Doberman z Serbii

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Zastanawiam się nad kupnem dobermana z serbskiej hodowli. Wolałbym kupić psa u nas, w Polsce, ale zależy mi na tym, żeby miał wygląd prawdziwego dobermana... dlatego wolę Serbię....

Czy ktoś z Was kupował już psa w tym kraju?

Moglibyście polecić jakąś sprawdzoną hodowlę??

Dzięki!!!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

92 odpowiedzi
Sortuj według:
  • D
    Dob Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć wszystkim, może włączam się do dyskusji nieco późno. Jako były właściciel dobermanów i hodowca, zdecydowanie odradzam hodowlę Belic House. Mam bardzo złe doświadczenia – moja wspaniała suczka miała kardiomiopatię rozszerzeniową i odeszła w wieku zaledwie 18 miesięcy. Hodowca twierdzi, że nie czuje się za to odpowiedzialny, choć przecież wszyscy dobrze wiemy, że gdyby psy były odpowiednio badane, nie powinno być takich problemów. Mimo moich zgłoszeń przesyłanych przez francuskiego importera, nie otrzymałem żadnej odpowiedzi ani żadnej propozycji rozwiązania sprawy, a nawet zwykłego słowa współczucia. Pozdrawiam, MB – na pewno mnie skojarzą, suczka wabiła się Farah.
    Przetłumaczony francuski
    C
    Cadet28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry.

Czy kupili już Państwo swojego dobermana? Czy moglibyście podzielić się swoim doświadczeniem?

Jestem zainteresowany zakupem psa tej rasy i chciałbym uzyskać trochę informacji o hodowlach, zdrowiu...

Dziękuję

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

@Razzak Khal

Dzień dobry, ten wątek nie jest już aktywny od dłuższego czasu.

Inny internauta poruszał już wcześniej kwestię niektórych linii hodowlanych wykorzystywanych przez tę hodowlę. W skrócie – niezależnie od tego, czy sprowadzasz szczeniaka z zagranicy, czy kupujesz go od krajowego hodowcy, trzeba być niezwykle czujnym, jeśli chodzi o linie i monitorowanie wyników badań pod kątem DCM (kardiomiopatii).

Dużo siły dla Ciebie i Twojego psiaka. DCM wiąże się czasem z bolesnymi wyborami – każdy przejaw cierpienia, którego nie da się uśmierzyć lekami, musi być traktowany bardzo poważnie. Nawet jeśli to wyjątkowo trudne.

Przetłumaczony francuski
    Razzak Khal
    Razzak khal Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Wrzucam screena z wynikami po pierwszym badaniu (echo).
    Przetłumaczony francuski
    Razzak Khal
    Razzak khal Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć wszystkim, pod ŻADNYM POZOREM nie kupujcie szczeniaka z Black cartel. Piszę to z własnego doświadczenia – to psy niesocjalizowane i potencjalnie ciężko chore. Mój psiak ma kardiomiopatię rozstrzeniową. Jeśli ktoś ma wątpliwości, możecie do mnie pisać (Razzak Khal na Facebooku), mam wszystkie screeny, które was od tego odwiodą. No, chyba że jesteście gotowi przez całe życie psa płacić za badania echo serca (około 650 zł za jedno badanie) i za lek Vetmedin, który będzie was kosztować od 260 do 520 zł miesięcznie, w zależności od tego, jak będzie działać na waszego psa.
    Przetłumaczony francuski
    K
    Koko47 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Sorki, już zauważyłam, ups.
    Przetłumaczony francuski
    K
    Koko47 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, gdzie znajduje się DEL NASI? Dzięki.
    Przetłumaczony francuski
    Mirza2014
    Mirza2014 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak, będę was informować na bieżąco. Spodziewam się miotu zimą 2019 roku.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Przyznam szczerze, że około 8700 zł za owczarka australijskiego to bardzo drogo, chyba że pochodzi z jakiejś nieskazitelnej i wyjątkowej linii!

Co do dobermana, we Francji ceny zaczynają się od około 3900 zł i dochodzą do 5200–6500 zł w zależności od linii. Koszty importu psa robią swoje, więc to ma sens...

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 92

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post