Doberman z krajów wschodnich

C
Cadet28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Chciałbym poznać opinie i doświadczenia właścicieli dobermanów pochodzących z krajów wschodnich.

Planuję zakup psa tej rasy i chciałbym poznać Wasze zdanie oraz dowiedzieć się, jakie hodowle polecacie (np. z Serbii, Rosji itp.).

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, informacje i rady.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

21 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • C
    Zgłoś
    Chcę tylko zasięgnąć informacji i poznać Wasze doświadczenia.
    Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Dzięki za informacje.

Jeśli chodzi o resztę, czytałem już komentarze w „serbskich dobermanach”.

Więc proszę was, pfffff...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    No i zapowiada się kolejna burzliwa dyskusja... Hodowla Di Alto Bello wydaje się mieć całkiem niezłe referencje. Inni korzystają z pośredników, ale tutaj trzeba uważać, do kogo się uderza. Nieważne, czy to we Francji, czy w jakimkolwiek innym kraju – czarny rynek jest wszędzie (zawsze mnie bawi to przekonanie, że tylko u nas, w Europie Wschodniej, handluje się psami na lewo... a Hiszpanie to już w ogóle sami mordercy, bo zabijają charty... Za to Francuzi to niby tacy święci. No, są nawet numerem jeden... w porzucaniu zwierząt domowych 😎 klasa sama w sobie!). Kraje na wschodzie to nie tylko „pseudohodowle”, są tam też świetni hodowcy, a ci od dobermanów są wręcz jednymi z najbardziej cenionych za swoją selekcję. Zresztą wielu hodowców we Francji korzysta z reproduktorów właśnie z naszych stron... Poza barierą językową zostaje jeszcze kwestia odległości. Nawet jeśli macie pomoc tłumacza, to i tak ciężko jest pojechać na miejsce. Ale pamiętajcie, że pies żyje z nami ponad 10 lat, więc jeśli tylko macie środki i możliwość, żeby odwiedzić wybraną hodowlę osobiście, róbcie to bez wahania. Bądźcie też bardzo uważni na badania zdrowotne. Serducho to priorytet. A co do kopiowania uszu i ogonów... Jeśli ogon jest cięty w ciągu pierwszych 8 dni życia, a uszy robi weterynarz w pełnej narkozie, to nie ma co robić afery. I po raz kolejny – jeśli chodzi o psią komunikację, nigdy nie miałem problemów z psami kopiowanymi. Jedyna rzecz, która daje mi do myślenia przy ogonach, to kwestia równowagi. To logiczne, ogon działa jak naturalny ster. Ale z drugiej strony nigdy nie widziałem, żeby mój doberman się przez to przewracał, za to znam przypadki psów, które sobie ten ogon... po prostu złamały!
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie popieram kopiowania uszu i ogonów u psów, ale żeby brać zwierzaka z zagranicy, z kraju, którego języka się nie zna, płacić za bilet lotniczy, żeby w ogóle sprawdzić hodowlę (bo przecież nie kupuje się psa w ciemno, jeśli chce się mieć jakąkolwiek gwarancję, zobaczyć rodziców czy warunki...), płacić za transport szczeniaka i czekać, aż skończy 3 miesiące, żeby móc go w końcu odebrać... a to wszystko tylko ze względów estetycznych...
    Przetłumaczony francuski
    Petit Ours
    Petit ours Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tyle zachodu, żeby mieć celowo okaleczonego psa.

Do tego kopiowanie uszu i ogona może mu utrudnić prawidłową komunikację z innymi psiakami...

Przetłumaczony francuski
    Twinklestar
    Twinklestar Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tyle komplikacji, żeby mieć celowo okaleczonego psa! =)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Uważajcie na nielegalny handel i nie wspierajcie znęcania się nad zwierzętami.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Tylko po to jesteś w stanie wydać nie wiadomo ile złotych? Żeby miał kopiowane uszy i ogon?
    Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Dlaczego koniecznie kraje ze Wschodu? Jeśli jest jakaś linia, która Ci się podoba, to może skontaktuj się z polskimi hodowlami, które pracują na tych liniach. Będziesz mieć mniej problemów (język, koszty, transport...).

Dla OC. QC, proszę bardzo.

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Pozwalam sobie odświeżyć temat, bo szukam hodowli dobermanów w Serbii. Widziałam, że niektórzy z Was wspominali o hodowli „Altobello” albo „Pride of Russia” (wiem, że ta druga znajduje się w Rosji). Czy ktoś z Was już się na to zdecydował i mógłby dać znać, jak to u Was wyglądało? Z góry wielkie dzięki!
    Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 21

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post