Poparzenie pokrzywą na opuszkach u psa

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Moja sunia poparzyła sobie opuszki pokrzywami. Piszczała i utykała przez kilka sekund. Mam konie, które trzymam w stadninie, a tam jest niestety sporo pokrzyw. Kiedy Kiss Cool (moja sunia) poparzyła te łapki, poczułam się zupełnie bezradna wobec jej bólu. Poza włożeniem jej łap do wody (tylko to przyszło mi wtedy do głowy), nie wiedziałam co robić. Jeśli macie jakieś dwie, trzy porady albo znacie jakąś maść, którą mogłabym zabierać ze sobą, dajcie znać. Biedne psisko, teraz aż boję się ją spuszczać ze smyczy.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

15 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Celine45
    Celine45 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Dla kolejnych osób, które znajdą się w takiej sytuacji...

Mój 3-miesięczny szczeniak wpadł wczoraj w pokrzywy. Obudził się 2 godziny później. Skakał wszędzie, nie mógł sobie znaleźć miejsca, wzdrygał się i płakał...

Zadzwoniłam do weterynarza na ostry dyżur. Odpowiedź: „nic nie da się zrobić, trzeba poczekać, aż przejdzie. Umyć łapki wodą z szarym mydłem. Zastosować Octenisept (środek odkażający). No i uspokajać psiaka, biorąc go na ręce, żeby przede wszystkim nie pozwolić mu się lizać, bo to tylko pogorszy sprawę”.

Mam nadzieję, że to komuś pomoże w przyszłości. Jeśli o mnie chodzi, to strasznie się bałam.

Przetłumaczony francuski
    Celine45
    Celine45 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Dla kolejnych osób, które znajdą się w takiej sytuacji...

Mój 3-miesięczny szczeniak wpadł wczoraj w pokrzywy. Obudził się 2 godziny później. Skakał wszędzie, nie mógł sobie znaleźć miejsca, wzdrygał się i płakał...

Zadzwoniłam do weterynarza na ostry dyżur. Odpowiedź: „nic nie da się zrobić, trzeba poczekać, aż przejdzie. Umyć łapki wodą z szarym mydłem. Zastosować Octenisept (środek odkażający). No i uspokajać psiaka, biorąc go na ręce, żeby przede wszystkim nie pozwolić mu się lizać, bo to tylko pogorszy sprawę”.

Mam nadzieję, że to komuś pomoże w przyszłości. Jeśli o mnie chodzi, to strasznie się bałam.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    No więc poczekałam do rana i opuchlizna z oka trochę zeszła, ale wycieka z niego coś białego (pewnie ropa). Byłam już u weterynarza i teraz muszę mu przemywać oko (pojechałabym wczoraj, ale nie wiedziałam, co robić i za późno odczytałam wasze wiadomości).
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

W takim przypadku konieczny jest weterynarz.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Próbowałam użyć soli fizjologicznej, ale on aż zapiszczał, a oko spuchło jeszcze bardziej. Bardzo się martwię, pomóżcie mi proszę!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

O tej porze powinno być już lepiej! Ale gdy problem dotyczy okolic oczu, to jedyne, co można zrobić, to obficie przemywać je solą fizjologiczną.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Mój maltańczyk był w ogrodzie i oparzył sobie oko pokrzywą. Nie piszczał, ale strasznie mu to spuchło, wygląda to jak podwójna powieka. Co mogę zrobić, żeby mu jakoś ulżyć w cierpieniu? Z góry dziękuję za pomoc.
    Przetłumaczony francuski
    Wolfman
    Wolfman Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Ten post wisi tu już 164 dni, moim zdaniem pies pewnie nie ma już tego problemu!!!!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Możesz utwardzić opuszki łap swojego psiaka jodyną, a w razie potrzeby na czas spacerów zakładać mu gumowe lub skórzane buciki. Na początku może w nich wyglądać trochę zabawnie, ale zwierzaki naprawdę szybko się do nich przyzwyczajają.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Tylko nie smaruj łapek żadnym kremem, bo to jeszcze bardziej je zmiękczy i będą przez to delikatniejsze. Ewentualnie jakaś woda toaletowa – może nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale z braku laku... Musisz znaleźć dziką cebulę, ona na dodatek nie jest trująca dla zwierzaków.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 15

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post