Boubou zjadł podpaskę...

Tityswood
Tityswood Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć kochani!

Wracam na forum, żeby podzielić się moją dzisiejszą katastrofą.

Wszystko jest w tytule: mój potworek zjadł podpaskę, razem z plastikowym opakowaniem.

Jak tylko się zorientowałam, od razu telefon do weterynarza. Mamy wizytę za 2 godziny na badanie i USG.

Biorąc pod uwagę rozmiar tego przedmiotu w porównaniu do mojej psiny oraz samą naturę tego znaleziska, w lecznicy nie zalecają czekania, aż samo wyjdzie, tak jak przy innych drobiazgach. Chcą ją najpierw przebadać, zanim cokolwiek doradzą.

Siedzę więc cała w nerwach i czekam na godzinę wizyty. Stało się to w nocy, więc jest już za późno na wywoływanie wymiotów. Nie mam pojęcia, co będzie dalej.

A co do tego, jak ona w ogóle dorwała tę podpaskę... powiem tylko tyle, że moja siostra dzisiaj chyba będzie spała na klatce schodowej.

Chętnie przyjmę wszelkie info o połknięciu podobnych rzeczy, zwłaszcza jeśli macie jakieś pocieszające historie!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

281 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Tityswood
    Zgłoś

Tak, masz rację Misanthrope!

Korzystając z tego, że w sobotę będę u rodziców, wybiorę się do innej kliniki po drugą opinię – do tej samej lecznicy, która od zawsze zajmuje się zwierzakami moich rodziców.

Odebrałam już wszystkie zdjęcia z USG, a weterynarz przejrzy je jeszcze przed naszą wizytą, żeby dobrze się przygotować.

W sumie to, co mówi ten weterynarz z Paryża, ma sens. Ale kurczę, trzy tygodnie to strasznie długo!

Pocieszające jest to, że mała wciąż pęka od energii! (Gdyby było inaczej, to już naprawdę byłabym u kresu wytrzymałości!)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Po trzech tygodniach leczenia to nic dziwnego, że biedulka ma rozwalone jelita! Mam nadzieję, że i Ty, i ona szybko wyjdziecie na prostą. Buziaki!

Przetłumaczony francuski
    Tityswood
    Zgłoś

Sorki, że tak długo zwlekałam z wieściami, ale szczerze mówiąc, problemy mi się piętrzą i zaczynam już tracić siły, zwłaszcza że z moim potworkiem wciąż nie jest lepiej.

Wygląda na to, że to coś innego niż zator w brzuszku – w żołądku nie widać nic niepokojącego. O ile dobrze pamiętam, była to „masa o nienaturalnym kształcie, ale nie nieprzejrzysta”. W skrócie: na usg było widać kulkę o średnicy 1 cm, ale nie była zbita w stylu „cześć, jestem ciałem obcym i robię tu niedrożność”. Dziś rano powtórzyliśmy badanie na czczo, żeby mieć pewność, że ta kulka to nie jedzenie, i już nic tam nie było. Weterynarz myśli, że to po prostu pokarm tak krążył po brzuszku, że ułożył się w taką ładną kulkę. Jutro robimy kolejne usg, żeby być na sto procent pewnym, że nic nie zalega jej w brzuchu.

Z kolei na usg zobaczyli, że jelito jest „nakrapiane”, co jest oznaką stanu zapalnego.

Miała już dwa epizody gastryczne w ciągu dwóch lat, więc wet bierze pod uwagę „przewlekły stan zapalny jelit”. Zaczynamy antybiotyki – do tej pory zawsze jej to pomagało.

Wyjaśnił, że ten stan zapalny mógł zostać wywołany przez ten ręcznik, który dodatkowo rozregulował układ trawienny.

Specjalistka chorób wewnętrznych jest tego samego zdania, co mnie trochę uspokaja.

Zobaczymy, jak przejdzie biegunka, a kiedy poczuje się lepiej, pójdziemy na kolejną wizytę. Wtedy zajmiemy się tą sprawą „przewlekłego stanu zapalnego”.

W klinice są bardzo mili i starają się nie doliczać za wszystko, co bardzo się przydaje, bo rachunek zaczyna być już naprawdę słony!

Dziś rano wjechały antybiotyki, zobaczymy, czy przyniosą jej ulgę...

Przetłumaczony francuski
    Quiz
    Quiz Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

O rany! Czy operacja jednak okaże się niezbędna? To naprawdę wielki pech.

Trzymajcie się ciepło oboje!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No nieźle!!!! Tyle zamieszania przez zwykły „ręcznik”, ale niefart 🥷

Mam nadzieję, że jednak obejdzie się bez operacji

Powodzenia, trzymaj się!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

I jak tam, co powiedział chirurg?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Środki przeczyszczające działają tak samo jak u nas – od czasu do czasu można ich użyć, ale nie na dłuższą metę, zwłaszcza jeśli to nie rozwiązuje problemu! Pozwala to zwierzakowi wydalić pokarm w formie miękkiego stolca, ale nie usuwa tego „zatoru”!

Przetłumaczony francuski
    Tityswood
    Zgłoś

Trochę mniej się martwię niż w innych sytuacjach, bo w sumie jak tylko dostanie leki na przeczyszczenie, to od razu ma 200% energii!

Więc przynajmniej mamy jak jej ulżyć. Ale no tak, nie może się to już dłużej ciągnąć...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Tak Titys, bo biedulka musi mieć teraz cały brzuszek rozregulowany! Trzy tygodnie to zdecydowanie za długo, będzie bardzo słaba i zmęczona!
    Przetłumaczony francuski
    Tityswood
    Zgłoś

Po wpisie Misanthrope spora ilość została wydalona naturalnie. Gdyby nie te problemy z trawieniem, pewnie bym pomyślała, że wszystko już wyszło. Choć przyznam, że nawet jeśli było tego dużo, to i tak miałam wrażenie, że to wciąż za mało.

Zależnie od ich opinii, jutro na pewno zasięgnę jeszcze innej porady gdzie indziej, tak dla świętego spokoju. Nie chcę fundować mu poważnej operacji, jeśli da się to załatwić inaczej. Ale bez względu na wszystko, musimy szybko znaleźć jakieś rozwiązanie!

Przetłumaczony francuski
  • 170 komentarzy na temat 281

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post