Chihuahua czy szpic miniaturowy?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Tak, to prawda. Zresztą myśleliśmy o tym, żeby najpierw zajrzeć do schroniska i fundacji, zanim w ogóle sprawdzimy hodowców – chcemy zobaczyć, jakie psiaki tam mają (pod względem wielkości, charakteru czy wieku). Robimy rozeznanie na wypadek, gdyby w schronisku nie było akurat psa, który by nam odpowiadał.
Ale tak czy inaczej, na razie nie bierzemy psa od razu, na ten moment tylko zbieramy informacje i robimy wywiad.
Szpic, jeśli jest szczekliwy... to nic na to nie poradzisz... ma to w genach.
Szpic niemiecki szczeka, a szpic japoński nie.
Bardzo dziękuję za wszystkie Wasze odpowiedzi.
Wiedziałem już wcześniej, że szpice to szczekliwe psy, podobnie jak chihuahua, ale przecież psa da się wychować.
Postaram się teraz znaleźć jakichś sensownych hodowców, a potem ich odwiedzić.
Jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim za pomoc!
Wszystko zależy od ich wychowania... Zajmuję się psami obu tych ras i są naprawdę świetnie ułożone, w ogóle nie szczekają.
Zdarzyło mi się raz opiekować spicem, który był bardzo szczekliwy przez brak wychowania, i nie chciałam już tego powtarzać.
Ponieważ chichuahua to takie małe pieski, niektórzy właściciele często noszą je na rękach i za mało socjalizują... To sprawia, że pieski robią się lękliwe i szczekają o byle co.
Mam ochotę powiedzieć, że chihuahua są tak samo głośne jak szpice miniaturowe x')
Odwiedź kilka hodowli... poproś, żeby pokazali ci wszystko... jak szczeniaki są wychowywane... z kim przebywają... czy mają kontakt z innymi zwierzętami... czy żyją z rodziną w domu, czy w kojcach...
Zadawaj mnóstwo pytań... po odpowiedziach wyczujesz, czy hodowca ma coś do ukrycia, czy nie... najlepiej zrób sobie listę, żeby o niczym nie zapomnieć.
Zapytaj, jaką karmę jedzą... te marketowe są bardzo słabej jakości.
Poproś o pokazanie rodziców... zapytaj o dokumenty, jeśli hodowca robił badania.
Nie decyduj się od razu na rezerwację... daj sobie czas do namysłu...
Jeśli bierzesz szpica... uważaj na szczekanie, bo to z reguły dość szczekliwe psy (na szczęście nie wszystkie)... musisz koniecznie zobaczyć rodziców... jeśli szczekają na twój widok... odpuść sobie... twój szczeniak będzie robił to samo. Dobry hodowca szpiców ma psy spokojne, które nie ujadają bez powodu.
Jeśli szczeniak został dobrze zsocjalizowany przez porządnego hodowcę, możesz go wziąć między 2,5 a 3 miesiącem życia.