Chciałbym się dowiedzieć czegoś o timber shepherdach
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Hodowca prosi przyszłych opiekunów, żeby niczego nie „ukrywali” w kwestii swojego stylu życia.
No i tak, są „przepiękne”, ale... to faktycznie nie wszystko.
Myślę, że powinieneś odezwać się do właścicieli, którzy już mają takie psiaki, i dopytać ich o wszystko dokładnie. Ten typ psa wymaga sporo obecności, spacerów...
To pies nie dla każdego! I moim zdaniem, na pewno nie do mieszkania w bloku.
Skoro ta „rasa” (prawnie to kundel) powstała w 2011 roku, to nie mógł Pan być wtedy zbyt stary 😂
Moje jedyne spotkanie z tym psem:
-> charakter wybitnie pierwotny: znacznie bardziej niż husky, wilczak czechosłowacki itd.
-> relacje z innymi psami bardzo ograniczone (przeciągnął swoją właścicielkę po ziemi, żeby tylko dopaść mojego).
-> pies spokojny
Jeśli chodzi o poziom aktywności, to nie wiem.
Ale w każdym razie nie brałbym tej rasy jako pierwszego psa.
Nie mam jakiegoś konkretnego czasu, to zależy od mojego psa i tego, ile chce siedzieć na dworze.
Mieszkam w bloku, ale będę się przeprowadzać do domu. Na ten moment nie mam pracy, więc poświęcam mu każdą chwilę, ale pracuję na zewnątrz, więc pies byłby cały czas przy moim boku. Dzięki za wasze odpowiedzi!
Czytałem też, że timber shepherd to dość uparty pies i dość trudno go ułożyć.
Ale wiecie, timber shepherd to nie jest rasa, tylko mieszanka różnych psów (owczarka niemieckiego, psów północnych...), która – z tego co udało mi się wyczytać – nie jest u nas oficjalnie uznawana.
No dobra, na tym zakończę! Miłego dnia!
Znalazłem też coś takiego:
„Ta rasa zachowała wiele cech psów w typie wilkowatym. Przez to miewa skłonności do ucieczek i bywa zdystansowany wobec obcych. Mimo to pozostaje łagodny, wrażliwy i mało agresywny. Bardzo mocno przywiązuje się do swojego właściciela, z którym jest bardzo blisko. To właśnie dlatego źle znosi samotność i zdarza mu się niszczyć rzeczy, gdy się nudzi.
Poza tym to pies stadny, który dobrze dogaduje się z innymi psami”.