Boubou zjadł podpaskę...

Tityswood
Tityswood Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć kochani!

Wracam na forum, żeby podzielić się moją dzisiejszą katastrofą.

Wszystko jest w tytule: mój potworek zjadł podpaskę, razem z plastikowym opakowaniem.

Jak tylko się zorientowałam, od razu telefon do weterynarza. Mamy wizytę za 2 godziny na badanie i USG.

Biorąc pod uwagę rozmiar tego przedmiotu w porównaniu do mojej psiny oraz samą naturę tego znaleziska, w lecznicy nie zalecają czekania, aż samo wyjdzie, tak jak przy innych drobiazgach. Chcą ją najpierw przebadać, zanim cokolwiek doradzą.

Siedzę więc cała w nerwach i czekam na godzinę wizyty. Stało się to w nocy, więc jest już za późno na wywoływanie wymiotów. Nie mam pojęcia, co będzie dalej.

A co do tego, jak ona w ogóle dorwała tę podpaskę... powiem tylko tyle, że moja siostra dzisiaj chyba będzie spała na klatce schodowej.

Chętnie przyjmę wszelkie info o połknięciu podobnych rzeczy, zwłaszcza jeśli macie jakieś pocieszające historie!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

281 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Tityswood
    Zgłoś
    Tak Tania, tak czy inaczej nie pozostaje nic innego, jak tylko czekać i zobaczyć, co z tego wyjdzie, ale po raz kolejny mocno w to wierzę! :) I Doudou, fakt, to sporo, ale jest już lepiej, a te 400 g szybko ucieka, jak taki maluch choruje! Przykro mi z powodu Oxane, pewnie mała nie chce dać wam nacieszyć się spokojem, tylko chce, żebyście poświęcali jej jak najwięcej uwagi! 😁
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    👍 oby jak najszybciej wszystko wróciło do normy, cierpliwości! 🙂
    Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nabiera ciałka, to już bardzo dobry znak...

400 g to sporo jak na taką twoją kruszynkę...

Ach! Dziennik Oxane wygląda trochę właśnie tak... (nie ma zdjęć, tylko notatki w jej dzienniczku pokładowym).

Regularnie sprawdzam jej kupki...

Oxane dostała alergii dokładnie w swoje urodziny dziesiątego – pojawiły się krostki z ropą...

Sama nie wiem dlaczego?!! Krostki już zamieniły się w strupki... To jest właśnie pytanie: Kto? Co? A może zjadła coś na dworze?

Nie drapie się już wcale tak jak w pierwszych miesiącach...

Alergia się wyciszyła...

Ale to wciąż gdzieś tam siedzi... pod skórą...

Poza tym jest w świetnej formie, ma też konkretne kształty – 16,200 kg w wieku 4 miesięcy to dobra waga dla suni labradora...

Jestem beznadziejna w wyliczaniu jej docelowej wagi jako dorosłego psa...

Przetłumaczony francuski
    Tityswood
    Zgłoś

Wiesz, znam psa, któremu służy tylko RC... W końcu każdy z nas jest inny i zwierzaki też 🙂

No właśnie, święta racja!

A ja to marzę już tylko o jednym – żeby przestać prowadzić ten „dzienniczek kup”, w którym od prawie 3 miesięcy dokumentuję każde jedzenie i każdą kupę Minnie. Mam już tego serdecznie dość! 👎

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wiesz, znam jednego psiaka, któremu służy tylko RC... No ale każdy z nas jest inny i ze zwierzakami jest tak samo

🙂

Przetłumaczony francuski
    Tityswood
    Zgłoś

Schudła 400 g, czyli 10% swojej wagi, ale na szczęście powoli dochodzi do siebie i nabiera ciałka.

Nie widziałam też nowych wpisów w wątku Twojej małej Oxane, więc domyślam się, że już wszystko w porządku, mała stanęła na łapki i znów pędzi jak rakieta?

