będzie piękne! A w domu pobaw się z nim trochę więcej przez najbliższe dni.

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś
    Cześć, dzięki! Tak, bawił się już wczoraj z kumplami i wtedy czuł się dobrze, ale w domu wciąż jest jakiś taki nieswój. Przede wszystkim wygląda na obrażonego na mnie (to ja go zabrałam do groomera), a na mojego partnera wcale.
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Zgłoś

Małe psiaki są mega emocjonalne, a zmiany zapachu ciała bywają dla nich strasznie stresujące. Wspólna zabawa z dobrze znanym psim kumplem i wytarzanie się o niego to będzie pewnie najlepsze lekarstwo.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 24

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post