Eurasier dla mnie?

L
Lacurieuse Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej wszystkim!

Jak wielu z was wie, jestem studentką i kiedy wyprowadzę się od rodziców, planuję wziąć suczkę, która będzie już tylko moja, gdy tylko będę mogła sobie na to pozwolić (czyli na drugim roku magisterki, kiedy będę miała płatne praktyki, albo w mojej pierwszej pracy).

Sporo czytam o różnych możliwościach.

Zastanawiam się nad adopcją ze stowarzyszenia, ale pies rasowy też mnie mocno kusi.

Zakochałam się w charakterze goldena: super towarzyski (psy, koty, dzieci), lubi spacery, ale nie musi ciągle wszędzie biegać, no i umówmy się – ma przesłodki pyszczek. Do tego dobrze wraca na zawołanie, jeśli się go tego nauczy, ogólnie całkiem nieźle słucha i nie ma silnego instynktu łowieckiego (panikuję, gdy tylko Hava oddala się za bardzo, żeby gonić cienie, więc nie chcę niczego więcej).

Kilka dni temu trafiłam na inną rasę, która skradła moje serce: eurasier!

Wydaje się spełniać moje kryteria i jest nieco mniejszy (chcę suczkę), co dla mnie jest plusem. Co prawda nie zamierzam startować z tym psem w zawodach posłuszeństwa, ale to nie jest to, czego szukam.

Dla przypomnienia:

Chcę zostać nauczycielką w liceum, więc nie będę znikać na całe dnie. Przynajmniej przez pierwsze dwa lata będziemy mieszkać w bloku, ale mam nadzieję, że szybko uda mi się mieć chociaż mały ogródek (dla mnie to też wygoda). Uwielbiam spacerować – mieszkając w domu, poświęcam na to około 1,5 godziny dziennie, często więcej, ale trzymajmy się tego czasu. W mieszkaniu to będą minimum 2 godziny. Będę miała kota, który akceptuje psy. Chcę towarzysza życia, którego będę mogła dobrze wychować.

Chciałabym po prostu poznać wasze opinie, może ktoś z was miał kontakt z tymi psami? To, co czytam, bardzo mi się podoba. Dzięki wszystkim!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

28 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dwa eurasiery mojego klienta nie mają żadnych problemów z przywołaniem, spaceruje z nimi bez smyczy.
    Przetłumaczony francuski
    F
    Frederic216 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie znam się na tym najlepiej i szczerze mówiąc, gubię się w tych wszystkich typach i wielkościach „dostępnych na rynku”. Chyba buldogi pasują do tych kryteriów, co nie? Trzeba je po prostu polubić, ale mam wrażenie, że wszyscy właściciele bez wyjątku są nimi zachwyceni.

Jeśli zależy Ci na dobrym przywołaniu, to teriery i rasy myśliwskie odpadają... zostają owczarki i psy pasterskie, ale wiele z nich jest trochę zbyt aktywnych, zwłaszcza te średniej wielkości 😁

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

A może owczarek szkocki collie?

Spokojny, kochany i nieco mniejszy (suczki ważą tak 18-20 kg).

Znam dwóch braci: Newtona i Mozarta – szczerze mówiąc, cały czas chodzą za swoją pańcią krok w krok, chwila szaleństwa na spacerze i to w zasadzie tyle...

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Znam jednego eurasiera u znajomych, którzy od zawsze mają psy... i powiem wam, że totalna udręka to u nich właśnie przywołanie!

No właśnie tego się najbardziej obawiam.

Już o tym rozmawialiśmy, ale naprawdę uważam, że brakuje takiej rasy średniej wielkości (tak między 15 a 25 kg maks), która by się całkiem dobrze słuchała, nie miała silnego instynktu łowieckiego, była przyjazna dla każdego i miała zapotrzebowanie na ruch na sensownym poziomie (coś w stylu goldena)...

Przetłumaczony francuski
    F
    Frederic216 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Znam jednego eurasiera u znajomych, którzy od zawsze mają psy... i powiem wam, że największa masakra to u nich przywołanie!

