Doberman z Serbii
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Ten nasz to „black cartel” (nie wiem, czy w ogóle wolno mi podawać konkretne nazwy na forum?!)
Słyszał ktoś z Was o nich wcześniej?
Znaleźliśmy już jednego hodowcę, który sprowadza psy do Polski, ale chcielibyśmy dać sobie czas, żeby na spokojnie porównać hodowców i oferowane przez nich szczeniaki.
Moglibyście podać mi nazwę swojego hodowcy?
Wiadomo, że jeśli chodzi o gabaryty, to mamy tu do czynienia z konkretnymi sztukami. Kawał psa, gruba kość, więc trzeba na nie szczególnie uważać w okresie wzrostu – żadnego forsownego wysiłku i jedzenie z najwyższej półki.
A co do charakteru... Jeśli trafisz na dobrą hodowlę, to będą to prawdziwe „kluchy” i psy o złotym sercu – stabilne, kochane i niczego się niebojące. Są bardzo dalekie od tych wszystkich krzywdzących stereotypów, które przylgnęły do dobermanów z Europy Wschodniej. Szczerze mówiąc, spokojnie mogą konkurować z najlepszymi psami z francuskich hodowli, które zresztą same regularnie korzystają z psów pochodzących właśnie z tych linii.
Jeśli chodzi o zdrowie, to mój poprzedni pies niestety odszedł na DCM (kardiomiopatię rozstrzeniową) w wieku zaledwie 3 lat... Dlatego powiem Ci wprost: nieważne, jaka to hodowla, linie genetyczne są oczywiście istotne, ale badania serca to absolutny priorytet, bez żadnych kompromisów. DCM zazwyczaj ujawnia się u psów dopiero po 4. czy 5. roku życia, a problem w tym, że w tym wieku wiele psów zdążyło już zostać użytych w hodowli. Nie bój się sprawdzać potomstwa, które już przyszło na świat... Nawet jeśli miałoby Ci to zająć długie miesiące szukania informacji.
Mam takie samo zdanie jak Be Cool – Serbowie naprawdę wymiatają, jeśli chodzi o dobermany.
Jedyny problem jest taki, że jak wszędzie, trafiają się dobrzy i źli hodowcy, nie wspominając o pseudohodowlach...
Skontaktuj się osobiście z hodowlami, poproś o wyniki badań, rodowody rodziców itp. Nie odpuszczaj i nie próbuj za wszelką cenę oszczędzać – piękny doberman sporo kosztuje, a do tego dochodzą jeszcze koszty dokumentów importowych...
Potencjalnie ciekawym tropem może być hodowla Di Alto Bello... Mam nadzieję, że nie łamię regulaminu forum, wymieniając tę nazwę.
Kraje na wschodzie mają naprawdę piękne psy.
Pamiętaj jednak, żeby oprócz samych badań zdrowotnych zwrócić dużą uwagę na socjalizację, zwłaszcza że Twój szczeniak spędzi tam aż 4 miesiące.
LOL
Spodziewałem się, że kiedyś padnie taka odpowiedź....
Powiedzmy, że nie chcąc nikogo urazić, uważam, że doberman wygląda o wiele lepiej z kopiowanymi uszami.... we Francji jest to zakazane... i moim zdaniem tracą przez to mnóstwo swojego uroku....
- Szybki i skuteczny powrót ukochanej osoby w 24h +22991752665
- Szybki i skuteczny powrót ukochanej osoby w 24h +22991752665