Chcę odzyskać mojego psa

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

minęły już dwa tygodnie, odkąd moja pasierbica oddała swojego psa – 7-miesięcznego malinois – koledze z klasy. Zrobiła to pod wpływem impulsu, po kłótni z ojcem.

Już następnego dnia chciała go odzyskać, ale chłopak nie zamierza go oddać. Przez cały tydzień dzwoniła do niego i pisała wiadomości, ale bez żadnego skutku. W zeszłą sobotę pojechała do niego, żeby porozmawiać, ale on nie chciał o niczym słyszeć. W zeszłym tygodniu musiała zgłosić sprawę na policję jako nadużycie zaufania. Niestety prokurator nie nadał sprawie dalszego biegu i nie wydał zgody na to, by mogła odebrać psa. W ogólnopolskiej bazie danych pies wciąż widnieje na jej nazwisko, bo nie został podpisany żaden oficjalny dokument przekazania zwierzęcia. W tym tygodniu, po kilku rozmowach z administratorem bazy, dowiedziała się, że wpłynął wniosek o zmianę właściciela. Kiedy otrzymała kopię tego dokumentu, zobaczyła, że to matka tego kolegi podpisała akt zrzeczenia.

W przepisach jest wyraźnie zaznaczone, że to prawny właściciel psa musi złożyć podpis, a nie osoba trzecia – i całe szczęście!

Poszła więc ponownie na policję, żeby zgłosić fałszerstwo dokumentów.

I co teraz się wydarzy?

Czy prawo stoi po jej stronie? Myślę, że tak, skoro to ona wciąż jest właścicielką tego psa.

Wciąż czekamy na decyzję sądu.

Jedyne, czego ona chce, to odzyskać swojego psiaka.

On teraz mieszka w kojcu z trzema innymi dużymi psami, a u niej w domu miał swój bezpieczny azyl i był traktowany jak członek rodziny.

Wszyscy jesteśmy załamani tą rozłąką.

Ona wie, że popełniła straszną głupotę, więc nie ma sensu jej już bardziej dobijać.

Ale osoba, która go zabrała, jest po prostu nieuczciwa i jak dotąd zupełnie bezkarnie łamie prawo.

Macie jakieś rady lub pomysły, co zrobić, żeby sprawiedliwości stało się zadość i pies do niej wrócił?

Dzięki wszystkim za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

57 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • B
    Bangdji Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dokumenty są na Twoje nazwisko. Nie masz możliwości, żeby pojechać po psa w asyście policji?

Widziałam już, że tak robiono w przypadku koni. Zadzwoń na komisariat i wyjaśnij, że zwierzak jest zapisany na Ciebie i boisz się odwetu (ta osoba może być agresywna) podczas jego odbierania. Powiedz, że i tak zamierzasz go odzyskać, więc poproś, żeby policjanci Ci towarzyszyli, kiedy będziesz odbierać swojego przyjaciela.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dziękuję za wyrozumiałość. Jedynym celem tego posta jest uzyskanie porad, jak odzyskać tego psa, za którym tak bardzo tęsknimy.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Mówimy tu o dziecku, które zrobiło głupstwo. Gdyby chodziło o szczeniaki, to pewnie radzilibyśmy autorce posta nieco więcej wyrozumiałości, tak mi się przynajmniej wydaje. Po co teraz tak wieszać psy na tej małej? Myślisz, Sky, że ta pani nie zdaje sobie sprawy, że to wszystko było kompletnie bez sensu? Dobrą radą jest faktycznie zgłoszenie sprawy na policję. Autorka chce odzyskać swojego psa, więc jeśli nie uda się dogadać polubownie, rozwiązaniem jest oficjalne zawiadomienie. A ta dziewczynka to nie nasza sprawa.
    Przetłumaczony francuski
     Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No cóż, oddawanie psa kumplowi tak pod wpływem chwili nie jest zbyt mądrym pomysłem, trzeba to sobie szczerze powiedzieć... Ale z tego co widać, u drugiej strony wcale nie jest lepiej.

Nie mówię tego, żeby być jakaś złośliwa, po prostu ta historia mnie po prostu lekko szokuje. 🤪

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No nieźle... atmosfera między znajomymi na uczelni zapowiada się po czymś takim „ciekawie”. W jakim wieku są dzieci?

Tak czy inaczej, powodzenia!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Zapewniam was, że w tej całej sprawie wcale nie kłamałem. To matka chce przywłaszczyć sobie psa, na pewno ma w tym jakiś ukryty interes. Z kolei jeśli chodzi o kwestie urzędowe, to kompletnie nie myśli – trzeba być naprawdę głupim, żeby podpisać się za kogoś innego własnym nazwiskiem! Proponowaliśmy im, że weźmiemy im psa ze schroniska, ale się sprzeciwili i powiedzieli, że chcą tego i żadnego innego! Historia jak z filmu! Myślę, że trafiliśmy na niezłych oszustów.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry,

Czy nie pomijasz przypadkiem jakiejś części tej historii? Wydaje mi się to kompletnie nieprawdopodobne, żeby mama jakiegoś dzieciaka tak pędziła z przepisaniem na siebie psa, którego jej syn dostał zaledwie dwa dni wcześniej od koleżanki z klasy 😯

Tak czy inaczej, w świetle faktów, skoro sprzeciwiasz się zmianie właściciela, pies powinien zostać Ci zwrócony. W jakim terminie – nie mam pojęcia... kiedy zaczyna się wchodzić w procedury administracyjne, zazwyczaj robi się to dość uciążliwe. (Warto to potwierdzić w bazie danych, ale czy nie lepiej byłoby po prostu zgłosić psa jako „skradzionego”?)

W każdym razie, jestem w szoku, że można dojść do czegoś takiego przez historię z psem przekazanym sobie przez dzieciaki. Jeśli piszesz szczerze, to ta matka musi mieć naprawdę nieźle namieszane w głowie, żeby robić coś takiego. (Kto by chciał na siłę trzymać cudzego psa, a co dopiero psa kolegi czy koleżanki z klasy? ^^)

Może zaproponuj jej adopcję jednego z około stu maliniaków, które czekają w schroniskach? Tak żeby jej przypomnieć, że są inne, skoro tak bardzo jej na tym zależy.

Przetłumaczony francuski
  • 57 komentarzy na temat 57

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post