Cześć, właśnie dowiedzieliśmy się, że nasz pies cierpi na chorobę Addisona. Ta choroba wiąże się z dożywotnim leczeniem, które kosztuje około 650 zł miesięcznie, co jest dla nas ogromną kwotą. Czy ktoś z Was jest w podobnej sytuacji? Macie może jakieś rady lub rozwiązania? Dziękuję za pomoc, jesteśmy trochę zdesperowani całą tą sytuacją, tym bardziej że nasz piesek ma dopiero półtora roku. Dzięki za Wasze odpowiedzi.
Przetłumaczony francuski
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dobry wieczór, podaję mu Hill's Prescription Diet w/d Diabetes Care zgodnie z zaleceniami mojej weterynarz i odpowiednio do jego problemów. Ale wcale mnie to nie dziwi – kortyzon niby im pomaga, ale niesie ze sobą całą masę problemów. Wahania wagi, wypadająca lub zmieniająca się sierść, choroby skóry, małe grudki na skórze, a ostatnio doszły problemy z wątrobą itd. itp... To naprawdę nie jest łatwe ani dla tych biednych psiaków, ani dla nas. Psychicznie, a zwłaszcza finansowo, jest naprawdę ciężko!
Dobry wieczór, podaję mu Hill's Prescription Diet w/d Diabetes Care zgodnie z zaleceniami mojej pani weterynarz i ze względu na jego problemy. Wcale mnie to jednak nie dziwi – kortyzon niby pomaga, ale przynosi też całą masę problemów. Wahania wagi, wypadająca lub zmieniająca się sierść, choroby skóry, małe grudki pod skórą, a ostatnio jeszcze choroba wątroby itd. itd. To naprawdę nie jest proste, ani dla tych biednych pyszczków, ani dla nas. Psychicznie, a zwłaszcza finansowo, jest naprawdę ciężko!
Cześć, u mnie podobnie – moja sunia ma chorobę Addisona, która ujawniła się w styczniu 2024 roku. O mało jej nie straciłam, z 26 kg spadła do 17 kg 😢 Spędziła 5 dni w szpitalu, a teraz co 25 dni robimy badania krwi i dostaje zastrzyk, plus codziennie kortyzon. Ładnie już doszła do siebie i odzyskała wagę, ale jest taka jakby spuchnięta – myślę, że to właśnie przez ten kortyzon.
Co dajecie swoim psiakom do jedzenia? Bo mój weterynarz nie doradził mi żadnej specjalnej karmy pod tę chorobę.
(No i racja, jeśli chodzi o cenę – co 25 dni płacę około 950 zł). Wykupiłam ubezpieczenie, ale niestety za późno, bo choroba została zdiagnozowana jeszcze przed podpisaniem umowy 😢
U mojej suczki też właśnie zdiagnozowano chorobę Addisona i chciałabym wymienić się doświadczeniami z innymi właścicielami psów zmagających się z tą chorobą, a także porozmawiać o kosztownym leczeniu, które się z tym wiąże.
Dobry wieczór, moja sunia ma 7 i pół roku i u niej też właśnie stwierdzono tę chorobę. Przyjmuje steryd – prednizolon (substancja czynna: prednisolonum) w dawce 10 mg dziennie, ale weterynarz przepisał też fludrokortyzon (substancja czynna: fludrocortisonum) 0,1 mg, a to kosztuje około 1150 zł miesięcznie. Dla nas to prawdziwa katastrofa... bo jest po prostu za drogo! 😳😥😢
Wielkie dzięki, dzisiaj odbieram mojego psiaka i z tego co wiem, to trzeba będzie poczekać jakieś 6 miesięcy, żeby leczenie się ustabilizowało, ale przynajmniej mam już jakieś info.
Laboratorium Delepch w Paryżu. Realizują wysyłki, jeśli nie możecie znaleźć leków w aptekach. Ale w każdym mieście zawsze znajdzie się przynajmniej jedna apteka, która współpracuje z laboratorium.
Warto też sprawdzić, jakie leczenie dostanie wasz pupil, bo czasem istnieją ludzkie odpowiedniki tych samych leków. Wtedy blistry wychodzą po prostu taniej. Weterynarz musi tylko zaznaczyć to na recepcie (dopisując: „do zastąpienia przez...”).
Dzień dobry,
Mój pies choruje na chorobę Addisona od 5 lat. Jeśli macie jakieś pytania, śmiało piszcie. Co do leczenia, to zamawiam leki recepturowe bezpośrednio w laboratorium, co wychodzi znacznie taniej. Mogę podać Wam namiary. Ta choroba jest niestety naprawdę bardzo kosztowna.
Dzięki, ale na szczęście nam też udało się znaleźć o wiele tańsze rozwiązanie – dzięki robionym kapsułkom obniżyliśmy cenę aż dziesięciokrotnie! Teraz mamy nadzieję, że leczenie będzie odpowiednio dobrane!!! Zobaczymy po kolejnych badaniach krwi. Dzięki wielkie za odpowiedź!
Cześć, sprawdźcie w swoich aptekach, czy współpracują z laboratorium, które może przygotować leki recepturowe. Wiele z nich to robi, a wyjdzie to dużo, dużo taniej niż kupowanie gotowych opakowań. Takie laboratoria przygotowują leki na okres od 1 do 3 miesięcy. Zazwyczaj, gdy bierzecie zapas na 3 miesiące, cena jest korzystniejsza. (Będziecie mogli tak robić, gdy tylko stan Waszego psiaka się ustabilizuje).