Doberman z Serbii

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Zastanawiam się nad kupnem dobermana z serbskiej hodowli. Wolałbym kupić psa u nas, w Polsce, ale zależy mi na tym, żeby miał wygląd prawdziwego dobermana... dlatego wolę Serbię....

Czy ktoś z Was kupował już psa w tym kraju?

Moglibyście polecić jakąś sprawdzoną hodowlę??

Dzięki!!!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

92 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  •  Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W obroży nie ma żadnych diamentów – to po prostu cena szczeniaka na wystawie – gra podaży i popytu😠 – Dla niektórych świat psów to kura znosząca złote jajka.

To prawda, i wielu nie waha się z tego nieuczciwie korzystać... 😔

@Lacurieuse, to fakt, domyślam się, że przez te 7 lat ceny poszły w górę, jak ze wszystkim, co akurat jest na topie -_-, ale te około 8600 zł wydaje mi się jakimś szaleństwem. o_O

No cóż, smutna rzeczywistość podaży i popytu, tak jak pisze Beaujabote... 😞

Przynajmniej w przypadku dobermana, który przyjedzie z Serbii, wydaje się to już bardziej uzasadnione: cena psa + transport, to brzmi jednak bardziej „sensownie”.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć! O ile się nie mylę, to niezależnie od rodowodu, pies nie przejdzie we Francji przeglądu hodowlanego ani nie zostanie wpisany do LOF (ichniejszy rejestr psów rasowych) ze względu na uszy i ogon... prawda?

Zgadza się, we Francji nie ma możliwości uzyskania uprawnień hodowlanych (tzw. confirmation).

Jednak serbski rodowód jest uznawany przez FCI. Francja wymaga przeglądu, aby pies otrzymał pełny rodowód, a jego potomstwo mogło być wpisane do LOF, ale w innych krajach taki egzamin nie jest obowiązkowy i szczeniak już od urodzenia dostaje rodowód, a nie tylko metrykę urodzenia.

To nagrody i akredytacje dla hodowli są wiążące dla innych krajów na ich wystawach...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry

O ile się nie mylę, niezależnie od tego, czy pies ma rodowód, czy nie, nie przejdzie on we Francji przeglądu hodowlanego ani nie zostanie wpisany do LOF ze względu na uszy i ogon... prawda?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Super, dzięki wielkie za odpowiedzi. Szczeniak ma do mnie przyjechać z paszportem, rodowodem na moje nazwisko, czipem, szczepieniami i po odrobaczeniu.

Daj znać, jak już maluch dotrze, i koniecznie wrzuć zdjęcie tego małego potworka!

Przetłumaczony francuski
    Mirza2014
    Mirza2014 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Super, dzięki wielkie za Wasze odpowiedzi. Szczeniak ma do mnie przyjechać z paszportem, rodowodem na moje nazwisko, czipem, szczepieniami i po odrobaczeniu.

Przetłumaczony francuski
    L
    Lacurieuse Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, znam kogoś, kto zapłacił za owczarka australijskiego ponad 8600 zł na wystawie psów, więc 10 100 zł nie wydaje mi się wygórowaną kwotą za szczeniaka z uznanej hodowli (nawet jeśli jest z Serbii) już z wliczonym transportem.
    W sumie wszystko jest względne: 10 100 zł nie wydaje się wygórowaną ceną w porównaniu do 8600 zł, ale 8600 zł za owczarka australijskiego brzmi dla mnie jak przesada w zestawieniu z 3400 zł, które ja zapłaciłem za swojego. Co prawda to było 7 lat temu i ta osoba, o której mówisz, może miała coś ekstra w cenie (rok darmowej karmy, złotą obrożę wysadzaną diamentami... XD), ale taka różnica wydaje mi się ogromna. Jeśli transport z Serbii może uzasadniać cenę 10 100 zł za dobermana, to zastanawiam się, co może uzasadniać cenę 8600 zł za owczarka australijskiego we Francji? 😧🤷 Ale znowu – wszystko jest względne, to zależy od indywidualnej oceny, a ja nie mam wszystkich danych. 😉

Szczerze mówiąc, owczarki australijskie z hodowli sprzedawane w wieku 8 tygodni kosztują teraz średnio około 5200 zł...

Przetłumaczony francuski
    Beaujabote
    Beaujabote Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W tej obroży nie ma żadnych diamentów – to po prostu cena szczeniaka na targach – zwykła gra popytu i podaży😠 Dla niektórych świat psów to po prostu kura znosząca złote jajka.

Przetłumaczony francuski
     Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, znam kogoś, kto zapłacił za owczarka australijskiego ponad 8500 zł na wystawie psów, więc kwota około 10 000 zł nie wydaje mi się wygórowana za szczeniaka z renomowanej hodowli (nawet jeśli to z Serbii) już z transportem.

Tak naprawdę wszystko jest względne: 10 000 zł to nie jest jakaś wielka różnica względem 8500 zł, ale 8500 zł za owczarka australijskiego wydaje mi się przesadą w porównaniu do około 3500 zł, które ja zapłaciłem za swojego psiaka.

Fakt, to było 7 lat temu i ta znajoma osoba może miała jakieś dodatki w cenie (rok darmowej karmy, obrożę ze złota wysadzaną diamentami... XD), ale taka różnica wydaje mi się ogromna. O ile transport z Serbii może uzasadniać cenę 10 000 zł za dobermana, to zastanawiam się, co może uzasadniać cenę rzędu 8500 zł za owczarka australijskiego we Francji? 😧🤷

Ale znowu – wszystko jest względne, to kwestia indywidualnej oceny, a ja nie mam przecież wszystkich danych. 😉

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć, planuję kupić szczeniaka w Serbii, który ma zostać dowieziony do mojego miasta. Cena, jakiej oczekuje hodowca, to około 10 100 zł, co obejmuje transport, szczepienia, odrobaczenie i czip. Czy uważacie, że to wygórowana kwota?

To spora suma, ALE pamiętaj, że oprócz samej ceny za szczeniaka dochodzą jeszcze koszty transportu, więc nie, to wciąż jest do zaakceptowania.

Bądź jednak czujna, jeśli chodzi o warunki podróży malucha, bądź nieugięta w kwestii dokumentów i koniecznie pamiętaj o wizycie u weterynarza na przegląd!

Znam tę hodowlę tylko z nazwy i sama marzę o piesku od nich, bo mają opinię bardzo rzetelnych, ale jeśli nie jedzie się na miejsce, nie widzi się na własne oczy warunków hodowli – stąd potrzeba zachowania czujności, nawet w przypadku tak renomowanego miejsca!

Przetłumaczony francuski
    Beaujabote
    Beaujabote Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, znam kogoś, kto zapłacił za owczarka australijskiego ponad 8600 zł na wystawie psów, więc kwota około 10 000 zł nie wydaje mi się wygórowana jak za szczeniaka z renomowanej hodowli (nawet jeśli jest z Serbii), zwłaszcza że wliczony jest w to już transport.
    Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 92

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post