Mój pies ciągle ściąga kaganiec...

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć

Moja suczka doga niemieckiego podczas spacerów cały czas drapie łapami kaganiec.

Potrafi nawet kłaść się na ziemi, żeby tylko spróbować go zdjąć. Boję się, że zrani sobie nos o chodnik, więc naprawdę mnie to martwi!

Co gorsza, ostatnio prawie wydłubała sobie oczy pazurami, próbując ściągnąć ten kaganiec.

Pomóżcie mi, co z tym zrobić? Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

15 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Wysłane przez Dogal 288 dni temu, yyy...

Przetłumaczony francuski
    M
    Mallia Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    No tak, potrzebujesz behawiorysty, żeby ogarnąć jego zachowanie. Moja ONka była identyczna, ale dzięki szkoleniu wszystko da się wypracować.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

U mnie to samo, mój pies też ciągle tak robił, strasznie to było irytujące. Więc kupiłam mu metalowy kaganiec i teraz jest o niebo lepiej!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No to jesteśmy w tej samej sytuacji. Ja chodzę do klubu i tam próbują rozwiązać ten problem. PS: Odpisałam na twoją wiadomość.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak braindamage, w sumie pomyślałem, że te jakieś 430 zł rocznie to i tak zawsze mniej niż behawiorysta, a do tego często można płacić w ratach (u mnie ta sama cena i możliwość płatności na raty), nie wiem, może u Ciebie dogal jest tak samo?

Jak nie będzie efektów w psiej szkole, to moim zdaniem nie ma wyjścia – tylko behawiorysta!!

Dowiedz się wszystkiego i daj nam znać....

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Zgadzam się z Tobą Tinker Bell, tyle że u nas szkoła dla psów kosztuje około 430 zł rocznie. W wielu miejscach pierwsze zajęcia są za darmo, więc zawsze możesz wypróbować Dogal, chyba że zupełnie mu nie ufasz w żadnej sytuacji – w takim przypadku radziłabym raczej pogadać z behawiorystą, tak jak zasugerował Wolf.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Wracając jednak do tematu! Niewiele da się zrobić, żeby pies tak po prostu polubił kaganiec. Może spróbuj mu dawać coś, co uwielbia, kiedy go zakładasz (np. kostkę sera albo kawałek parówki...). Tak jak pisała ninis, taki metalowy pewnie mniej by go drażnił.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Zapisz się do jakiegoś klubu dla psów!!! Czy ona zachowuje się tak od szczeniaka (od 2. miesiąca życia)? W jakim wieku ją adoptowałeś? Robi to ze strachu czy z agresji?

W takim klubie będzie miała kontakt z innymi psami i ludźmi, a na miejscu będą osoby, które Ci doradzą i pomogą. Ile lat ma Twoja dogżyca? A z kagańcem to często jest tak, że bardziej straszy on innych ludzi niż cokolwiek innego.

Poza tym możesz spróbować poprosić kogoś znajomego, żeby dołączył do Was podczas spaceru w umówionym miejscu. Przyprowadź tam sunię i pozwól jej powąchać tę osobę. Ważne, żeby Twój znajomy nie patrzył jej prosto w oczy. Kiedy zobaczysz, że Twoja psinka czuje się już lepiej, ta osoba może dać jej jakiegoś smaczka – dzięki temu mała zrozumie, że to przyjaciel, a nie potencjalne zagrożenie dla Ciebie. Musisz zapanować nad własnymi emocjami, żeby sunia nie wyczuła Twojego niepokoju; nie może poczuć, że się boisz. Pamiętaj, to tylko takie moje rady, nie jestem profesjonalistką. Na początku tych ćwiczeń dla bezpieczeństwa zostaw jej jednak kaganiec.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jeśli chcesz rozwiązać te problemy z zachowaniem, będziesz potrzebować pomocy profesjonalisty, bo samemu raczej nie dasz rady. Dog niemiecki to potężny pies – jeśli zajmiesz się tym na własną rękę i coś pójdzie nie tak, to może być słabo, bo przecież istnieje ryzyko, że ona kogoś ugryzie.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Twój kaganiec jest nylonowy i otwarty na końcu, zgadza się? Jeśli tak, to psiaki nie lubią tego typu kagańców, bo uciskają im nos. Kup lepiej taki "koszykowy".

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 15

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post