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Zgłoś

Kochana, masz rację, najważniejsze, żeby wydobrzała!!

Dużo schudła?

Przetłumaczony francuski
    Tityswood
    Zgłoś

Doudou, tak, zobaczymy, czy później będzie to możliwe. Przyznam, że na ten moment, przy tych wszystkich trudnościach, o których mówi weterynarz, taki „hypoalergiczny BARF” może być dla mnie zbyt dużym wyzwaniem!

Zobaczymy, jak już wyzdrowieje. Teraz priorytetem jest to, żeby poczuła się lepiej i to szybko. Za miesiąc wyjeżdżam na trzy tygodnie i chciałabym, żeby była w formie na swoje „wakacje u dziadków”. Nie będzie ze mną kontaktu, będę na drugim końcu świata, więc lepiej, żeby wszystko było z nią w porządku, jeśli mam spokojnie wyjechać!

Z tego co pamiętam, soczewica jest ponoć szczególnie alergizująca i ciężkostrawna dla i tak już wrażliwego żołądka. A ponieważ nie mamy wpływu na to, w jakiej formie występuje ona w karmie, pani weterynarz woli jej unikać.

Co do buraków, to już nie pamiętam dokładnie i boję się, że palnę jakąś głupotę, ale zdaje się, że wspominała o problemach z sercem (wizyta trwała półtorej godziny, było mnóstwo informacji i ciężko to wszystko mojej biednej głowie spamiętać).

I tak, docelowo przejdziemy na coś innego niż Pro Plan, ale teraz, na czas rekonwalescencji, wet chce karmy:

- bez świeżego mięsa

- z 30% zawartością białka

- z jak najkrótszym składem

- bez śladów mięsa (w przeciwieństwie do ryb, nie wiem, jak to inaczej nazwać 😳)

- bez soczewicy i buraków

Więc na ten moment Pro Plan idealnie wpisuje się w to, czego szukamy w obecnej diecie. Oczywiście to nie jest rozwiązanie na stałe! :) Wyobraźcie sobie, że to taki odpowiednik ludzkiego jedzenia szpitalnego! ;)

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Zgłoś

Jeśli chodzi o soczewicę, czy byłaby możliwość, żeby weterynarz to wyjaśnił?

Może chodzi o wzdęcia? To jedyny problem, jaki widzę?!

Poza tym soczewica jest super w psiej diecie i świetnie wpływa na zdrowie psa, o ile jest dobrze ugotowana, żeby mógł ją strawić...

...to świetne źródło cynku i bardzo pomaga odzyskać energię w czasie rekonwalescencji...

Buraki ze względu na cukier...

Ale w karmie ich ilość powinna być umiarkowana...

Orijen Six Fish na papierze wydaje się lepszy niż weterynaryjny Pro Plan?

Przetłumaczony francuski
    Tityswood
    Zgłoś

Dzięki Be Cool (nawet nie wyobrażam sobie, ile czasu ci to zajęło, ja właśnie robię porównanie w Excelu i siedzę nad tym od rana..!)!

Dobra, na razie zapominamy o kurczaku, zakładamy, że między nami to już koniec! ;)

Ciekawe, skład Purizona bardzo przypomina mi Salmon & Veg od Millies Wolfheart (chyba Tania kupuje tę markę, tak mi się o nich przypomniało i sprawdziłam je z ciekawości, ale szczerze mówiąc, całkiem nieźle to wygląda). EDIT (Purizon ma jednak trochę więcej białka w składzie analitycznym)

Nawet jeśli jest tam „sporo składników”, to i tak spełnia wymogi pani weterynarz. Zrobię porównanie tego, co ona obecnie zaleca, z Purizonem i Millies Wolfheart, żeby pokazać to weterynarz w przyszłym tygodniu. (Zresztą pracowanie w pracy jest przereklamowane, tabelki o karmie są o wiele ważniejsze! 👌 )

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 281

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post