Choroba Addisona

Babouchka
Babouchka Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, właśnie dowiedzieliśmy się, że nasz pies cierpi na chorobę Addisona. Ta choroba wiąże się z dożywotnim leczeniem, które kosztuje około 650 zł miesięcznie, co jest dla nas ogromną kwotą. Czy ktoś z Was jest w podobnej sytuacji? Macie może jakieś rady lub rozwiązania? Dziękuję za pomoc, jesteśmy trochę zdesperowani całą tą sytuacją, tym bardziej że nasz piesek ma dopiero półtora roku. Dzięki za Wasze odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

53 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • RequinMode8615
    Requinmode8615 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Weterynarz sprawdzał ludzki odpowiednik i wychodzi jeszcze drożej. Jutro zadzwonimy do studentów weterynarii, żeby sprawdzić, czy są gotowi poprowadzić leczenie za darmo. Trzymajcie kciuki. Nie mamy już innych rozwiązań. Te 180 € (około 770 zł) to koszt samych leków. W tym miesiącu wydaliśmy też 170 € (około 730 zł) na wizyty kontrolne. To ogromne kwoty.

Dzień dobry

Czy udało się Wam znaleźć jakieś rozwiązanie? Nadal płacicie tak dużo?

Mogę pomóc, ja płacę znacznie mniej.

Dzień dobry, u mojej 2-letniej suczki właśnie wykryto chorobę Addisona. Czy mogłabym się dowiedzieć, jak to robicie, że płacicie mniej? Dziękuję

Przetłumaczony francuski
    J
    Jcnlnd Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mój labrador od dwóch lat choruje na chorobę Addisona. Co 50 dni dostaje zastrzyk Zycortal (kosztuje to około 650 zł – nie licząc samej wizyty u weterynarza i podania leku), a do tego co rano bierze tabletkę Prednicortone 10 mg. Problem polega na tym, że on bardzo źle znosi kortyzon – regularnie wymiotuje i ma biegunki, przez co kompletnie traci apetyt! Czy ktoś z was ma na to jakieś rozwiązanie albo spotkał się z podobnym problemem? Dziwi mnie, jak niektórzy mogą twierdzić, że to leczenie wcale nie jest drogie i że niby wystarczy tylko podawać jedną tabletkę!!
    Przetłumaczony francuski
    J
    Jcnlnd Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mój pies choruje na chorobę Addisona już od 2 lat. Co 50 dni dostaje zastrzyk z Zycortalu (kosztuje około 650 zł, nie licząc samej iniekcji i wizyty u weterynarza), a do tego codziennie przyjmuje tabletkę Prednicortone 10 mg. Problem w tym, że on kompletnie nie toleruje kortyzonu, co wywołuje u niego wymioty i biegunkę! Czy ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją i zna jakieś rozwiązanie?? Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Przetłumaczony francuski
    I
    Isa1967 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak, jestem w klinice weterynaryjnej.

Przetłumaczony francuski
    I
    Zgłoś

Możecie sprawdzić w klinice – zazwyczaj robią badania na miejscu, więc zaoszczędzicie parę groszy (co jest nie do pogardzenia) w porównaniu do gabinetu, który wysyłałby próbki i czekał na wyniki. Sama tak zrobiłam i zaoszczędziłam około 260 zł. Do tego dochodzi fakt, że weterynarze mogą wspólnie przedyskutować przypadek mojego malucha, jeśli mają jakieś wątpliwości co do objawów. 

To naprawdę duży plus. 

Przetłumaczony francuski
    jabba02
    Jabba02 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Możecie sprawdzić w klinice – zazwyczaj robią badania na miejscu, więc zaoszczędzicie parę złotych (co nie jest bez znaczenia) w porównaniu do gabinetu, który musiałby wysyłać próbki i czekać na wyniki. Sama tak zrobiłam i zaoszczędziłam około 260 zł. Do tego weterynarze na miejscu mogą wspólnie skonsultować przypadek mojego psiaka, jeśli pojawią się jakieś wątpliwości co do objawów. To naprawdę spory plus.
    Przetłumaczony francuski
    I
    Zgłoś
    Miała tylko 4 takie przypadki. Tak, masz rację. Skonsultuję się jeszcze u innego weterynarza, bo to choroba, której nie wolno lekceważyć.
    Przetłumaczony francuski
    I
    Zgłoś

Może warto też pomyśleć o zmianie weterynarza, jeśli ona nie zna się wystarczająco dobrze na tej chorobie i wszystkich jej skutkach. Mam nadzieję, że Twoja psinka poczuje się lepiej. Dużo siły!

Przetłumaczony francuski
    jabba02
    Jabba02 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Może warto też pomyśleć o zmianie weterynarza, jeśli obecna lekarka nie zna się wystarczająco dobrze na tej chorobie i wszystkich jej następstwach. Mam nadzieję, że Twoja psinka poczuje się lepiej. Trzymajcie się!

Przetłumaczony francuski
    I
    Zgłoś
    Dzień dobry Dziękuję za odpowiedź Tak, to naprawdę spore obciążenie, zwłaszcza finansowe, bo ubezpieczenie nie pokrywa kosztów, ponieważ choroba ujawniła się przed wejściem polisy w życie. Bardzo mi też szkoda mojej suni, bo widzę, jak się męczy – zaczęły jej się pojawiać małe plamki na skórze i wygląda teraz jak taka mała beczułka 😅 Na pewno bardzo jej przeszkadza to, że jest tak spuchnięta. Martwię się o nią, bo brzuszek ma zupełnie twardy, a do tego w marcu powinna mieć cieczkę i nic się nie pojawiło. Kiedy pytałam moją panią weterynarz o kwestię żywienia, sama nie bardzo wiedziała, co doradzić. Przetestowałam już mnóstwo marek, ale mała ma nietolerancje (biegunki). Na razie podaję jej karmę Ultimate z kurczakiem, ale skład nie jest zbyt rewelacyjny – 18% kurczaka to mało (ale przynajmniej nie ma po niej biegunki). Wypróbuję Waszą markę. Bardzo bym chciała, żeby w końcu przestała tak puchnąć. Życzę Państwu bardzo miłego dnia
    Przetłumaczony francuski
  • 30 komentarzy na temat 53

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post