Co sądzicie o kości z szynki włoskiej do gryzienia?

Enicia
Enicia Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Mój mąż wrócił w zeszłym tygodniu cały zadowolony, bo kupił psu kość z szynki włoskiej. Jako że trochę boję się dawać psu kości, postanowiłam sprawdzić opinie na jej temat. Na Zooplusie mnóstwo osób pisało, że ich psy miały po niej biegunkę, wymioty, a u kilku psów fafle spuchły ponoć trzykrotnie, co oczywiście skończyło się wizytami u weterynarza i sporymi kosztami...

Dla niektórych weterynarzy taka kość to po prostu trucizna, która w ogóle nie powinna być dopuszczona do sprzedaży... Najpierw chciałam ją wyrzucić, potem pomyślałam, że może chociaż zeskrobię tę szynkę, a teraz, gdy czytam o zaletach diety BARF, wydaje mi się, że to może coś podobnego... Nie krzyczcie na mnie, jeśli się mylę, bo na BARF-ie nie znam się zbyt dobrze. Krótko mówiąc: radzicie dać to psu czy lepiej nie? Zeskrobać tylko szynkę czy od razu do kosza?

Z góry dziękuję za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

28 odpowiedzi
Sortuj według:
  • L
    Lizaroméo Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Zupełnie nie zgadzam się na wegetariańską karmę, co to w ogóle za wymysły! Biedne te nasze psiaki, przecież to mięsożercy i muszą jeść mięso. Warzywa też są potrzebne, a ryż jest bardzo dobry właśnie dla psów, które mają problemy z trawieniem. Wszystkie te składniki odżywcze, czy to w formie gotowanej, czy wysuszonej w karmie, są im po prostu niezbędne do zachowania zdrowia i równowagi, i tyle! Mojemu buldogowi francuskiemu do pierwszego roku życia dawałam karmę Ultima z kurczakiem i ryżem, która była bardzo w porządku, ale później skusiłam się na karmę personalizowaną online od Hector Kitchen i póki co jesteśmy bardzo zadowoleni! Ich obsługa jest rewelacyjna! To trochę tak, jakby się poszło do psiego dietetyka – zadajesz im pytanie, a oni odpowiadają błyskawicznie. To profesjonaliści, którzy świetnie zajmują się moim małym Romeo! Na worku z karmą jest nawet jego imię, do tego dostaliśmy prezent i 50% zniżki na pierwsze zamówienie, więc jesteśmy zachwyceni! Nigdy więcej nie zabraknie nam jedzenia, bo wszystko jest zaplanowane w czasie, a jeśli zostanie nam jeszcze za dużo karmy, można bez problemu przesunąć kolejną dostawę. Rewelacja! Więc jeśli się martwicie i nie wiecie, co podawać swojemu pupilowi, to taka personalizowana karma jest super rozwiązaniem! A co do kości – jasne, że ich też potrzebują, ale pamiętajcie, że muszą być przede wszystkim surowe! Mój Romeo zjada wszystkie, bo wie, jak się za nie zabrać, a kiedy zostają jakieś ostre kawałki, to po prostu je zostawia. Moja sunia, którą straciłam zeszłego lata, chorowała po kościach, zwracała je. Uważajcie też na gryzaki ze skóry bawolej – pilnujcie, żeby były mocno zwinięte i żeby wasze psiaki nie połykały ich w całości, bo mogą przykleić się do jelit! Mam nadzieję, że moje rady komuś pomogą. Od ponad 22 lat żyję z buldogami francuskimi, a to straszne żarłoki, więc chętnie dzielę się swoim doświadczeniem. Liza i Roméo 😄
    Przetłumaczony francuski
    K
    Kim1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Bo w zasadzie jesteśmy owocożerni, więc nie jesteśmy stworzeni do jedzenia mięsa, ale ono dostarcza pewnych witamin i dodatkowo wspiera stawy

OWOCOŻERNI ???? Owocożercy, no bez przesady!!! pękam ze śmiechu 😁 pozostałości po Adamie i Ewie 😁 tak jak małpy, ptaki czy nietoperze, daj mi skrzydła i oddychaj jeszcze!

