Zachowanie po pierwszej wizycie u groomera

D
Dougy-master Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry,

Mamy małego pieska rasy Coton de Tuléar, który ma 8,5 miesiąca. 4 dni temu zabraliśmy go po raz pierwszy do groomera.

Do tej pory nasz piesek był radosny, pełen życia i zawsze „przyklejony” do nas...

Pani groomerka musiała go ostrzyc krótko, ponieważ w podszerstku zrobiło się zbyt wiele kołtunów.

Od powrotu do domu nasz pies jest zupełnie „osowiały”, stracił apetyt, nie chce się bawić, a całe dnie spędza na skomleniu, chowając się pod łóżkiem albo w zakamarkach. Serce się kraje, gdy się na to patrzy!

Czy ktoś z Was spotkał się kiedyś z takim zachowaniem u psa?

Jeśli tak, to jakie kroki podjęliście, żeby mu pomóc?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

P. R.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

24 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Znowu wspomnę o socjalizacji w tym krytycznym wieku, czyli przed 12. tygodniem życia. Chodzi o socjalizację somatosensoryczną. Twój szczeniak ma już teraz ponad 8 miesięcy, więc pozostaje Ci jedynie odwrażliwianie go, co zajmie wiele tygodni, miesięcy, a nawet lat, podczas gdy w tym kluczowym okresie wystarczyłoby na to zaledwie kilka sesji.

Przetłumaczony francuski
    D
    Dougy-master Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki wam trojgu za te wyjaśnienia . . .

Niestety, pewnie właśnie tak powinniśmy byli zrobić, ale teraz już „mleko się rozlało” . . .

Mam dzisiaj wizytę u weterynarza, będziemy próbować przywrócić naszemu psiakowi radość z życia!

Przetłumaczony francuski
    Quiz
    Quiz Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Coton de Tuléar ma sierść, która niesamowicie szybko się filcuje, więc wymaga on dokładnego wyczesywania właściwie każdego dnia.

Jeśli piesek nie jest do tego przyzwyczajony, to taka pielęgnacja może stać się dla niego wyjątkowo uciążliwa, a nawet traumatyczna.

Przetłumaczony francuski
    Beaujabote
    Beaujabote Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Może ta wizyta u groomera go po prostu straumatyzowała. Mój pies w ogóle nie wymaga profesjonalnej pielęgnacji, ale wolałam pójść do specjalistki na pierwszą kąpiel. Ewidentnie nie było to dla niego miłe doświadczenie – zwłaszcza kiedy chciała go wysuszyć. Ponieważ byłam przy tym, powiedziałam jej, żeby odpuściła. No a przy drugiej kąpieli nie było już wyjścia, bo z wielką radością wytarzał się w jakimś zielonkawym, wyjątkowo śmierdzącym gównie – więc wylądował prosto pod domowym prysznicem i tym razem poszło bardzo dobrze. Myślę, że Misanthrope zajrzy do Twojego posta, ona na pewno dobrze Ci doradzi. To ona poleciła mi szczotkę dla Sky, która nie rani skóry – dzięki temu odstawiłam furminatora.
    Przetłumaczony francuski
  • 24 komentarzy na temat 24

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post