Doberman z Serbii
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
???
Dzieje się tak, ponieważ Europa ujednoliciła przepisy dotyczące zabiegów estetycznych u zwierząt domowych. W związku z tym od 2004 roku kopiowanie uszu i ogonów jest zakazane w całej Europie (choć Francja w międzyczasie uzyskała odstępstwo w kwestii ogonów).
Kopiowanie uszu jest nadal dozwolone w krajach Europy Wschodniej, w Ameryce i pewnie w innych krajach, o których nie mam pojęcia...
Może dlatego, że ludzie nie chcieliby, żeby im to robić???
A, faktycznie, nie pomyślałem o tym.
Dzięki za info... teraz już rozumiem 🙂
😁😁 Jestem w Maroku, nie we Francji; ludzie przyjeżdżają tutaj potwierdzać uprawnienia swoich dobków na wystawach międzynarodowych właśnie ze względu na te uszy.
Cześć
Też mi się wydaje, bez wywoływania zbędnej burzy, że to może trochę szokować, a przede wszystkim kłóci się z wyobrażeniem, jakie mamy o tej rasie!
Nie do końca rozumiem, bo wydawało mi się – poprawcie mnie, jeśli się mylę – że psy z kopiowanymi uszami nie mogą być już wystawiane ani rejestrowane w rodowodzie (ZKwP)? Mylę się, czy masz na myśli uprawnienia wydane jeszcze przed wprowadzeniem nowych przepisów?
Chciałbym tylko odświeżyć temat, który jest mi bardzo bliski: dobermany we Francji to zaledwie 886 zarejestrowanych urodzeń w LOF (tutejszy związek kynologiczny) w 2016 roku (https://www.centrale-canine.fr/sites/default/files/2017-09/Stats_LOF_2016.pdf) w porównaniu do 1120 w 2006 (https://www.centrale-canine.fr/sites/default/files/2017-09/Stats_LOF_2006.pdf) i aż 2346 w 1996. Jasne, jak kocha się tę rasę za jej charakter, to nie ma znaczenia, czy pies ma naturalne uszy i ogon, czy nie, ale nie bądźmy hipokrytami: wygląd też się przecież liczy. Przechodzimy od eleganckiego, smukłego psa do czegoś w rodzaju wyżła niemieckiego na sterydach (loool, nie bijcie proszę, to tylko taka mała karykatura).
Jeśli chodzi o znane hodowle, to na pierwszym miejscu postawiłbym Altobello Dobermanns (są drodzy); na drugim Del Nasi (ceny są bardziej przystępne i ogarniają transport, gość jest spoko). Potem dodałbym BETELGES i radziłbym unikać sytuacji, gdy w rodowodzie jest zbyt dużo Pride of Russia. Taka mała anegdota: na wystawie u mnie (nie we Francji) sędzia odrzucił młodego psa (6-9 miesięcy), kupionego za ponad 21 000 zł (5000 euro), bo był zbyt molosowaty.
- Szybki i skuteczny powrót ukochanej osoby w 24h +22991752665
- Szybki i skuteczny powrót ukochanej osoby w 24h +22991752665