Chihuahua czy szpic miniaturowy?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

• Cześć wszystkim,

Trochę poczytałam o różnych rasach psów, żeby znaleźć taką, która najlepiej pasowałaby do mnie i moich rodziców. Obecnie wahamy się między CHIHUAHUA a SZPICEM MINIATUROWYM (pomeranianem).

Krótki opis mojej rodziny:

Jest nas trójka (ja i moi rodzice, mam 13 lat). Nigdy wcześniej nie mieliśmy psa. Chcielibyśmy móc zabierać naszego przyszłego psiaka wszędzie ze sobą. Nie jesteśmy jakimiś wielkimi sportowcami, ale moglibyśmy poświęcić na spacery od godziny do półtorej dziennie (oczywiście w kilku wyjściach)...

> Czy moglibyście nam pomóc dokonać właściwego wyboru?

Z góry dziękuję,

♣ Camille-89

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

23 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Z
    Zekid63 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Hej! I jak tam po 4 latach – na co się w końcu zdecydowałeś i jakie masz doświadczenia z tym psiakiem? Też się waham między tymi dwiema rasami, a wizja ciągłego szczekania po prostu mnie przeraża! Wszyscy piszecie o wychowaniu, ale jak właściwie ułożyć psa, żeby nie szczekał o byle co?
    Przetłumaczony francuski
    Liloukloze
    Liloukloze Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Bez wahania szpic!

Mam rocznego szpica japońskiego, a pod koniec tygodnia jedziemy odebrać mu kumpla – czarno-białego szpica miniaturowego.

Ale nie jestem obiektywna, mój szpic japoński to mój pierwszy pies i od tamtej pory jestem wielką fanką tej rasy.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mam 3 szpice miniaturowe i bardzo wam polecam tę rasę, jest naprawdę wspaniała.

http://www.racedechien.fr/a-z/spitz-nain

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Oto cavalier king charles

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ale jeśli wybierzesz małego psa na spacery trwające od godziny do półtorej, to może być ciężko, bo taki maluch bardzo szybko się męczy.

Więc jeśli chcecie mieć psa zwinnego, wysportowanego, małego i łagodnego, lepiej unikać tych najmniejszych ras.

To tylko moja opinia, bo dodatkowo szpice często mają problemy z tchawicą, tak jak mój, a to oznacza częste wizyty u weterynarza i mało aktywności fizycznej.

Ja bardzo lubię cavalier king charlesa:

jest mały, całkiem aktywny, bardzo towarzyski i łagodny.

Może to ci w czymś pomoże.

😌

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Hejka! Mój psiak to mieszanka szpica z yorkiem i jest po prostu super!!

Szpice to bardzo radosne psy, które uwielbiają towarzystwo, chętnie przebywają z innymi psami i są bardziej towarzyskie.

Z kolei chihuahua są mniej ufne, bywają bardziej agresywne wobec tego, czego nie znają, no i są bardzo delikatne;

Więc ja osobiście wolę szpice.

Wydaje mi się też, że szpice łatwiej wyszkolić i ułożyć, bo znam ludzi, którzy mają chihuahua i te psiaki w ogóle nie słuchają, tylko szczekają na wszystko, co zobaczą (nawet na muchy)!

👌

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Kupiłam szpica miniaturowego, mała ma 2 miesiące. Chciałabym wiedzieć, czy sierść jej jeszcze mocno urośnie? Na razie jest dosyć krótka. Dzięki!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

p'titefleur : ale miałaś dużo różnych ras *o* to musi być super ;)

A ja tam lubię obie, zresztą jeśli nie chcesz kupować zwierzaka od hodowcy, zajrzyj do schroniska, może tam znajdziesz swoje szczęście

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Bez wahania szpic niemiecki! Miniaturowy czy mały – nieważne.

Będę mieć moją szpickę za jakieś 2 tygodnie :D

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Małe pieski ze schronisk zazwyczaj dość szybko znajdują domy, ale jeśli nie uda Ci się tam znaleźć swojego szczęścia, to jest też mnóstwo fundacji :-)

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 23

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post