Dlaczego mały szczeniak ssie swoich braci?

Eric56500
Eric56500 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś
Dobry wieczór, piszę do Was, bo mam pewne pytanie. Moje szczeniaki mają 10 dni, urodziły się 21.08.2019. Mam 4 pieski i jedną suczkę. Maluchy są w świetnej formie, ładnie piją mleko matki i przybierają na wadze. Problem polega na tym, że często przyłapuję suczkę na tym, jak ssie siusiaki swoich braci, mimo że samce nie robią tego między sobą. Chciałam zapytać, dlaczego ona tak robi? Czy to częste zjawisko u takich małych szczeniaków? I czy jest to groźne dla piesków, a jeśli tak, to co powinnam zrobić?
Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, mamy podobny problem, z tym że nasze szczeniaki – 2 pieski i 5 suczek – mają teraz 5 tygodni i też zaczęliśmy już wprowadzać stały pokarm. To dość uderzające, bo jak tylko mogą, to ssą się nawzajem. Nie wiemy już, co robić? To staffy, więc nie jest to mała rasa. Dzięki za wasze odpowiedzi.

Dzień dobry, to nie jest żaden problem, nie martwcie się – dla mnie to zachowanie jest całkiem normalne. Pamiętam, jak pojechaliśmy do hodowczyni odwiedzić szczeniaki (nie żeby je odebrać, tylko po prostu pooglądać, bo swojego malucha wzięłam, jak miał 3,5 miesiąca), które miały wtedy półtora miesiąca i robiły dokładnie to samo. Zapytaliśmy o to hodowczynię i powiedziała nam, że w większości miotów, które miała, praktycznie wszystkie tak robiły. To naturalne... a to nie są małe psy, tylko golden retrievery.

Przypominam sobie też suczkę (miks owczarka niemieckiego z malinois) u stróża z okolicy. Urodziła małe i codziennie przynosiłam jej karmę, żeby mogła coś zjeść (pan nie miał zbyt dużo pieniędzy i robił, co mógł, żeby ją wykarmić). Dzień po dniu szczeniaki ssały inne szczeniaki. Zadzwoniliśmy do weterynarza, żeby dopytać i zrobić im przegląd, i pani wet powiedziała nam, że to normalne.

Przetłumaczony francuski
    T
    Tessa_fr Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, Mamy podobny problem, tylko że u nas szczeniaki – 2 pieski i 5 suczek – mają już 5 tygodni. Też zaczęliśmy już wprowadzać im stałe jedzenie. To dość uderzające, bo jak tylko mogą, to nawzajem się ssą. Nie wiemy już, co robić? To staffy, więc nie jest to mała rasa. Dzięki za wasze odpowiedzi.
    Przetłumaczony francuski
    B
    Bangdji Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Nigdy nie miałam szczeniaka, ale nie uważam, żeby to zachowanie było nienormalne. Myślę po prostu, że maluchy są jeszcze zbyt małe, żeby odróżnić sutek mamy od czegoś innego – widzą coś małego wystającego na brzuszku i myślą, że to właśnie on.

Albo jest to po prostu sposób na uspokojenie się, bo ssanie kojarzy się szczeniakowi z poczuciem bezpieczeństwa, domowym ciepłem i chwilami czystego szczęścia...

Kiedy moja sunia była jeszcze mała (miała 2,5 miesiąca), ssała mój palec albo uszy swoich psich kumpli 😅

To trochę jak z kotami, które ugniatają brzuch mamy podczas ssania i zachowują to radosne zachowanie jako dorosłe zwierzaki, kiedy „depczą” łapkami z zadowolenia podczas głaskania.

Przetłumaczony francuski
    S
    Stefetinabby Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Też mam ten sam problem... Na 5 piesków, dwa ssą siusiaki swoim braciom. Mają 18 dni. Odciągam je i przystawiam do sutków mamy. Zastanawiam się, czy ona ma wystarczająco dużo mleka, żeby wykarmić całą tę gromadkę...
    Przetłumaczony francuski
    Eric56500
    Zgłoś
    Tak, dzięki, ale problem w tym, że ona i tak próbuje ssać, nawet jak już napije się mleka od mamy, która wcale jej nie odgania. Kiedy tylko przytuli się do braci, wystarczy chwila, że się nakręci i hop, znowu trochę possie, a nas nie ma przy nich cały czas, żeby ją upilnować.
    Przetłumaczony francuski
    Eric56500
    Zgłoś

A jednak ładnie pije ze smoczka i dobrze przybiera na wadze.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Cześć,

Wygląda na to, że to zachowanie zastępcze: suczka ssie inny obiekt, bo nie może znaleźć sutka. Najlepiej będzie więc przystawiać ją z powrotem do mamy, tak jak czytałam wcześniej.

Musisz poobserwować, czy to ona ma problem z odnalezieniem sutka (u 10-dniowego malucha zmysły są jeszcze bardzo słabo rozwinięte), czy może to matka odrzuca suczkę. W takiej sytuacji trzeba będzie pomyśleć o wprowadzeniu karmienia preparatem mlekozastępczym.

Rzeczywiście, może to doprowadzić do podrażnienia penisa u samca, więc lepiej unikać takich zachowań i znaleźć rozwiązanie. Możesz oczywiście porozmawiać o tym ze swoim weterynarzem, żeby dostać więcej wskazówek.

Mam nadzieję, że pomogłam,

Amélie

Przetłumaczony francuski
    Eric56500
    Zgłoś
    No i nie siedzę przy miocie 24/7, więc nie mogę ich cały czas pilnować, chociaż bardzo bym chciała 😉
    Przetłumaczony francuski
    Eric56500
    Zgłoś
    Tak, zgadzam się, to nie jest najlepszy pomysł, żeby ją oddzielać, ale nie chcę, żeby uszkodziła siusiaki swoim braciom. Tym bardziej że powiedziano mi, że to niefajnie, że tak robi. Zresztą pewnie niedługo przestanie – otworzyła już oczy, więc zacznie powoli ogarniać.
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ona musi zostać ze swoją mamą! Ten weterynarz daje jakieś dziwne rady, tak młody szczeniak powinien być jeszcze w swoim rodzinnym gnieździe.

To pewnie nic strasznego, że myli sutek matki z siusiakiem swoich braci.

Jak tak się dzieje, to po prostu ją weź i przystaw z powrotem do mamy.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 13

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post