Boubou zjadł podpaskę...

Tityswood
Tityswood Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć kochani!

Wracam na forum, żeby podzielić się moją dzisiejszą katastrofą.

Wszystko jest w tytule: mój potworek zjadł podpaskę, razem z plastikowym opakowaniem.

Jak tylko się zorientowałam, od razu telefon do weterynarza. Mamy wizytę za 2 godziny na badanie i USG.

Biorąc pod uwagę rozmiar tego przedmiotu w porównaniu do mojej psiny oraz samą naturę tego znaleziska, w lecznicy nie zalecają czekania, aż samo wyjdzie, tak jak przy innych drobiazgach. Chcą ją najpierw przebadać, zanim cokolwiek doradzą.

Siedzę więc cała w nerwach i czekam na godzinę wizyty. Stało się to w nocy, więc jest już za późno na wywoływanie wymiotów. Nie mam pojęcia, co będzie dalej.

A co do tego, jak ona w ogóle dorwała tę podpaskę... powiem tylko tyle, że moja siostra dzisiaj chyba będzie spała na klatce schodowej.

Chętnie przyjmę wszelkie info o połknięciu podobnych rzeczy, zwłaszcza jeśli macie jakieś pocieszające historie!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

281 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Tityswood
    Zgłoś

Dzięki za sugestię (bardzo trafną!), ale akurat komendę „oddaj” opanowała do perfekcji: robimy wymianę przedmiotów, żeby puściła coś niebezpiecznego w zamian za coś fajnego.

Świetnie radzi sobie też z „nie rusz”, naprawdę sporo się napracowaliśmy, żeby nie rozrabiała za bardzo! Jak była mała, miała bzika na punkcie kamieni (miała nawet swojego ulubionego kamyka-kumpla, którego wszędzie ze sobą targała) i strasznie się baliśmy, że go połknie, więc naprawdę ostro nad tym siedzieliśmy.

Niestety to działa tylko wtedy, gdy widzę, że coś kombinuje – jak śpię, to już zupełnie inna bajka!

Nie jestem fanką metod awersyjnych, a już zwłaszcza przy mojej suni, która jest zbyt strachliwa, żeby takie podejście było dla niej dobre. I dopóki nie musieliśmy gościć u siebie mojej siostry, która jest chodzącym chaosem, nigdy nie mieliśmy takich problemów. Jak mawia moja mama: „Tym, którym pies podkrada rzeczy, po prostu nie chce się ich sprzątać”.

Za to zamierzam wprowadzić więcej sesji szkoleniowych z moją siostrą: zastanawiam się, czy suszony kurczak byłby dobrą motywacją, żeby zachęcić ją do sprzątania swoich rzeczy..?

Może rozważę psiknięcie siostry sprężonym powietrzem... Albo technikę: „No cóż, oto rachunek za rzecz, którą zostawiłaś na wierzchu”!

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hejka

Twoja Minnie miała mimo wszystko sporo szczęścia w tej całej przygodzie...

Co byś powiedziała na to, żeby nauczyć ją omijania przedmiotów czy jedzenia, komendy „zostaw”? Poprzez lekcje szkoleniowe.

No, siostry tak nie nauczysz ;-) żartuję oczywiście...

Albo

jeśli chcesz zadziałać szybko (póki Minnie jeszcze pamięta to niefajne zdarzenie),

połóż znowu na ziemi ręcznik i odsuń ją podmuchem powietrza...

https://www.wanimo.com/fr/chiens/comportement-education-sc29/spray-pet-corrector-sf656

Później będziesz mogła przejść do nauki komend „nie rusz”, „puść to”...

Przetłumaczony francuski
    Tityswood
    Zgłoś

Be Cool, genialny pomysł! Może to by jej nabiło trochę oleju do głowy, bo na razie to...

A poza tym u Minnie całkiem nieźle. Dużo śpi:

Powoli się tego wszystkiego pozbywa, więc wcale mnie nie dziwi, że tyle śpi – jej organizm pewnie zużywa całą energię, żeby wydalić to świństwo!

Kontynuując wątek plusów, Minnie zajada się środkiem przeczyszczającym... No cóż, to na pewno smaczniejsze niż ręcznik!

I nie, Docline, to jej niestety nie nauczy rozumu, zresztą mojej siostry tak samo!

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hejka

Jak tam u Was dzisiaj rano?

Przetłumaczony francuski
    Damathe
    Damathe Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ten numer przejdzie do annałów Wamiz 😈

Znaczące przejęzyczenie 😁

Miałam to samo z pieluszką dla niemowlaka. Moja sunia dobrała się do kosza i wyżarła cały środek pieluchy 😲

Zadzwoniłam do weterynarza i powiedział, że trzeba ją obserwować. Przez 2-3 dni robiła kupę tym wkładem chłonnym... To był dość niesamowity widok!

Mam nadzieję, że Twoja psinka czuje się już lepiej 👌

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jak się czuje Minnie dzisiaj rano?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wszystko dobre, co się dobrze kończy

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Super, że tak to się kończy! To pewnie nic przyjemnego, ale jeśli ma jej to oszczędzić pójścia pod nóż, to naprawdę warto... Ta historia na pewno przejdzie do historii Wamiz 😈

Brawo za Twoją szybką reakcję i brawa dla weterynarzy! ✌

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mój Boże, co za historia!

Właśnie trafiłam na ten post, przeczytałam wszystko jednym tchem i to trzymanie w napięciu było nie do zniesienia...

Musisz pilnować tej psinki jak oka w głowie, skoro pożera wszystko, co tylko znajdzie!

(Małe szanse, że to zdarzenie oduczy ją tej maniery. Chociaż... Moi rodzice mieli psa, który każdego lata objadał się śliwkami spod drzewa, aż pewnego dnia skończyło się to niedrożnością jelit. Weterynarz musiał wtedy ręcznie usuwać zator z pestek. Od tamtego dnia pies nigdy więcej nie zbliżył się do śliwek – do dziś nie mam pojęcia, jak on to sobie tak skojarzył).

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ale historia, biedny maluch.

No, wyluzuj 😌.

Przetłumaczony francuski
  • 230 komentarzy na temat 281

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post