Mój pies ciągle ściąga kaganiec...
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Wysłane przez Dogal 288 dni temu, yyy...
U mnie to samo, mój pies też ciągle tak robił, strasznie to było irytujące. Więc kupiłam mu metalowy kaganiec i teraz jest o niebo lepiej!

No to jesteśmy w tej samej sytuacji. Ja chodzę do klubu i tam próbują rozwiązać ten problem. PS: Odpisałam na twoją wiadomość.
Tak braindamage, w sumie pomyślałem, że te jakieś 430 zł rocznie to i tak zawsze mniej niż behawiorysta, a do tego często można płacić w ratach (u mnie ta sama cena i możliwość płatności na raty), nie wiem, może u Ciebie dogal jest tak samo?
Jak nie będzie efektów w psiej szkole, to moim zdaniem nie ma wyjścia – tylko behawiorysta!!
Dowiedz się wszystkiego i daj nam znać....
Zapisz się do jakiegoś klubu dla psów!!! Czy ona zachowuje się tak od szczeniaka (od 2. miesiąca życia)? W jakim wieku ją adoptowałeś? Robi to ze strachu czy z agresji?
W takim klubie będzie miała kontakt z innymi psami i ludźmi, a na miejscu będą osoby, które Ci doradzą i pomogą. Ile lat ma Twoja dogżyca? A z kagańcem to często jest tak, że bardziej straszy on innych ludzi niż cokolwiek innego.
Poza tym możesz spróbować poprosić kogoś znajomego, żeby dołączył do Was podczas spaceru w umówionym miejscu. Przyprowadź tam sunię i pozwól jej powąchać tę osobę. Ważne, żeby Twój znajomy nie patrzył jej prosto w oczy. Kiedy zobaczysz, że Twoja psinka czuje się już lepiej, ta osoba może dać jej jakiegoś smaczka – dzięki temu mała zrozumie, że to przyjaciel, a nie potencjalne zagrożenie dla Ciebie. Musisz zapanować nad własnymi emocjami, żeby sunia nie wyczuła Twojego niepokoju; nie może poczuć, że się boisz. Pamiętaj, to tylko takie moje rady, nie jestem profesjonalistką. Na początku tych ćwiczeń dla bezpieczeństwa zostaw jej jednak kaganiec.
Jeśli chcesz rozwiązać te problemy z zachowaniem, będziesz potrzebować pomocy profesjonalisty, bo samemu raczej nie dasz rady. Dog niemiecki to potężny pies – jeśli zajmiesz się tym na własną rękę i coś pójdzie nie tak, to może być słabo, bo przecież istnieje ryzyko, że ona kogoś ugryzie.
Twój kaganiec jest nylonowy i otwarty na końcu, zgadza się? Jeśli tak, to psiaki nie lubią tego typu kagańców, bo uciskają im nos. Kup lepiej taki "koszykowy".