Doberman z Serbii
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
To prawda, i wielu nie waha się z tego nieuczciwie korzystać... 😔
@Lacurieuse, to fakt, domyślam się, że przez te 7 lat ceny poszły w górę, jak ze wszystkim, co akurat jest na topie -_-, ale te około 8600 zł wydaje mi się jakimś szaleństwem. o_O
No cóż, smutna rzeczywistość podaży i popytu, tak jak pisze Beaujabote... 😞
Przynajmniej w przypadku dobermana, który przyjedzie z Serbii, wydaje się to już bardziej uzasadnione: cena psa + transport, to brzmi jednak bardziej „sensownie”.
Zgadza się, we Francji nie ma możliwości uzyskania uprawnień hodowlanych (tzw. confirmation).
Jednak serbski rodowód jest uznawany przez FCI. Francja wymaga przeglądu, aby pies otrzymał pełny rodowód, a jego potomstwo mogło być wpisane do LOF, ale w innych krajach taki egzamin nie jest obowiązkowy i szczeniak już od urodzenia dostaje rodowód, a nie tylko metrykę urodzenia.
To nagrody i akredytacje dla hodowli są wiążące dla innych krajów na ich wystawach...
Dzień dobry
O ile się nie mylę, niezależnie od tego, czy pies ma rodowód, czy nie, nie przejdzie on we Francji przeglądu hodowlanego ani nie zostanie wpisany do LOF ze względu na uszy i ogon... prawda?
Daj znać, jak już maluch dotrze, i koniecznie wrzuć zdjęcie tego małego potworka!
Super, dzięki wielkie za Wasze odpowiedzi. Szczeniak ma do mnie przyjechać z paszportem, rodowodem na moje nazwisko, czipem, szczepieniami i po odrobaczeniu.
Szczerze mówiąc, owczarki australijskie z hodowli sprzedawane w wieku 8 tygodni kosztują teraz średnio około 5200 zł...
W tej obroży nie ma żadnych diamentów – to po prostu cena szczeniaka na targach – zwykła gra popytu i podaży😠 Dla niektórych świat psów to po prostu kura znosząca złote jajka.
Tak naprawdę wszystko jest względne: 10 000 zł to nie jest jakaś wielka różnica względem 8500 zł, ale 8500 zł za owczarka australijskiego wydaje mi się przesadą w porównaniu do około 3500 zł, które ja zapłaciłem za swojego psiaka.
Fakt, to było 7 lat temu i ta znajoma osoba może miała jakieś dodatki w cenie (rok darmowej karmy, obrożę ze złota wysadzaną diamentami... XD), ale taka różnica wydaje mi się ogromna. O ile transport z Serbii może uzasadniać cenę 10 000 zł za dobermana, to zastanawiam się, co może uzasadniać cenę rzędu 8500 zł za owczarka australijskiego we Francji? 😧🤷
Ale znowu – wszystko jest względne, to kwestia indywidualnej oceny, a ja nie mam przecież wszystkich danych. 😉
To spora suma, ALE pamiętaj, że oprócz samej ceny za szczeniaka dochodzą jeszcze koszty transportu, więc nie, to wciąż jest do zaakceptowania.
Bądź jednak czujna, jeśli chodzi o warunki podróży malucha, bądź nieugięta w kwestii dokumentów i koniecznie pamiętaj o wizycie u weterynarza na przegląd!
Znam tę hodowlę tylko z nazwy i sama marzę o piesku od nich, bo mają opinię bardzo rzetelnych, ale jeśli nie jedzie się na miejsce, nie widzi się na własne oczy warunków hodowli – stąd potrzeba zachowania czujności, nawet w przypadku tak renomowanego miejsca!
- Szybki i skuteczny powrót ukochanej osoby w 24h +22991752665
- Szybki i skuteczny powrót ukochanej osoby w 24h +22991752665