Eurasier dla mnie?

L
Lacurieuse Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej wszystkim!

Jak wielu z was wie, jestem studentką i kiedy wyprowadzę się od rodziców, planuję wziąć suczkę, która będzie już tylko moja, gdy tylko będę mogła sobie na to pozwolić (czyli na drugim roku magisterki, kiedy będę miała płatne praktyki, albo w mojej pierwszej pracy).

Sporo czytam o różnych możliwościach.

Zastanawiam się nad adopcją ze stowarzyszenia, ale pies rasowy też mnie mocno kusi.

Zakochałam się w charakterze goldena: super towarzyski (psy, koty, dzieci), lubi spacery, ale nie musi ciągle wszędzie biegać, no i umówmy się – ma przesłodki pyszczek. Do tego dobrze wraca na zawołanie, jeśli się go tego nauczy, ogólnie całkiem nieźle słucha i nie ma silnego instynktu łowieckiego (panikuję, gdy tylko Hava oddala się za bardzo, żeby gonić cienie, więc nie chcę niczego więcej).

Kilka dni temu trafiłam na inną rasę, która skradła moje serce: eurasier!

Wydaje się spełniać moje kryteria i jest nieco mniejszy (chcę suczkę), co dla mnie jest plusem. Co prawda nie zamierzam startować z tym psem w zawodach posłuszeństwa, ale to nie jest to, czego szukam.

Dla przypomnienia:

Chcę zostać nauczycielką w liceum, więc nie będę znikać na całe dnie. Przynajmniej przez pierwsze dwa lata będziemy mieszkać w bloku, ale mam nadzieję, że szybko uda mi się mieć chociaż mały ogródek (dla mnie to też wygoda). Uwielbiam spacerować – mieszkając w domu, poświęcam na to około 1,5 godziny dziennie, często więcej, ale trzymajmy się tego czasu. W mieszkaniu to będą minimum 2 godziny. Będę miała kota, który akceptuje psy. Chcę towarzysza życia, którego będę mogła dobrze wychować.

Chciałabym po prostu poznać wasze opinie, może ktoś z was miał kontakt z tymi psami? To, co czytam, bardzo mi się podoba. Dzięki wszystkim!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

28 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Ratonlaveur
    Ratonlaveur Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Eurasier z wyglądu bardzo przypomina samoyeda, więc nic dziwnego, że od razu skradł serce! W jakim regionie mieszkasz? Pies z taką ilością futra na południu może dość mocno męczyć się w upałach. Poza tym te psiaki z charakteru wydają się naprawdę super.

Na pewno możesz dołączyć do jakiejś grupy dla właścicieli tej rasy na Facebooku, członkowie na pewno odpowiedzą na wszystkie Twoje pytania :)

Przetłumaczony francuski
    C
    Caroline-eg Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli jednak chcesz rozejrzeć się za psem pierwotnym, który byłby chyba najprostszy w wychowaniu, to warto pomyśleć o fińskim laponhundzie. Nie wymaga on aż tyle ciągłej pracy, co niektóre rasy pasterskie.

Ten jest akurat sporo mniejszy od goldena. Golden i eurasier mają podobny wzorzec, jeśli chodzi o wzrost, choć eurasier jest pewnie nieco krótszy, a przez to lżejszy, ale ma za to więcej sierści. Więc gabarytowo wychodzi podobnie. Faktycznie, problemem modnych ras bywa czasem to, że ludzie chcą mieć jak największego i najpotężniejszego psa – goldeny są tego świetnym przykładem, bo wiele psów z linii wystawowych wykracza poza wzorzec. Ja osobiście wolę budowę goldena użytkowego, który jest bardziej atletyczny.

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś
    Myślę przede wszystkim, że w przypadku ras pierwotnych podchodzimy do problemu od złej strony. Często myli się łatwość uczenia się komend z łatwością wspólnego życia. Warto zauważyć, że choć husky nie zostaje daleko w tyle, to obecnie schroniska są pełne owczarków belgijskich malinois – a nie ma psa, który łatwiej uczyłby się komend niż maliniak, może z wyjątkiem bordera. I nie, to nie zawsze ta ich ogromna aktywność jest problemem u tych ras. Jeśli chodzi o eurasiera, to faktycznie nie jest to pies pracujący, więc ma mało instynktu, czy to łowieckiego, czy pasterskiego. Sama nauka przywołania nie jest jakoś specjalnie skomplikowana. Eurasier to w dodatku całkiem pojętny pies. Są na przykład eurasiery, które uwielbiają dog dancing. Ale w przeciwieństwie do maliniaka czy owczarka australijskiego, one nie czują ciągłej potrzeby wykonywania komend jedna po drugiej. Pułapką jest zmienianie chwil relaksu, kiedy pies może odetchnąć, węszyć czy się bawić, w sesję szkoleniową przez przywoływanie go co dwie minuty. Znałam kiedyś super posłusznego eurasiera, który w ogóle nie nosił smyczy, a jego właściciel był niemy. Więc oczywiście uczymy przywołania, ale przede wszystkim od małego uczymy naturalnego podążania za opiekunem, żeby nie musieć wołać psa co chwilę na spacerze. Jak zawołasz eurasiera 10 razy, to w pewnym momencie, nawet ze smaczkiem w ręku, powie ci „daj mi spokój” i zajmie się swoimi sprawami. Jeśli nauczysz swojego eurasiera naturalnego podążania, nie będziesz musiał go wołać częściej niż 3-4 razy na spacerze i wszystko powinno być w porządku. Rasy pierwotne nie są trudnymi psami, ale nie można ich na co dzień zamęczać powtarzanymi w kółko komendami. To nie znaczy, że nie mamy ich niczego uczyć albo nie uprawiać z nimi psich sportów, takich jak dog dancing, tropienie użytkowe, agility czy canicross (no, to ostatnie bardziej dla ras zaprzęgowych) itd. One lubią się uczyć i uprawiać sport, zwłaszcza jeśli w grę wchodzą smaczki. Trzeba je jednak nauczyć posłuszeństwa bez zasypywania ich poleceniami co 5 minut. O ile maliniak będzie w siódmym niebie, o tyle eurasier już niekoniecznie. Z drugiej strony, nie należy widzieć w tym problemu – mieć psa, który nie potrzebuje ciągłej nauki i myślenia przez 12 godzin na dobę, to wcale nie jest taka zła rzecz. Osobiście jestem przekonana, że to właśnie jeden z powodów, dla których maliniaki tak często lądują w schroniskach.
    Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Właściciel tych psiaków to jeden z moich klientów. Ma małe dziecko i niedawno przeprowadzili się z wielkiej willi za miastem do mieszkania w bloku. Wyprowadza je do parku obok siebie i mówi, że im to w zupełności wystarcza (czasem go mijam, jak biegam w tamtej okolicy, i przy okazji nieźle się ze mnie nabija przez te moje dwa wariaty). Zresztą te jego psy nie wyglądają na zbyt skore do zabawy... no ale cóż, tylko ich mijam 😂
    Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

