Kopiowanie / stawianie uszu

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Mam 7-miesięcznego dobermana z długim cięciem, właściwie czymś pomiędzy średnim a długim. Na początku robiłem plastrowanie niezbyt długo, tylko kilka dni, i uszy niby stanęły, ale nie tak jak powinny. Potem zmieniłem metodę i robiłem taki "kask" do formowania, nosił go przez kilka miesięcy, ale uszy nie chciały stanąć na stałe. Jedno było okej, a drugie prostowało się na parę minut i znowu opadało. Ostatnio spróbowałem stelaża ze słomek i było już lepiej – to opadające ucho trzymało się dłużej, choć po kilku minutach i tak puszczało. W tym tygodniu zrobiłem stelaż z butelki po wodzie i faktycznie, po 5 dniach jak zmieniałem opatrunek, zauważyłem super efekt: uszy stoją idealnie tak, jak trzeba. Teraz założyłem jeszcze jeden opatrunek dla pewności. Myślicie, że jest szansa, że teraz już zostaną tak na stałe?! Co do jedzenia, to dostaje Royal Canin Maxi Junior, raz dziennie mieszam to z kurczakiem na parze i marchewką, a co dwa dni daję tabletkę wapnia. Co o tym sądzicie?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

33 odpowiedzi
Sortuj według:
  • L
    Lilouloush Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, komentarze na forum są już stare, ale spróbuję szczęścia – chciałbym wiedzieć, czy udało Ci się znaleźć weterynarza do wykonania kopiowania uszu u Twojego psa? Bardzo by mnie to interesowało, proszę.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć! Odkopuję temat, który jest już trochę stary, ale też jestem za kopiowaniem uszu u psów, chociaż to zależy od rasy. Dobermany na przykład bez ciętych uszu to już zupełnie nie te same psy. Szukam zresztą kontaktu do osób, które mają podobne zdanie – piszcie na PW. Dzięki! Cześć, Temat faktycznie ma już swoje lata... Ja też wolę dobermany z kopiowanymi uszami i ogonem, jednak jestem tego samego zdania co Kikaah... Pies zachowuje swój charakter, to zmienia tylko estetykę (a i to jest subiektywne, bo niektórzy uważają, że naturalne są ładniejsze). Dopisek dla Kikaah: o ile mało prawdopodobne, żeby doberman zaczął nagle miauczeć, o tyle zauważyłem, że wydają one dość dziwne dźwięki... Pomiędzy szczekaniem, które brzmi jak „weuhleuheuleu”, a tymi nosowymi odgłosami, które robią regularnie, zastanawiam się czasem, czy to jeszcze psy, czy już trąbki na łapach... 😁
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

E tam, dla mnie doberman to po prostu doberman, z ciętymi uszami czy bez (no chyba że zacznie miauczeć, wtedy to już co innego ^^)

Przetłumaczony francuski
    B
    Bedelomike Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Odgrzebuję temat, który jest już nieco stary, ale ja również jestem za kopiowaniem uszu u psów, choć zależy to od rasy. Dobermany na przykład wyglądają zupełnie inaczej bez ciętych uszu. Szukam zresztą kontaktu do osób, które mają podobne zdanie – zapraszam na priv.

Dziękuję

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, odkopuję trochę temat, bo mnie to zaciekawiło. Widzę, że przy otektomii (kopiowaniu uszu) mówi się o znęcaniu się, a nawet torturach. W przypadku niektórych ras nie jestem temu przeciwny. Za to uważam, że o wiele bardziej barbarzyńska jest kastracja psa czy kota i sterylizacja samic. W imię czego? Tu ewidentnie chodzi tylko o wygodę właścicieli. A przecież to wprost upośledza zwierzę. Ale wszyscy uważają to za normę. To niemal postrzegane jako przysługa... Z kogo my sobie żartujemy??? Dlaczego nie zakazać tego na równi z kopiowaniem uszu czy ogonów? Jakie są realne powody kastracji, jeśli nie chęć wypaczenia naturalnego instynktu terytorialnego i rozrodczego zwierzęcia? Pozdro Dobry wieczór, ten wątek jest sprzed kilku miesięcy... Nic nie stoi na przeszkodzie, aby założył Pan/Pani nowy temat do dyskusji, ale proszę się przygotować na dość burzliwe wymiany zdań!
    Przetłumaczony francuski
    W
    Wolverine Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, Odgrzebuję trochę temat, bo mnie to zainteresowało. Widzę, że przy okazji kopiowania uszu mówi się o znęcaniu się, a nawet o torturach. Ja nie jestem przeciwny temu zabiegowi u niektórych ras. Z kolei uważam, że o wiele większym barbarzyństwem jest kastracja psa czy kota oraz sterylizacja samic. W imię czego? Tutaj sprawa jest jasna – chodzi wyłącznie o wygodę właścicieli. A przecież to ewidentne okaleczanie zwierzęcia. Mimo to wszyscy uważają to za coś normalnego. Prawie jakby to była jakaś przysługa... Z kogo my sobie żartujemy??? Dlaczego nie zakazać tego na równi z kopiowaniem uszu czy ogonów? Jakie są realne motywacje kastracji, jeśli nie chęć stłumienia instynktu rozrodczego, terytorialnego i naturalnej natury zwierzęcia? Trzymajcie się!
    Przetłumaczony francuski
    P
    Pepito75 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć fisherman, podasz mi jakiś adres na PW w sprawie kopiowania uszu, proszę?
    Przetłumaczony francuski
    F
    Fisherman Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, przycinanie uszu i ogonów miało na celu wspieranie pracy i zdrowia psa.

