Boubou zjadł podpaskę...

Tityswood
Tityswood Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć kochani!

Wracam na forum, żeby podzielić się moją dzisiejszą katastrofą.

Wszystko jest w tytule: mój potworek zjadł podpaskę, razem z plastikowym opakowaniem.

Jak tylko się zorientowałam, od razu telefon do weterynarza. Mamy wizytę za 2 godziny na badanie i USG.

Biorąc pod uwagę rozmiar tego przedmiotu w porównaniu do mojej psiny oraz samą naturę tego znaleziska, w lecznicy nie zalecają czekania, aż samo wyjdzie, tak jak przy innych drobiazgach. Chcą ją najpierw przebadać, zanim cokolwiek doradzą.

Siedzę więc cała w nerwach i czekam na godzinę wizyty. Stało się to w nocy, więc jest już za późno na wywoływanie wymiotów. Nie mam pojęcia, co będzie dalej.

A co do tego, jak ona w ogóle dorwała tę podpaskę... powiem tylko tyle, że moja siostra dzisiaj chyba będzie spała na klatce schodowej.

Chętnie przyjmę wszelkie info o połknięciu podobnych rzeczy, zwłaszcza jeśli macie jakieś pocieszające historie!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

281 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Ja też nie od samego początku! Buziaki Titys i głaski dla Minnie!
    Przetłumaczony francuski
    Tityswood
    Zgłoś

No właśnie Docline, naprawdę kiepski miała pomysł!

Strasznie mi się ten czas dłuży, zwłaszcza że chociaż po środkach przeczyszczających czuje się lepiej i trawienie wróciło do normy, to w kupie nie znajduję żadnych resztek. Dlatego dziś wieczorem idziemy do specjalisty od USG i do chirurga, żeby zdecydować, co robimy (myślę, że samo to jednak nie wyjdzie). Szczerze mówiąc, nie widzę innego wyjścia niż operacja...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Strasznie długo to schodzi! Mam nadzieję – i ze względu na nią, i na Ciebie – że to w końcu samo puści, ale jeśli w ciągu 5 dni nadal tego nie wydali, trzeba będzie pójść i to wyciągnąć! Twoja Minnie nie może przecież tak dłużej zostać! Buziaki Titys!
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No cóż. Nie był to jej najlepszy pomysł tego dnia.

A nie dodajesz jej trochę oleju do tego kurczaka?

Mam nadzieję, że dalej robisz jej te delikatne masażyki, żeby rozluźnić to miejsce – to na pewno wyjdzie jej na dobre.

I pod żadnym pozorem nie nadwyrężaj znowu pleców w ramach solidarności z tą Twoją małą łakomczuchą!

Przetłumaczony francuski
    Tityswood
    Zgłoś

Właśnie wróciliśmy od weterynarza: USG i badanie palpacyjne wykazały, że w jej małym brzuszku wciąż coś zalega.

Zatem przez kolejne 5 dni podajemy środki przeczyszczające i probiotyki. Jeśli w ciągu tych 5 dni nie będzie poprawy, będziemy musieli skonsultować się ponownie z weterynarzem od USG.

Nie ma gorączki, a jej stan ogólny jest bardzo dobry.

Mimo wszystko schudła 400 g w ciągu 15 dni, więc kończę z dietą opartą na kurczaku i zacznę dawać jej coś bardziej tłustego, żeby ją trochę odkarmić.

Jeśli chodzi o te dzisiejsze powtarzające się „wpadki”, wet uważa, że biorąc pod uwagę jej zaparcia, dół brzuszka jest całkiem zablokowany. W połączeniu ze zmęczeniem lekarz nie jest zdziwiony takimi incydentami.

Będziemy więc obserwować i damy znać, co dalej!

Przetłumaczony francuski
    Tityswood
    Zgłoś

Dzięki Doudou za linka, ja go już kojarzyłam! ;)

No tak, nietolerancja pokarmowa – to by się zgadzało! Trzeba przyznać, że nie jestem pewna, czy ktokolwiek byłby w stanie przetrawić ręcznik! ;)

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mały link, który może się przydać.

http://barf-raw-feeding.fr/les-crottes-et-leur-couleur/

Dotyczy to psów na surowiźnie, ale niektóre z tych opisów mogą pasować też do psów karmionych w inny sposób...

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Czekamy więc na wyniki...

Przetłumaczony francuski
    Tityswood
    Zgłoś
    Z tą pracą to faktycznie niełatwa sprawa, przyznaję! Ale przynajmniej to mi wynagradza te ostatnie szalone godziny! ;) Dzięki za te informacje Energie, to brzmi bardzo sensownie! Tym bardziej że w międzyczasie biegaliśmy po lesie, a ona ma tendencję do podjadania różnych świństw za moimi plecami, więc pewnie jeszcze bardziej sobie pogorszyła sprawę! Jeśli problem Sany jest rozwiązany, to super! Jeśli jakiś lek może jej przynieść ulgę, to nie ma się co zastanawiać! Zobaczymy, co o tym myśli weterynarz. :)
    Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Naprawdę mi przykro, że to tak długo trwa, zanim wszystko wróci do normy.

Wiesz, jeśli żołądek został podrażniony przez ten przedmiot i wywiązało się zapalenie żołądka, to w sumie normalne, że powrót do zdrowia zajmuje trochę czasu, a z kupami jest taka huśtawka.

Podejrzewałam to samo u Sany przez jakiś czas. Kiedy weterynarz przepisał jej lek przeciwzapalny na łapę, to wyobraź sobie, że to chyba wyleczyło też to zapalenie żołądka. Od jakichś 2 miesięcy kupy są idealne.

Chodzi o to, że jej odchody były żółtawe, ale to był taki naturalny żółty, trochę w kolorze karmy, jakby jedzenie nie było do końca strawione. Mogłam w nich rozpoznać kawałki jedzenia.

Zapomniałam o tym pogadać z weterynarzem, jak byliśmy ostatnio. Chciałabym potwierdzić, czy lek przeciwzapalny to normalne leczenie przy zapaleniu żołądka. Może to był przypadek, ale efekt był prawie natychmiastowy, tak po 2-3 dniach (czyli tyle, ile lek potrzebuje, żeby zacząć działać).

Powodzenia i trzymajcie się.

Przetłumaczony francuski
  • 180 komentarzy na temat 281

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post