Doberman z Serbii

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Zastanawiam się nad kupnem dobermana z serbskiej hodowli. Wolałbym kupić psa u nas, w Polsce, ale zależy mi na tym, żeby miał wygląd prawdziwego dobermana... dlatego wolę Serbię....

Czy ktoś z Was kupował już psa w tym kraju?

Moglibyście polecić jakąś sprawdzoną hodowlę??

Dzięki!!!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

92 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

Może dlatego, że ludzie sami nie chcieliby, żeby im to robić???

???

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry, mam pytanie – dlaczego dobermanom nie można już kopiować uszu i ogonów?

Dzieje się tak, ponieważ Europa ujednoliciła przepisy dotyczące zabiegów estetycznych u zwierząt domowych. W związku z tym od 2004 roku kopiowanie uszu i ogonów jest zakazane w całej Europie (choć Francja w międzyczasie uzyskała odstępstwo w kwestii ogonów).

Kopiowanie uszu jest nadal dozwolone w krajach Europy Wschodniej, w Ameryce i pewnie w innych krajach, o których nie mam pojęcia...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Może dlatego, że ludzie nie chcieliby, żeby im to robić???

Przetłumaczony francuski
    Carole33500
    Carole33500 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, mam pytanie – dlaczego dobermanom nie można już kopiować uszu i ogonów?
    Przetłumaczony francuski
    Carole33500
    Carole33500 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, mam pytanie – dlaczego dobermanom nie można już kopiować uszu i ogonów?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

A, faktycznie, nie pomyślałem o tym.

Dzięki za info... teraz już rozumiem 🙂

Przetłumaczony francuski
    Satamine
    Satamine Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć
    nie ma co być hipokrytą: wygląd jednak ma znaczenie: z eleganckiego i smukłego psa robi się coś w rodzaju wyżła niemieckiego na sterydach (loool, nie bijcie proszę, tylko trochę karykaturuję)
    Też tak uważam i bez wszczynania wielkich debat – to faktycznie może trochę szokować, a przede wszystkim kłóci się z tym, jak podświadomie postrzegamy tę rasę!
    tak dla ciekawości: na wystawie u mnie (nie we Francji) sędzia odrzucił młodego psa (6-9 miesięcy) wartego ponad 21 000 zł, bo był zbyt molosowaty
    Trochę nie łapię, bo myślałem – czy się mylę? – że psy z kopiowanymi uszami nie mogą już być wystawiane ani rejestrowane w księgach rodowodowych? Błądzę, czy może masz na myśli kwalifikację jeszcze sprzed wejścia nowych przepisów?

😁😁 Jestem w Maroku, nie we Francji; ludzie przyjeżdżają tutaj potwierdzać uprawnienia swoich dobków na wystawach międzynarodowych właśnie ze względu na te uszy.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć

nie ma co być hipokrytą: wygląd też ma znaczenie. Przechodzimy od eleganckiego, smukłego psa do czegoś w rodzaju wyżła niemieckiego na sterydach (loool, nie bijcie proszę, tylko trochę karykaturuję)

Też mi się wydaje, bez wywoływania zbędnej burzy, że to może trochę szokować, a przede wszystkim kłóci się z wyobrażeniem, jakie mamy o tej rasie!

taka mała anegdota: podczas wystawy u mnie (nie we Francji) sędzia odrzucił młodego psa (6-9 miesięcy) kosztującego ponad 22 000 zł, bo był zbyt w typie molosa

Nie do końca rozumiem, bo wydawało mi się – poprawcie mnie, jeśli się mylę – że psy z kopiowanymi uszami nie mogą być już wystawiane ani rejestrowane w rodowodzie (ZKwP)? Mylę się, czy masz na myśli uprawnienia wydane jeszcze przed wprowadzeniem nowych przepisów?

Przetłumaczony francuski
    Satamine
    Satamine Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Chciałbym tylko odświeżyć temat, który jest mi bardzo bliski: dobermany we Francji to zaledwie 886 zarejestrowanych urodzeń w LOF (tutejszy związek kynologiczny) w 2016 roku (https://www.centrale-canine.fr/sites/default/files/2017-09/Stats_LOF_2016.pdf) w porównaniu do 1120 w 2006 (https://www.centrale-canine.fr/sites/default/files/2017-09/Stats_LOF_2006.pdf) i aż 2346 w 1996. Jasne, jak kocha się tę rasę za jej charakter, to nie ma znaczenia, czy pies ma naturalne uszy i ogon, czy nie, ale nie bądźmy hipokrytami: wygląd też się przecież liczy. Przechodzimy od eleganckiego, smukłego psa do czegoś w rodzaju wyżła niemieckiego na sterydach (loool, nie bijcie proszę, to tylko taka mała karykatura).

Jeśli chodzi o znane hodowle, to na pierwszym miejscu postawiłbym Altobello Dobermanns (są drodzy); na drugim Del Nasi (ceny są bardziej przystępne i ogarniają transport, gość jest spoko). Potem dodałbym BETELGES i radziłbym unikać sytuacji, gdy w rodowodzie jest zbyt dużo Pride of Russia. Taka mała anegdota: na wystawie u mnie (nie we Francji) sędzia odrzucił młodego psa (6-9 miesięcy), kupionego za ponad 21 000 zł (5000 euro), bo był zbyt molosowaty.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Mój też odszedł na DCM w wieku ośmiu lat. Teraz wiele francuskich hodowli szuka reproduktorów w krajach Europy Wschodniej. A jeśli chodzi o zdrowie, to trudno mieć pewność, czy nie są obciążeni chorobami śmiertelnymi. Mieliście jednak to szczęście, że mogliście go mieć przy sobie przez 8 lat... Niestety DCM dotyka tak samo psy francuskie, jak i te z zagranicy. Zazwyczaj ujawnia się około 4-5 roku życia, ale ja nie miałem nawet tyle czasu, żebyśmy ja i mój dobek mogli nacieszyć się naszą więzią... Warto dodać, że niektórzy zagraniczni hodowcy również wykonują niezbędne badania, dlatego tak ważne jest, aby mądrze wybrać hodowlę – bez względu na to, czy jest w naszym kraju, czy nie!
    Przetłumaczony francuski
  • 60 komentarzy na temat 92

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post