Kocham psy, a moją szczególną pasją są beaucerony. Kiedy moje psiaki miały kopiowane uszy, nigdy, ale to nigdy nie miały problemów z zapaleniem ucha.

Od momentu, gdy zaczęły mieć uszy wiszące, zapalenia ucha ciągle powracają.

Przeciwnicy kopiowania uszu twierdzą, że to sprawia szczeniakowi ból, a dorosły pies nie chce potem, żeby dotykać go w okolicach uszu... to całkowita nieprawda. Nigdy nie widziałem, żeby szczeniak przez to cierpiał albo żeby pies miał traumę – w przeciwieństwie do tego, co dzieje się przy nawracających zapaleniach ucha.

Dodatkowo beauceron, jako pies pasterski, potrzebuje możliwości postawienia uszu, żeby móc łatwiej kierować stadem.

Faktycznie, pies z postawionymi uszami poprzez atawizm przypomina wilka – zarówno stadu, jak i zresztą ludziom. Innymi słowy, pilnowanie stada, ochrona i odstraszanie są dla takich psów znacznie trudniejsze.

Ten atawizm jest znany od zawsze; wystarczy poobserwować przy stadzie psa pasterskiego, który może postawić uszy, żeby się o tym przekonać.

Głupie przepisy tworzone przez ludzi, którzy nie mają o tym zielonego pojęcia...

A do tych, którzy mówią, że wybierają psa wyłącznie ze względu na charakter, a decydują się na konkretnego szczeniaka po pół godzinie: jasne, to tak samo, jak to, że faceci kochają biuściaste blondynki za ich „charakter”. A kobiety uwielbiają George’a Clooneya za jego inteligencję – aż dziwne, że to nie Patrick Modiano (literacki Nobel z 2014 roku) jest wielką gwiazdą ekranu.

Przetłumaczony francuski
    F
    Zgłoś

Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, przycinanie uszu i ogonów miało na celu wspieranie pracy i zdrowia psa.

Kocham psy, a moją szczególną pasją są beaucerony. Kiedy moje psiaki miały kopiowane uszy, nigdy, ale to nigdy nie miały problemów z zapaleniem ucha.

Od momentu, gdy zaczęły mieć uszy wiszące, zapalenia ucha ciągle powracają.

Przeciwnicy kopiowania uszu twierdzą, że to sprawia szczeniakowi ból, a dorosły pies nie chce potem, żeby dotykać go w okolicach uszu... to całkowita nieprawda. Nigdy nie widziałem, żeby szczeniak przez to cierpiał albo żeby pies miał traumę – w przeciwieństwie do tego, co dzieje się przy nawracających zapaleniach ucha.

Dodatkowo beauceron, jako pies pasterski, potrzebuje możliwości postawienia uszu, żeby móc łatwiej kierować stadem.

Faktycznie, pies z postawionymi uszami poprzez atawizm przypomina wilka – zarówno stadu, jak i zresztą ludziom. Innymi słowy, pilnowanie stada, ochrona i odstraszanie są dla takich psów znacznie trudniejsze.

Ten atawizm jest znany od zawsze; wystarczy poobserwować przy stadzie psa pasterskiego, który może postawić uszy, żeby się o tym przekonać.

Głupie przepisy tworzone przez ludzi, którzy nie mają o tym zielonego pojęcia...

A do tych, którzy mówią, że wybierają psa wyłącznie ze względu na charakter, a decydują się na konkretnego szczeniaka po pół godzinie: jasne, to tak samo, jak to, że faceci kochają biuściaste blondynki za ich „charakter”. A kobiety uwielbiają George’a Clooneya za jego inteligencję – aż dziwne, że to nie Patrick Modiano (literacki Nobel z 2014 roku) jest wielką gwiazdą ekranu.

Przetłumaczony francuski
    F
    Zgłoś

Hiszpania to kraj, w którym kopiowanie uszu jest dozwolone i nigdy nie było zakazane – jak widać, z tą całą Unią to tylko takie gadanie. Każdy weterynarz może tam bez przeszkód wykonać taki zabieg.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 33

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post