Śluz i krew w kale

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Piszę ten post, żeby dowiedzieć się, czy Wasze psiaki miały kiedyś podobne objawy.

Wróciłam dziś w południe do domu i mojemu prawie 7-miesięcznemu dogowi argentyńskiemu dość głośno burczało w brzuchu. Naiwnie się tym nie przejęłam, myśląc, że jest po prostu głodny (już wcześniej zdarzało mu się, że mu burczało, ale fakt, nie aż tak głośno). Kiedy dałam mu miskę (dzielę mu posiłki), powąchał ją i odszedł, co w ogóle nie jest w jego stylu – on nigdy nie odmawia jedzenia. Potem wyszłam z nim na spacer, jak w każde południe przed powrotem do pracy, i wtedy wpadłam w wielką panikę: zamiast normalnej kupy, pojawił się śluz i krew – wielkością przypominało to trzy splunięcia (przepraszam za obrazowy opis) (rano załatwił się normalnie). Szybko zebrałam to, co mogłam i zadzwoniłam do weterynarza, żeby przyjęła mnie w trybie pilnym. Na miejscu: brak gorączki, pani weterynarz nie wyczuła żadnego ciała obcego, a zachowanie było „normalne” (Hatchi nawet trochę zaczepiał lekarkę). Podała mu proszek z kapsułek i dostałam dawki na wieczór oraz jutro rano (nie mam nazwy, dostałam je w woreczkach strunowych) oraz brązową pastę, która ma chronić ścianki jelit. Do jutra musi być na głodówce, a rano mamy wizytę kontrolną. Powiedziała mi, że mogę z nim normalnie wychodzić (na spacery, a nie tylko na szybkie siku), ale mam unikać kontaktu z innymi psami. Dodała też, że mogę wrócić do pracy, o ile nie wyjdę z niej bardzo późno (kończę o 16:30), ale żebym nie była zdziwiona, jeśli wieczorem znowu pojawi się ten śluz lub krew przez te leki, które mają go „oczyścić”. Przepraszam za ten mało składny styl, ale piszę z pracy i jak na złość mam urwanie głowy. Bardzo się martwię i chciałam zapytać, czy Wasze psy miały takie same objawy i co było dalej?

Dziękuję Wam bardzo

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • V
    Verinspirant1974 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry

Czy macie jakieś wieści?

Przetłumaczony francuski
    T
    Theresa Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Wizyta już umówiona.
    Przetłumaczony francuski
    D
    Del2244 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry

Diagnoza tamtego psa nie pomoże Panu/Pani dowiedzieć się, co dolega Pańskiemu psu. Bezpieczniej będzie skonsultować się z weterynarzem, aby nie dopuścić do rozwoju ewentualnej poważnej choroby.

Przetłumaczony francuski
    T
    Theresa Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, czy pamięta Pan/Pani, co powiedział weterynarz? Dokładnie to samo dzieje się z moim psem. Dziękuję.

Przetłumaczony francuski
    J
    Jungle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór, mój pies też miał luźne stolce z taką jasnoczerwoną krwią (niestrawioną). Dwa dni temu zdarzył mu się już taki epizod z krwią, ale potem bardzo szybko wszystko wróciło do normy i kupa była normalna. Jednak dzisiaj w nocy znowu zaczęło mu burczeć w brzuchu i prosił, żeby go wypuścić. Jak tylko wyszedł, przez 10 minut zajadał trawę, a potem zrobił rzadką kupę z krwią. Nie wiem już, co robić, czy ktoś z was był w podobnej sytuacji? Jak tylko zrobi się jasno, idę z nim do weterynarza. Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.
    Przetłumaczony francuski
    J
    Jungle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór, mój pies też miał rzadkie stolce z taką jasnoczerwoną krwią (niestrawioną). Jakieś dwa dni temu miał już taki epizod, ale potem bardzo szybko kupy wróciły do normy. Niestety tej nocy znowu zaczęło mu burczeć w brzuchu i prosił o wyjście na zewnątrz. Jak tylko wyszedł, przez 10 minut jadł trawę, a potem zrobił biegunkę z krwią. Nie wiem już, co robić, czy ktoś z was miał może podobną sytuację? Jak tylko wstanie dzień, od razu idę do weterynarza. Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.
    Przetłumaczony francuski
    V
    Valles Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Zapomniałem włączyć powiadomienia o odpowiedziach.
    Przetłumaczony francuski
    V
    Valles Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mój mały Jack Russell od zawsze był taki delikatny – już od 5. miesiąca życia, kiedy ktoś mi go oddał, żeby się go pozbyć. Ma skłonność do nawracającej kokcydiozy. W kale pojawia się śluz podbarwiony świeżą krwią. Nie ma gorączki. W niedzielę 14 kwietnia (mamy dziś 22) widział go weterynarz na dyżurze (zrobił RTG, badanie palpacyjne... powiedział, że to nic poważnego, bo piesek nie ma temperatury i jest żwawy). Kazał mi jednak sprawdzić go pod kątem kokcydiozy.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dobry wieczór! Jeśli pies ma śluz i trochę krwi w odchodach (stolcu, który bywa bardzo śmierdzący), nie zawsze musi to być coś bardzo groźnego. Może to być po prostu stan zapalny ścianek jelit. Stolce luźniejsze niż zwykle, o jaśniejszym kolorze (żółto-zielone) lub ciemniejsze (czarne), wodniste lub wyjątkowo cuchnące, to oznaki problemów z jelitami (lub innym narządem biorącym udział w trawieniu). Wizyta u weterynarza pomoże ustalić, w czym leży problem. W większości przypadków przyczyny biegunki są dość łatwe do wyleczenia. Możecie zajrzeć na te strony, żeby poczytać o objawach, takich jak wymioty, śmierdzące kupy, krew w kale, czy sytuacja, gdy pies nie chce jeść itp. Dowiecie się tam też, jakie badania się zleca i co może zrobić wasz weterynarz: https://www.passeportsante.net/fr/sante-animale/Fiche.aspx?doc=sang-dans-selles-chien oraz http://www.les-amis-des-animaux.be/Centre_de_documentation/conseil/Vivre-chien/diarrhee_chien.html. Miłego dnia!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Śluz w kale prawdopodobnie bierze się z jedzenia i z nietolerancji glutenu. Nawet jeśli dajesz swojemu psu suchą karmę, ona też może go zawierać – mowa o zbożach z glutenem (pszenica, jęczmień, owies, żyto), czyli tak samo jak w chlebie, makaronie, ciastkach czy mące. W karmach właściwie zawsze są jakieś zboża, a do tego mięso w nich zawarte często pochodzi od zwierząt karmionych paszami pełnymi zbóż i mączek. Sama się o tym przekonałam na przykładzie mojej suni – odkąd je tak jak my „bezglutenowo”, problem ze śluzem zniknął i psinka czuje się świetnie (zajęło mi to sporo czasu, zanim w ogóle na to wpadłam). No cóż, zwierzaki są jak my i też mogą nie tolerować glutenu.

W gotowych karmach można znaleźć dosłownie wszystko i rzadko kiedy są robione z najlepszych składników – zazwyczaj trafiają tam resztki, podroby, niesprzedane towary itp. itd.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 13

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post