Zdarta skóra na opuszkach

Q
Quoupo Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry,

Krótko opiszę naszą sytuację.

Mam 4-letnią dalmatyńczykę, która jest przyzwyczajona raczej do spacerów nad jeziorem i po płaskim terenie.

Wczoraj po południu zachciało mi się jednak spaceru w lesie – kiedyś, jakieś 7 lat temu, robiłam tę trasę z moją poprzednią sunią i nie było żadnych problemów.

Ale po powrocie do domu okazało się, że stan opuszek przednich łap jest naprawdę kiepski. Praktycznie cała skóra się odkleja, a pod spodem widać żywą tkankę.

Pierwsze takie wyjście w tym roku, brak zahartowania po zimie i pewnie zbyt stromy teren – to chyba nie był najlepszy pomysł...

Zanim zadzwonię do weterynarza, co mogę zrobić, żeby jej ulżyć? I czy myślicie, że to się zagoi bez konieczności wizyty u weta?

Zdarta skóra na opuszkach

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

23 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ojej, biedna bidulka...

Tak, trzeba to dobrze zdezynfekować i jak najlepiej zabezpieczać na wyjścia, ale spróbuj od czasu do czasu zostawiać ranę na powietrzu, oczywiście w kołnierzu, żeby jej nie lizała.

W każdym razie koniecznie zadzwoń do weterynarza, żeby się umówić na wizytę, bo lekarz musi to obejrzeć jeszcze przed poniedziałkiem (biorąc pod uwagę wielkość rany, mogą być potrzebne antybiotyki).

Przetłumaczony francuski
    B
    Bangdji Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ojej,

Tak jak pisze titejava, konieczna dezynfekcja, a jutro rano do weterynarza... Moim zdaniem przez najbliższy czas nie obejdzie się bez robienia opatrunków...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ałć, nieźle się Twoja sunia urządziła!

Na ten moment radziłabym od razu to zdezynfekować – użyj Betadine, jeśli masz, albo wody utlenionej. Spróbuj też zrobić jej chociaż na noc mały opatrunek, żeby do tej żywej rany nie dostał się żaden brud.

Nie sądzę, żeby to się samo zagoiło. Koniecznie musi to zobaczyć weterynarz, bo jak wda się infekcja, to będzie problem......

Przetłumaczony francuski
  • 23 komentarzy na temat 23

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post