Choroba Addisona
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dziękuję za odpowiedź! Weterynarz oddzwonił do nas dziś rano i to koszt około 800 zł miesięcznie do końca życia. To dla nas naprawdę zbyt wysoka kwota. Szukamy teraz jakichś innych rozwiązań...
To leczenie hormonalne do końca życia. Domyślam się, że te pierwsze wizyty u weterynarza swoje kosztują, ale później zostają już tylko wydatki na leki. Wiem, że koncerny farmaceutyczne to obecnie najwięksi złodzieje na świecie, no ale mimo wszystko – około 650 zł za tabletki to już gruba przesada.
Dzień dobry,
W dłuższej perspektywie leczenie tej choroby polega na podawaniu glikokortykosteroidów, a czasem także mineralokortykoidów. Glikokortykosteroidy występują w formie tabletek, które należy podawać choremu zwierzakowi każdego dnia. Mineralokortykoidy są z kolei podawane w formie zastrzyków, które raz w miesiącu musi wykonać weterynarz. Monitorowanie tej choroby wymaga regularnych wizyt u lekarza weterynarii przez całe życie zwierzęcia, aby móc na bieżąco korygować dawki leków.
Nieleczona choroba jest potencjalnie śmiertelna. Jeśli jednak będą Państwo leczyć swojego pupila zgodnie z zaleceniami weterynarza, będzie on mógł wieść normalne i godne życie.
Nie istnieją inne metody leczenia niż te profesjonalne, które – co tu dużo mówić – rzeczywiście kosztują.
Powodzenia i dużo siły!
Mam nadzieję, że udało mi się odpowiedzieć na Państwa pytanie.
Pozdrawiam serdecznie,
Laurine
53 komentarzy na temat 53