Blizny po sterylizacji

Jessicagc
Jessicagc Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry lub dobry wieczór, naprawdę chciałabym poznać waszą opinię. 26 lutego wysterylizowałam moją suczkę. Muszę zaznaczyć, że z natury jestem dość lękową osobą i jej blizna nie daje mi spokoju – widzę zaczerwienienie i sporą „gulkę”, ale nie wydaje mi się, żeby był tam jakiś stan zapalny czy nieprzyjemny zapach... Jak myślicie, czy mam powody do niepokoju i powinnam pędzić prosto do weterynarza, czy mogę poczekać do 5 marca na zdjęcie szwów i kontrolę? Załączam 1-2 zdjęcia. Z góry bardzo, bardzo dziękuję!!

Blizny po sterylizacji

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

7 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Jessicagc
    Jessicagc Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, szwy po sterylizacji zdejmuje się zazwyczaj po 10–15 dniach. Twoja suczka prawdopodobnie otrzymywała leki przeciwzapalne przez 5 dni po zabiegu, co miało zapobiec bólowi, ale lekki stan zapalny w okolicy rany jest zupełnie normalny. W takim przypadku objawia się on lekkim uwypukleniem. To najprawdopodobniej właśnie to, co tutaj widzisz. Może Twoja suczka mogła nosić opatrunek odrobinę dłużej, ale moim zdaniem rana wygląda świetnie. Szycie jest bardzo staranne, a obrzęk niewielki. Według mnie nie masz się czym martwić i możesz spokojnie poczekać na wizytę kontrolną i zdjęcie szwów. Trzeba tylko dopilnować, żeby do tego czasu nosiła kołnierz i żeby nie miała zbyt dużo aktywności fizycznej. Mam nadzieję, że udało mi się Cię uspokoić. Pozdrawiam serdecznie, Zachary.

Dziękuję Ci z całego serca, naprawdę bardzo dziękuję za odpowiedź! Życzę Ci wspaniałego dnia!!

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

szwy po sterylizacji zdejmuje się zazwyczaj po 10–15 dniach. Twoja suczka pewnie dostawała leki przeciwzapalne przez 5 dni po zabiegu, co miało zapobiec bólowi, ale lekki stan zapalny w okolicy rany to zupełnie normalna sprawa. W takim przypadku objawia się on delikatnym uwypukleniem – i to pewnie właśnie to, co widzisz.

Może i suczka mogła ponosić opatrunek nieco dłużej, ale moim zdaniem rana wygląda super. Szycie jest wykonane bardzo porządnie, a to uwypuklenie jest niewielkie. Według mnie nie masz się czym martwić i możesz spokojnie poczekać na wizytę kontrolną i zdjęcie szwów. Trzeba tylko pilnować, żeby do tego czasu nosiła kołnierz i nie miała zbyt dużej aktywności fizycznej.

Mam nadzieję, że trochę Cię uspokoiłem.

Pozdrawiam serdecznie,

Zachary.

Przetłumaczony francuski
    Celine45
    Celine45 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, Blizna ładnie wygląda. Okla też miała taką gulę. To był po prostu płyn, który zebrał się przez stan zapalny, bo mała wszędzie biegała... musiałam bardzo pilnować, żeby za bardzo nie szalała. Samo się wchłonęło, ale zajęło to kilka tygodni.
    Przetłumaczony francuski
    Tosca17
    Tosca17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Wydaje mi się, że Tosca miała taką małą gulkę i sama zniknęła. Blizna wygląda naprawdę ładnie, ale w razie wątpliwości po prostu przedzwoń do weterynarza – to w końcu część opieki pooperacyjnej.
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Trudno mi powiedzieć, bo Génésys miała opatrunek przez 15 dni, a jak go zdjęliśmy, wszystko wyglądało bardzo ładnie. Tak, jeśli masz wątpliwości, wyślij zdjęcie weterynarzowi.
    Przetłumaczony francuski
    B
    Bangdji Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

U mnie wizyty kontrolne po sterylizacji są darmowe i terminy są szybkie. Jeśli ma Pani wątpliwości, to dlaczego nie sprawdzić tego u weterynarza?

Blizna wygląda ładnie, widzę to lekkie zgrubienie, o którym Pani wspomina. Nie wiem, czy to normalne (to logiczne, że to miejsce jest w stanie zapalnym), czy może pod spodem zrobiły się jakieś krwiaki (proszę się nie martwić, moja suczka też je miała przy swojej sterylizacji, to nic groźnego, po prostu jest to upierdliwe – konieczny jest wtedy ścisły odpoczynek), czy jeszcze coś innego.

Przetłumaczony francuski
    D
    Del2244 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Chyba pomyliły Ci się miesiące, co? 😉

Blizna wygląda naprawdę bardzo ładnie.

Dopóki nic się nie sączy ani nie robi się żadna duża, miękka gula, nie ma się czym martwić.

Przetłumaczony francuski
  • 7 komentarzy na temat 7

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post