Mięso (zależnie od kawałka i gatunku: wołowina, jagnięcina itp.) dostarcza przede wszystkim niezbędnych białek, aminokwasów, mikroelementów, minerałów, składników odżywczych itd.

Dla mojego psa, podobnie jak u Vero, domowe jedzenie przynosi wiele korzyści, o ile jest zbilansowane i bardzo mało słone; co do kości, ja osobiście nie daję tych z kurczaka; sucha karma to temat rzeka – produkty z wyższej półki zaspokajają potrzeby energetyczne i żywieniowe, ale tak jak zostało powiedziane: róbcie tak, jak możecie;

Zapominasz, że pochodzimy od małpy, a jak małpa, to wiadomo – banan (lol) 😉

Przetłumaczony francuski
    K
    Kim1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wszystkie wymienione marki (royal canin, eukanuba, frolic, friskies...) to to samo gówno!! Jedyna różnica? Cena!!

Nie jesteś przypadkiem spokrewniona z Coffe? To nie przeszkadza jej reklamować tanich sieciówek!

Nie każdy ma przecież pieniądze na drogą karmę, ale to nie znaczy, że nie ma prawa mieć psa. Każdy robi tak, jak może i na ile pozwalają mu środki.

Przetłumaczony francuski
    Enicia
    Zgłoś
    Solenneb, co to ma znaczyć? Że niby nie ma sensu, żebym zmieniała moje marketówki na karmę z wyższej półki? Przecież patrząc na tę różnicę w cenie, można by pomyśleć, że jednak są lepsze... Za moje płacę około 18 zł za 3 kilo, a te lepsze kosztują od 18 do nawet 30 zł za kilogram!!!!
    Przetłumaczony francuski
    Solenneb
    Solenneb Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wszystkie wymienione marki (Royal Canin, Eukanuba, Frolic, Friskies...) to to samo gówno!! Jedyna różnica? Cena!!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Eukanuba to dobra marka, sama korzystałam z linii dla psów sterylizowanych. Sporo osób podaje zarówno mokrą karmę, jak i suchą – możesz mieszać karmę z puszki z jakimiś lepszymi chrupkami. Dzięki temu worek karmy starczy Ci na dłużej.

Warto też zajrzeć do internetowych sklepów zoologicznych, żeby zorientować się w cenach i poczytać opinie innych właścicieli.

Przetłumaczony francuski
    Enicia
    Zgłoś

Dzięki, tak, spróbuję znaleźć jakiś złoty środek między tymi karmami z najwyższej półki a tymi budżetowymi. Zobaczymy, co z tego wyjdzie, dzięki!

Czytałem sporo dobrych opinii o karmie Eukanuba Senior Digestive Care na te jego dolegliwości. Kojarzycie ją może? Co o niej sądzicie?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

W marketach znajdziesz też marki specjalizujące się w jedzeniu dla zwierząt (mokra karma, sucha karma, przysmaki...), takie jak Pedigree czy Purina. To wyjdzie taniej. Ja bym wybierała te najbardziej znane marki.

Moja szwagierka zawsze dawała swojemu psu Friskies i pies jest już teraz staruszkiem.

Skoro jednak Twój pies nie trawi tej karmy, musisz ją zmienić.

Dobrej jakości jedzenie sporo kosztuje (tak samo jak nasze), więc rób tak, jak możesz i na ile dasz radę.

Przetłumaczony francuski
    Enicia
    Zgłoś

Ok, dzięki wielkie za te informacje, przemyślę to jeszcze, ale faktycznie – różnica w cenie jest spora!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Moje koty jedzą karmę Royal Canin i za opakowanie 2 kg płacę nieco ponad 90 zł.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 28

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post