Doberman z Serbii

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Zastanawiam się nad kupnem dobermana z serbskiej hodowli. Wolałbym kupić psa u nas, w Polsce, ale zależy mi na tym, żeby miał wygląd prawdziwego dobermana... dlatego wolę Serbię....

Czy ktoś z Was kupował już psa w tym kraju?

Moglibyście polecić jakąś sprawdzoną hodowlę??

Dzięki!!!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

92 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • K
    Koco06 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ten nasz to „black cartel” (nie wiem, czy w ogóle wolno mi podawać konkretne nazwy na forum?!)

Słyszał ktoś z Was o nich wcześniej?

Przetłumaczony francuski
    K
    Zgłoś

Znaleźliśmy już jednego hodowcę, który sprowadza psy do Polski, ale chcielibyśmy dać sobie czas, żeby na spokojnie porównać hodowców i oferowane przez nich szczeniaki.

Moglibyście podać mi nazwę swojego hodowcy?

Przetłumaczony francuski
    K
    Zgłoś
    Cześć, Też chcielibyśmy kupić dobermana z Serbii z tych samych powodów (nie chcemy wywoływać żadnej burzy na temat kopiowania uszu – każdy ma swój gust). Czy udało Wam się znaleźć jakąś sprawdzoną hodowlę? Jeśli chodzi o sprowadzenie psa do Polski, czytałem, że głównym problemem w tamtych stronach jest wścieklizna. Orientujecie się, czy pies musi przechodzić kwarantannę po przyjeździe do kraju? Planujemy też umówić się na wizytę, żeby dopytać o wszystko weterynarza i upewnić się co do aktualnych zasad importu. Dzięki!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wiadomo, że jeśli chodzi o gabaryty, to mamy tu do czynienia z konkretnymi sztukami. Kawał psa, gruba kość, więc trzeba na nie szczególnie uważać w okresie wzrostu – żadnego forsownego wysiłku i jedzenie z najwyższej półki.

A co do charakteru... Jeśli trafisz na dobrą hodowlę, to będą to prawdziwe „kluchy” i psy o złotym sercu – stabilne, kochane i niczego się niebojące. Są bardzo dalekie od tych wszystkich krzywdzących stereotypów, które przylgnęły do dobermanów z Europy Wschodniej. Szczerze mówiąc, spokojnie mogą konkurować z najlepszymi psami z francuskich hodowli, które zresztą same regularnie korzystają z psów pochodzących właśnie z tych linii.

Jeśli chodzi o zdrowie, to mój poprzedni pies niestety odszedł na DCM (kardiomiopatię rozstrzeniową) w wieku zaledwie 3 lat... Dlatego powiem Ci wprost: nieważne, jaka to hodowla, linie genetyczne są oczywiście istotne, ale badania serca to absolutny priorytet, bez żadnych kompromisów. DCM zazwyczaj ujawnia się u psów dopiero po 4. czy 5. roku życia, a problem w tym, że w tym wieku wiele psów zdążyło już zostać użytych w hodowli. Nie bój się sprawdzać potomstwa, które już przyszło na świat... Nawet jeśli miałoby Ci to zająć długie miesiące szukania informacji.

Przetłumaczony francuski
    Satamine
    Satamine Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Zerknij sobie na „Del Nasi” ze Słowenii. Transport na trasie Słowenia -> Hiszpania, a potem do Maroka przebiegł bez żadnych problemów. Unikaj jednak wszystkiego, co ma w rodowodzie sporo Sidora z Pride of Russia – podobno pojawiają się tam problemy z sercem. No i nastaw się na naprawdę potężne psy: wagowo to raczej okolice 50–55 kg niż standardowe 35–45 kg. Mi osobiście niezbyt się to podoba.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mam takie samo zdanie jak Be Cool – Serbowie naprawdę wymiatają, jeśli chodzi o dobermany.

Jedyny problem jest taki, że jak wszędzie, trafiają się dobrzy i źli hodowcy, nie wspominając o pseudohodowlach...

Skontaktuj się osobiście z hodowlami, poproś o wyniki badań, rodowody rodziców itp. Nie odpuszczaj i nie próbuj za wszelką cenę oszczędzać – piękny doberman sporo kosztuje, a do tego dochodzą jeszcze koszty dokumentów importowych...

Potencjalnie ciekawym tropem może być hodowla Di Alto Bello... Mam nadzieję, że nie łamię regulaminu forum, wymieniając tę nazwę.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Kraje na wschodzie mają naprawdę piękne psy.

Pamiętaj jednak, żeby oprócz samych badań zdrowotnych zwrócić dużą uwagę na socjalizację, zwłaszcza że Twój szczeniak spędzi tam aż 4 miesiące.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Aach, rozumiem ^^ Ja tam wolę psiaki w wersji naturalnej, z uszami i ogonem, ale wiesz, nie ma co się kierować tylko wyglądem, bo charakter jest równie ważny. Czasem pies, który wydaje nam się mniej urodziwy, może o wiele lepiej pasować do naszego trybu życia niż taki, który nam się strasznie podoba. Jeśli chodzi o serbskie hodowle, to niestety żadnej nie znam, ale koniecznie dopilnuj, żeby rodzice byli przebadani pod kątem chorób (w przypadku tej rasy to głównie serce) i całej reszty. Wybierz jakąś porządną, sprawdzoną hodowlę.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Ale ja przecież nie wyraziłem swojej opinii w tej sprawie, tylko zapytałem, czy to o tym właśnie rozmawiamy.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

LOL

Spodziewałem się, że kiedyś padnie taka odpowiedź....

Powiedzmy, że nie chcąc nikogo urazić, uważam, że doberman wygląda o wiele lepiej z kopiowanymi uszami.... we Francji jest to zakazane... i moim zdaniem tracą przez to mnóstwo swojego uroku....

Przetłumaczony francuski
  • 90 komentarzy na temat 92

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post