Poparzenie pokrzywą na opuszkach u psa
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Cześć,
Dla kolejnych osób, które znajdą się w takiej sytuacji...
Mój 3-miesięczny szczeniak wpadł wczoraj w pokrzywy. Obudził się 2 godziny później. Skakał wszędzie, nie mógł sobie znaleźć miejsca, wzdrygał się i płakał...
Zadzwoniłam do weterynarza na ostry dyżur. Odpowiedź: „nic nie da się zrobić, trzeba poczekać, aż przejdzie. Umyć łapki wodą z szarym mydłem. Zastosować Octenisept (środek odkażający). No i uspokajać psiaka, biorąc go na ręce, żeby przede wszystkim nie pozwolić mu się lizać, bo to tylko pogorszy sprawę”.
Mam nadzieję, że to komuś pomoże w przyszłości. Jeśli o mnie chodzi, to strasznie się bałam.
Cześć,
Dla kolejnych osób, które znajdą się w takiej sytuacji...
Mój 3-miesięczny szczeniak wpadł wczoraj w pokrzywy. Obudził się 2 godziny później. Skakał wszędzie, nie mógł sobie znaleźć miejsca, wzdrygał się i płakał...
Zadzwoniłam do weterynarza na ostry dyżur. Odpowiedź: „nic nie da się zrobić, trzeba poczekać, aż przejdzie. Umyć łapki wodą z szarym mydłem. Zastosować Octenisept (środek odkażający). No i uspokajać psiaka, biorąc go na ręce, żeby przede wszystkim nie pozwolić mu się lizać, bo to tylko pogorszy sprawę”.
Mam nadzieję, że to komuś pomoże w przyszłości. Jeśli o mnie chodzi, to strasznie się bałam.
W takim przypadku konieczny jest weterynarz.
Próbowałam użyć soli fizjologicznej, ale on aż zapiszczał, a oko spuchło jeszcze bardziej. Bardzo się martwię, pomóżcie mi proszę!
O tej porze powinno być już lepiej! Ale gdy problem dotyczy okolic oczu, to jedyne, co można zrobić, to obficie przemywać je solą fizjologiczną.
Możesz utwardzić opuszki łap swojego psiaka jodyną, a w razie potrzeby na czas spacerów zakładać mu gumowe lub skórzane buciki. Na początku może w nich wyglądać trochę zabawnie, ale zwierzaki naprawdę szybko się do nich przyzwyczajają.