Chciałbym się dowiedzieć czegoś o timber shepherdach

D
Didine13 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć! Właśnie trafiłem na nazwę rasy psa, która zachwyca mnie od dziecka. Chodzi o timber shepherdy. Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej o ich charakterze. Czy trudno je wychować? Chciałbym dobrze poznać tę rasę przed adopcją, żeby nie popełnić żadnego błędu, więc jeśli macie jakieś rady, to chętnie ich wysłucham. Z góry dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hodowca prosi przyszłych opiekunów, żeby niczego nie „ukrywali” w kwestii swojego stylu życia.

No i tak, są „przepiękne”, ale... to faktycznie nie wszystko.

Myślę, że powinieneś odezwać się do właścicieli, którzy już mają takie psiaki, i dopytać ich o wszystko dokładnie. Ten typ psa wymaga sporo obecności, spacerów...

Przetłumaczony francuski
    L
    Loups des vosges Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, Jedna rzecz mnie niepokoi w tym, co piszesz: „uważam, że jest przepiękny”. Tak, wilczy wygląd przyciąga wielu ludzi, ale jak słusznie zauważył hodowca – adopcja takiego psa tylko po to, żeby „szpanować” posiadaniem wilka, to ogromny błąd. Przygarnięcie tych psów uda się tylko wtedy, gdy masz odpowiedni charakter i szczerą chęć zaspokojenia ich potrzeb. Jeśli te dwa warunki są spełnione, wychowanie takiego psa jest tak samo proste, jak każdej innej rasy. Nie ma rasy, która nadawałaby się dla każdego bez wyjątku. Możesz równie szybko zaliczyć porażkę z owczarkiem czy psem myśliwskim, co z Timberem, jeśli nie będziesz odpowiadać na jego potrzeby. Hodowca podaje mnóstwo informacji. Mam nadzieję, że przede wszystkim potrafi on odpowiednio dobierać kandydatów do adopcji. Uważaj też na opinie innych właścicieli. Wielu z nich będzie mówiło o wadach psa w sytuacjach, gdzie problemem jest po prostu brak poszanowania potrzeb rasy. Samotność bez innych psów, zbyt długa nieobecność właścicieli, za mało ruchu na swobodzie, zbyt rzadkie kontakty z innymi ludźmi, nadmierne uczłowieczanie, brak konsekwencji w wychowaniu lub zbyt duży luz, brak prawdziwej więzi z psami...
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To pies nie dla każdego! I moim zdaniem, na pewno nie do mieszkania w bloku.

Przetłumaczony francuski
    maelfie
    Maelfie Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, najlepiej będzie zasięgnąć informacji bezpośrednio u hodowcy Le Pacte des Loups (to jedyna hodowla tej rasy we Francji) pod adresem https://lepactedesloups.fr/index.html – ich strona zawiera bardzo szczegółowy opis rasy. Jeśli masz Facebooka, istnieją też prywatne grupy poświęcone wilczakom; znajdziesz tam wielu właścicieli różnych odmian tej rasy, którym możesz śmiało zadać swoje pytania.
    Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, właśnie znalazłem nazwę rasy psa, która zachwyca mnie od dziecka.

Skoro ta „rasa” (prawnie to kundel) powstała w 2011 roku, to nie mógł Pan być wtedy zbyt stary 😂

Przetłumaczony francuski
    Flip-Cockwood
    Flip-cockwood Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Moje jedyne spotkanie z tym psem:

-> charakter wybitnie pierwotny: znacznie bardziej niż husky, wilczak czechosłowacki itd.

-> relacje z innymi psami bardzo ograniczone (przeciągnął swoją właścicielkę po ziemi, żeby tylko dopaść mojego).

-> pies spokojny

Jeśli chodzi o poziom aktywności, to nie wiem.

Ale w każdym razie nie brałbym tej rasy jako pierwszego psa.

Przetłumaczony francuski
    D
    Del2244 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry Poszukiwania informacji o tej „rasie” idą szybko – jest tylko jeden hodowca, ewidentnie pasjonat i na pierwszy rzut oka wygląda na rzetelnego. Strona jest bardzo dopracowana i szczegółowa, a sami hodowcy zachęcają potencjalnych chętnych do kontaktu, by ocenić, czy będą oni w stanie odpowiednio zaopiekować się szczeniakiem. I jeszcze kwestia, która może być istotna przy Twojej obecnej sytuacji i zarobkach, na jakie możesz liczyć po powrocie do pracy: ceny zaczynają się „od około 8600 zł”... 😊
    Przetłumaczony francuski
    D
    Didine13 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie mam jakiegoś konkretnego czasu, to zależy od mojego psa i tego, ile chce siedzieć na dworze.

Mieszkam w bloku, ale będę się przeprowadzać do domu. Na ten moment nie mam pracy, więc poświęcam mu każdą chwilę, ale pracuję na zewnątrz, więc pies byłby cały czas przy moim boku. Dzięki za wasze odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Czytałem też, że timber shepherd to dość uparty pies i dość trudno go ułożyć.

Ale wiecie, timber shepherd to nie jest rasa, tylko mieszanka różnych psów (owczarka niemieckiego, psów północnych...), która – z tego co udało mi się wyczytać – nie jest u nas oficjalnie uznawana.

No dobra, na tym zakończę! Miłego dnia!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Znalazłem też coś takiego:

„Ta rasa zachowała wiele cech psów w typie wilkowatym. Przez to miewa skłonności do ucieczek i bywa zdystansowany wobec obcych. Mimo to pozostaje łagodny, wrażliwy i mało agresywny. Bardzo mocno przywiązuje się do swojego właściciela, z którym jest bardzo blisko. To właśnie dlatego źle znosi samotność i zdarza mu się niszczyć rzeczy, gdy się nudzi.

Poza tym to pies stadny, który dobrze dogaduje się z innymi psami”.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 12

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post