Zdarta skóra na opuszkach

Q
Quoupo Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry,

Krótko opiszę naszą sytuację.

Mam 4-letnią dalmatyńczykę, która jest przyzwyczajona raczej do spacerów nad jeziorem i po płaskim terenie.

Wczoraj po południu zachciało mi się jednak spaceru w lesie – kiedyś, jakieś 7 lat temu, robiłam tę trasę z moją poprzednią sunią i nie było żadnych problemów.

Ale po powrocie do domu okazało się, że stan opuszek przednich łap jest naprawdę kiepski. Praktycznie cała skóra się odkleja, a pod spodem widać żywą tkankę.

Pierwsze takie wyjście w tym roku, brak zahartowania po zimie i pewnie zbyt stromy teren – to chyba nie był najlepszy pomysł...

Zanim zadzwonię do weterynarza, co mogę zrobić, żeby jej ulżyć? I czy myślicie, że to się zagoi bez konieczności wizyty u weta?

Zdarta skóra na opuszkach

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

23 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Orane86
    Orane86 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Moja odpowiedź jest nieco spóźniona, ale na pewno pomoże komuś, kto trafi na ten wątek w przyszłości. Moja sunia miała ostatnio identyczne ranki na przednich opuszkach po popołudniu spędzonym nad basenem, gdzie biegała z innymi psiakami. Zdecydowałam się nie iść do weterynarza i postawiłam na naturalne leczenie.

Najpierw zdezynfekowałam rany, a potem przez kilka dni z rzędu rano i wieczorem smarowałam je olejkiem z nagietka. Ten produkt zdziałał cuda – w zaledwie parę dni martwy naskórek odszedł, a pod spodem pojawiła się już nowa, twarda i zdrowa skóra.

Miłego wieczoru.

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jeśli Twoja sunia ma uporczywy problem z opuszkami, powinnaś udać się do weterynarza, bo może to wynikać z różnych chorób.
    Przetłumaczony francuski
    L
    Lena67 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, a z czego to ostatecznie wynikało? Moja ma to samo na opuszkach już od kilku tygodni i nie mam już pojęcia, co robić! Próbowałam już wszystkiego: buciki każdego dnia, specjalne kremy, prawie w ogóle jej nie wyprowadzam, nie wychodzi na słońce itd. itp. Pomóżcie mi, proszę :-/
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Szczerze mówiąc, ja też nigdy wcześniej nie słyszałem o tym miodzie. Wiem ogólnie, że miód ma świetne właściwości, ale przyznam ci szczerze, że tego akurat nie znam 😳

Przetłumaczony francuski
    Q
    Zgłoś

Było u nas dwóch weterynarzy – jeden na ostrym dyżurze w sobotę, a dzisiaj nasz stały lekarz na kontroli.

Nigdy wcześniej nie słyszałem o miodzie manuka, aż do czasu sprzed dwóch tygodni, kiedy to trafiłem na program o weterynarzach z ostrego dyżuru. Niezły zbieg okoliczności 😒

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Quoupo

wow!!!!!!!!!!

Zagoiło się ekspresowo!!!!!! Twoja psinka to prawdziwa wojowniczka!!!!!

Myślę, że masz świetnego weterynarza, mało który poleca miód, a przecież to super sprawa!

Dzięki za wieści, bardzo miło to słyszeć 🙂

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

👍 Miód Manuka

a potem balsam Get...

https://www.vismedicatrixnaturae.fr/remedes-recettes/baume-de-get/

Szybko się wygoi 👌

Dzięki za zdjęcie i wieści o niej

Przetłumaczony francuski
    Q
    Zgłoś

No i super, weterynarz uznała, że mała całkiem nieźle wraca do siebie i nie ma już potrzeby zakładania nowych opatrunków. Wręcz przeciwnie, wietrzenie łapek może teraz pomóc opuszkom „popracować”.

+ miód manuka, żeby wspomóc gojenie w nocy.

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

Mała była naprawdę dzielna...

Do usłyszenia niebawem, będę zaglądać, żeby śledzić jej powrót do formy.

Przetłumaczony francuski
    Q
    Zgłoś
    Dzięki wielkie za wasze rady udzielone tak „od ręki”. W zasadzie od początku wiedziałem, że wizyta u weterynarza będzie konieczna, ale chciałem się upewnić, co robić w międzyczasie. Myślałem, że to może poczekać dzień czy dwa, ale to kulecie następnego dnia ostatecznie mnie przekonało. Teraz, po namyśle, przypomniałem sobie, że już kilka razy zauważyłem u niej dość wilgotne opuszki po spacerach. Może to też miało jakiś wpływ, biorąc pod uwagę, jak długa była ta wyprawa do lasu... Cóż, na razie na dłuższy czas odpuszczamy i będziemy trzymać się brzegów jeziora albo spacerować tylko po płaskim terenie 🤦
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 23

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post