@Caroline-Eg tak, to czego najbardziej się obawiam przy północniakach, to przywołanie, ale z tego co widziałam, on ma bardzo słaby instynkt łowiecki, o ile w ogóle go ma, więc powinno być znacznie prościej!

Wyczytałam też, że budzi respekt swoim wyglądem, mimo że mało szczeka i nie jest agresywny. To dla mnie pocieszające, kiedy spaceruję po ciemku...

Hava na dworze kompletnie ignoruje ludzi, a nawet jeśli nie, to i tak nie daje się głaskać, mimo że zna większość właścicieli od szczeniaka! Zupełnie mi to nie przeszkadza, wręcz przeciwnie – mam pewność, że to za mną idzie, a nie za kimś innym 😂

Moje otoczenie jest naprawdę obyte z psami, nigdy nie zostawiamy dzieci samych z psami ani nie pozwalamy im ich męczyć. Zabawa – owszem, głaskanie – jeśli pies chce, ale to wszystko.

Ja szukam raczej suczki (mam dużą preferencję, jeśli chodzi o charakter), a 20-22 kg wydaje mi się idealne, choć trochę więcej też by mi nie przeszkadzało.

Nie wiem, czy znasz może jakieś fora o eurasierach (albo coś w tym stylu?), żeby dowiedzieć się czegoś więcej, jeśli nikt tutaj nie zna tej rasy... wiem, że jest rzadka.

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Znam tylko jedną rodzinę z dwoma eurazierami (matka i syn). Po zmianie pracy mieszkają teraz w mieszkaniu i z tego co widzę, dają radę. Chociaż wydają mi się większe od goldenów, które znam...

Według wzorca suczka waży od 20 do 26 kg, więc to na pewno przez futro wydają się większe! Suczki goldenów, które spotykam, ważą zazwyczaj między 28 a 32 kg... więc euraziery powinny być jednak mniejsze.

Chciałabym przyzwyczaić mojego psiaka do wszelkich możliwych sytuacji i to naprawdę super, że te, które znasz, tak łatwo się przystosowały.

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Eurasier to rasa, na którą osobiście też zachorowałem i to będzie pewnie mój następny pies.

To całkiem elastyczny psiak, choć mistrzem posłuszeństwa raczej nigdy nie zostanie – jak u wielu psów pierwotnych, bezmyślne powtarzanie komend to nie ich bajka, ale są stosunkowo grzeczne. Instynkt stróża po szpicu, radosna natura samojeda i spokój chow chow sprawiają, że to naprawdę super rasa.

Trzeba tylko przypilnować dobrej socjalizacji, bo niektóre bywają zdystansowane wobec obcych. Samo w sobie to nie problem, ale ważne, żeby ten dystans nie był podszyty lękiem. Eurasiery rzadko kiedy wylewnie witają nieznajomych, co pewnie mają po chow chow. Dlatego goście, a zwłaszcza dzieciaki, nie powinni ich traktować jak pluszaki.

Jeśli chodzi o wielkość, to u eurasierów bywa z tym różnie. Ja szukam też psa, który trochę postraszy samym wyglądem, więc pewnie będę celował w samca po dużych rodzicach, żeby miał te 60 cm w kłębie i ważył około 30 kg. Ale zdarzają się suczki po 25-26 kg, a są nawet i maluchy po 20-22 kg. Wszystko zależy od rodziców. Uważam, że eurasier, podobnie jak owczarek australijski, ma bardzo zróżnicowane gabaryty. Niektóre będą robić spore wrażenie, a inne dużo mniejsze.

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Znam tylko jedną rodzinę z dwoma eurasierami (matką i synem). Po zmianie pracy mieszkają teraz w mieszkaniu i najwyraźniej dają radę. Chociaż wydają mi się większe niż goldeny, które znam...

Przetłumaczony francuski
  • 28 komentarzy na temat 28

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post