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś
    Wspominam o tym instynkcie łowieckim, bo czytałem, że te psy bywają wykorzystywane jako psy gończe za zwierzyną, również tą postrzeloną. Ale może to nieprawda, nie wiem – dopiero robię rozeznanie. Szukam po prostu fajnego psa, dobrego towarzysza na spacery, który nie będzie się za bardzo oddalał i nie będzie TEŻ przesadnie aktywny. Zależy mi na kimś, kto łatwo odnajdzie się w różnych sytuacjach, które nas razem spotkają. Jasne, wiem, że duża część sukcesu to wychowanie, ale genetyka też robi swoje. Poziom aktywności goldena – to jedna z ras, które znam najlepiej – w zupełności mi odpowiada. Największym problemem jest jednak jego wielkość. Boję się, że w moim przyszłym mieszkaniu będzie mu za ciasno, no i te podróże... Nie wiem jeszcze, czy będę czasem jeździć pociągiem, czy nie. W każdym razie chciałbym mieć kilka opcji do wyboru. Jeśli chodzi o szczekanie, to kiedy mieszkaliśmy w bloku, mieliśmy do czynienia z tyloma szczekliwymi psami... Naprawdę nie chcę fundować czegoś takiego innym. Nie cierpię być uciążliwy dla otoczenia. Będę dalej szukać informacji, skoro nikt inny nie zna tych psów, a decyzję podejmę później. Wolę zacząć wcześniej, żeby na spokojnie zastanowić się, jaki psiak będzie dla mnie najbardziej odpowiedni.
    Przetłumaczony francuski
    C
    Caroline-eg Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Fiński pies lapoński to nie pies myśliwski, tylko pasterski. Czy jest bardziej sportowy? Raczej nie, to dosyć spokojny owczarek, a nawet rzekłbym, że trochę „klucha”. Nie ma już za bardzo instynktu do pracy, traktuje się go głównie jako psa do towarzystwa. W każdym razie na pewno nie jest bardziej aktywny niż golden. Czy bardziej szczekliwy? Te, które poznałem, wcale takie nie były, choć sporo psów ras pierwotnych, nawet jeśli nie stróżują, ma po prostu potrzebę „pogadania” ze swoim właścicielem.

Zresztą najlepiej zrobisz, jak podpytasz samych hodowców. Tylko uważaj, żeby nie uznać eurasiera za typowego kanapowca – to nie buldog francuski ani chow chow. Jest spokojny, ale na pewno nie leniwy.

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś
    Na razie mieszkam w Seine-et-Marne, ale będę się przeprowadzać na studia i jeszcze nie wiem dokładnie, gdzie mnie rzuci (pewnie Caen albo Poitiers). W każdym razie nie ma tam jakichś wielkich upałów. Patrzyłam też na lapphunda, ale wydaje mi się bardziej myśliwski, sportowy (nie wiem dokładnie jak bardzo) i szczekliwy... a do mieszkania w bloku to naprawdę nie jest coś, czego szukam. Eurasier: pochodzi podobno od szpica niemieckiego, samoyeda i chow chow! Niektóre linie są bardziej w typie samoyeda niż inne i to właśnie te najbardziej mi się podobają. Właśnie znalazłam na Instagramie super dziewczynę, która opowiedziała mi o swojej 3-letniej suni i o wszystkich psiakach, które spotyka na wystawach. Zdecydowanie poleciła mi swoją hodowlę. Jej suczka jest przepiękna, a hodowla wygląda niesamowicie! To trop, który muszę koniecznie sprawdzić!
    Przetłumaczony francuski
    Ratonlaveur
    Ratonlaveur Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Wiem, że sierść też chroni, ale pamiętam Yuki zeszłego lata i wydawało mi się, że cierpiała znacznie bardziej niż inne psiaki, dlatego o tym wspomniałam. W takim razie po prostu zapomnijmy o tamtym zdaniu.
    Przetłumaczony francuski
    C
    Caroline-eg Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Sierść chroni przed upałem, to nie jest płaszcz, który pies na siebie zakłada. Bokser będzie bardziej cierpiał z powodu gorąca niż pies północny. Mam północniaka na południu i latem wychodzę z nim na spacery wcześnie rano i późno wieczorem. Tak samo na Antylach – nie zapominajcie, że w niektórych krajach północnych amplituda temperatur między zimą a latem jest ogromna, a na Syberii widywano już nawet 37 stopni. Wcale nie tak rzadko temperatura latem przekracza tam 25 stopni. To nie długość sierści decyduje o tym, czy pies źle znosi upał, przestańmy powielać ten mit. Szczególnie że często myślimy na odwrót o psach krótkowłosych, którymi bywają molosy – a to właśnie przy nich trzeba zachować większą ostrożność. Dużo bezpieczniej jest mieć północniaka na południu niż mastifa.

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 28

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post