Zachowanie po pierwszej wizycie u groomera
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
No proszę! Całe szczęście, że w porę zareagowałeś.
W przyszłości lepiej będzie, jeśli sam będziesz go czesać, tak jest bezpieczniej...
(Kilka razy w tygodniu czeszę mojego biszona hawańskiego metalowymi grzebieniami, mam trzy różne rozstawy ząbków – do tego używam krawieckiej prujki w razie kołtunów czy rzepów).
(Regularnie też podcinam mu włoski na pyszczku nożyczkami z zaokrąglonymi końcami, które są jednak ostre: to takie „nożyczki do wąsów”, które można dostać w niektórych aptekach, ale w sklepie zoologicznym też znajdziesz dobre i bezpieczne nożyczki).
Zazwyczaj staram się nie kąpać psa, chyba że wejdzie w coś naprawdę paskudnego. Wtedy ufam tylko szaremu mydłu – jest super skuteczne, bardzo tanie i zwierzaki świetnie je tolerują.
W razie podrażnień skóry żel aloesowy działa na nasze psiaki tak samo dobrze jak na nas.
Przed zakupem środka na pchły zawsze musisz przypominać weterynarzom o tej alergii, bo organizm ze skłonnością do uczuleń może różnie zareagować na poszczególne produkty (krótko mówiąc: lepiej nigdy nie zapomnieć o tym przykrym zdarzeniu).
Dzięki za wieści!!
Dobry wieczór, byłam z moim psiakiem u weterynarza i okazało się, że ma reakcję alergiczną na kosmetyki do pielęgnacji. Dostał zastrzyk i leki na 10 dni.
Całe szczęście, że poszłam! Miał stan zapalny uszu i okolic odbytu, a do tego to swędzenie... biedactwo...
Mam nadzieję, że szybko wyzdrowieje i jego zachowanie wróci do normy!
Tak, jeśli jest taki osowiały, to znaczy, że sprawa jest dla weterynarza.
Mam nadzieję, że dasz nam znać, co u Was słychać.
E tam, kilka spacerów w nowe i fajne miejsca i znowu będziesz dla niego czarodziejką, która pokazuje mu super rzeczy, i cyk – życie znów będzie piękne! A w domu pobaw się z nim trochę więcej przez najbliższe dni.
Małe psiaki są mega emocjonalne, a zmiany zapachu ciała bywają dla nich strasznie stresujące. Wspólna zabawa z dobrze znanym psim kumplem i wytarzanie się o niego to będzie pewnie najlepsze lekarstwo.