Doberman z Serbii

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Zastanawiam się nad kupnem dobermana z serbskiej hodowli. Wolałbym kupić psa u nas, w Polsce, ale zależy mi na tym, żeby miał wygląd prawdziwego dobermana... dlatego wolę Serbię....

Czy ktoś z Was kupował już psa w tym kraju?

Moglibyście polecić jakąś sprawdzoną hodowlę??

Dzięki!!!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

92 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

No tak, między innymi.

Ich popularność leci na łeb na szyję, odkąd wprowadzono zakaz kopiowania uszu, przez co pula genowa mocno się skurczyła, a w efekcie mamy większe nagromadzenie wad dziedzicznych.

Poza tym te zabiegi były przede wszystkim UŻYTKOWE. Sam miałem dobermana „100% natural”, jak to się mówi, i jeśli chodzi o ogon, to była po prostu katastrofa. A przy Cane Corso to już nawet nie zliczę, ile psiaków ma ciągle nawracające zapalenia uszu przez to, że są klapnięte...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Osobiście zrezygnowałem z beaucerona... bo naturalne uszy u tych psów wyglądają wyjątkowo mało korzystnie i podejrzewam, że inni miłośnicy rasy mieli podobne odczucia (znam takie osoby).

Więc to jasne, że ma to niemały wpływ na popularność tej czy innej rasy.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Hej Be Cool,

Jak piszesz, że to wykończyło rasy, to masz na myśli ich popularność (w sensie, że jest teraz dużo mniej dobków) czy coś innego?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Rozumiem ironię i drugie dno, ale jak już stosujemy argumentację ad absurdum, to niech ma ona jakieś solidne podstawy. Więc tak, porównywanie widowiska polegającego na zabijaniu z prostym zabiegiem to, delikatnie mówiąc, słaby argument. Nie da się też ukryć, że sterylizacja w większości przypadków pozostaje zabiegiem dla wygody (szczególnie jeśli chodzi o psy), podobnie jak kopiowanie uszu czy ogonów. Tak jak pisze Wiegehts, świata nie zmienimy, przepisy są, jakie są (i choć rozumiem ideę ochrony zwierząt, która za nimi stoi, to zdążyły one już nieźle zaszkodzić konkretnym rasom). Tak samo jak ona ubolewam nad „szerokimi horyzontami”, jakimi wykazały się unijne instytucje – to ten sam poziom, co nasze przepisy o „psach agresywnych”.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Może dlatego, że ludzie nie chcieliby, żeby im to robiono???
    ???
    No tak, obcinanie uszu i ogonów... Proponuję zrobić to samo torreadorom, gdy byk się dzielnie broni! To temat rzeka...
    Eee tam, bez przesady. Czy niemowlęta, którym przebija się uszy albo które się obrzezuje, są z tego zadowolone? A kastrowane psy – czy one prosiły o usunięcie „klejnotów”? Nie, a jakoś nie słyszę, żeby ktoś się o to oburzał. A co do porównania kopiowania uszu do walk byków... no comment. 😡

Widzę, że kompletnie nie łapiesz ironii! 😁

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wtrącę się tylko w jednej kwestii: kastracja ogranicza rozmnażanie, a patrząc na to, jak wielu ludzi wyprawia ze swoimi zwierzakami co chce dla własnej przyjemności czy zysku, to moim zdaniem powinno to być wręcz obowiązkowe. Kopiowanie uszu, o ile nie ma zagrożenia dla zdrowia, to tylko kwestia estetyki – to tak samo durne, jak przekłuwanie uszu niemowlakowi. Obcinanie ogona, podobnie jak uszu – jeśli robi się to ze względów zdrowotnych, to rozumiem, ale dla wyglądu... cóż, wyżej już napisałem, co o tym sądzę. Zresztą są ludzie, którzy robią z własnych dzieci obiekty na konkursy, więc nie dziwi mnie, że to samo robią ze zwierzętami, ale nie zmienia to faktu, że to czysty egoizm.

W pełni się z Tobą zgadzam!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak czy siak, każdy ma swoje zdanie. Prawo zdecydowało – ja ubolewam nad tym durnym zakazem, inni się z niego cieszą, to pozostaje kwestią osobistych przekonań. Ten temat był już wałkowany mnóstwo razy, nie ma sensu zaczynać go od nowa.

A co do internautki, która odświeżyła wątek, cóż, dostała swoją odpowiedź i to się liczy 😁

Przetłumaczony francuski
    G
    Greylox Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Chciałbym się odnieść tylko do jednej kwestii: kastracja ogranicza rozmnażanie, a patrząc na to, jak wielu ludzi wyprawia ze swoimi zwierzakami co chce dla własnej przyjemności czy zysku, to według mnie powinno to być wręcz obowiązkowe.

Obcinanie uszu, o ile nie ma ku temu wskazań zdrowotnych, robi się tylko z powodów estetycznych – a to jest tak samo durne, jak przebijanie uszu niemowlakowi.

Obcinanie ogona, podobnie jak uszu – jeśli robi się to ze względów zdrowotnych, to rozumiem, ale jeśli tylko dla wyglądu... cóż, napisałem już wyżej, co o tym sądzę.

Zresztą skoro są ludzie, którzy robią z własnych dzieci „eksponaty” na konkursy, to nie dziwi mnie, że tak samo traktują zwierzęta. Nie zmienia to jednak faktu, że to czysty egoizm.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

???
    No tak, obcinanie im uszu i ogonów... To samo proponuję robić torreadorom, kiedy byk się dobrze bronił! To temat rzeka...

Eee tam, bez przesady.

Czy niemowlęta, którym przebija się uszy albo które się obrzezuje, są z tego zadowolone? A kastrowane psy – czy one prosiły o usunięcie „klejnotów”? Nie, a jakoś nie słyszę, żeby ktokolwiek się o to oburzał.

A co do porównania kopiowania uszu do walk byków... no comment. 😡

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

???

No tak, obcinać im uszy i ogony...

To samo proponuję robić torreadorom, kiedy byk się dzielnie bronił! To temat rzeka...

Przetłumaczony francuski
  • 50 komentarzy na temat 92

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post