Kastracja i opatrunek
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Jak mają opatrunki z plastrem, to odklejam je powoli, nasączając olejkiem ze słodkich migdałów...
Ale u mnie faktycznie nie było żadnego opatrunku przy kastracji... (w przypadku moich 3 psów...)
No to z mojego małego doświadczenia... u moich kotek po prostu poczekałam, aż same to sobie zdejmą... na psie jeszcze nie próbowałam...
Może mam dla Ciebie radę, która zadziałała u całej mojej gromadki po sterylizacji. Jak wygląda ten opatrunek? Kiedy sterylizowałam psy i koty, weterynarz zakładał im tzw. opatrunek amerykański – szary, a na to gazę i plaster weterynaryjny, który trzyma się niesamowicie mocno i ma dziurki po bokach. Krótko mówiąc: straszna męczarnia, żeby to ściągnąć!
Ale udało mi się zdjąć ten dziurkowany plaster. Jest na to świetny sposób – eter. Trzeba nasączyć nim plaster (na tych klejących brzegach) i bardzo powoli go odrywać, dobrze przytrzymując przy tym skórę. Reszta opatrunku odejdzie już sama! Z tego co pamiętam, weterynarz wypisał mi na niego receptę, ale możesz spróbować zapytać w aptece – jak wyjaśnisz sytuację, to może Ci go sprzedadzą. Samo namaczanie opatrunku nic nie da, jedyny sposób na pozbycie się takiego plastra od weta to właśnie eter (przerabiałam to już 4 razy).
Powodzenia!
U mojego psa akurat nie było opatrunku po kastracji, ale u kotki przy sterylizacji już tak. Nie byłam w stanie zdjąć go sama. Doradzano mi, żeby namoczyć brzegi, ale to nic nie dało. Skończyło się na powrocie do weterynarza, żeby nie sprawiać jej bólu. Ostatecznie wet okazał się mniej delikatny ode mnie i mała aż wrzasnęła.
Zazwyczaj zdejmuje się go po kilku dniach, więc radzę Ci zadzwonić do Twojego weterynarza – powinien Ci powiedzieć, co i jak. Nie trzymaj go zbyt długo, bo opatrunek się brudzi i potem robi się z niego siedlisko bakterii.
4 komentarzy na temat 4